Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Roletový a žaluziový překlad HELUZ: Aby nebylo horko ani zima

Okna jsou nejslabším článkem domu, ve faktickém i přeneseném slova smyslu. Jen pár milimetrů silné skleněné tabule, v časech výstavby nízkoenergetických domů a současně prosvětlenějších interiérů s většími prosklenými plochami, jsou v zimě cestou největších tepelných úniků. V létě zase jimi opačným směrem proudí do interiérů nejvíce tepla a do třetice jsou nejzranitelnějším místem co do bezpečnosti.

Venkovní stínění tak nabývá na významu a je dobré na něj pamatovat už v projektu. Aby dům s čistými liniemi nehyzdily dodatečné na fasádu přilepené krabice s venkovními žaluziemi, vyrábí společnost HELUZ v rámci svého kompletního systému i nosné roletové a žaluziové překlady se schránkou pro v podstatě jakoukoli stínicí techniku.




Venkovní stínění je v dnešní době nízkoenergetické výstavby důležité, protože v zimě chceme šetřit teplo, které nám uniká nejvíce přes okno, a pokud se nechceme v létě v interiéru upéct, tak rovněž potřebujeme okno zastínit. Zároveň nám stínicí prvky dopřávají soukromí a pomáhají nám zabezpečit dům,“ shrnuje benefity stínění Ing. Pavel Heinrich, produktový manažer společnosti HELUZ.

Stínění je dobré řešit již v projektové fázi, kdy může projektant či architekt navrhnout použití speciálního nosného roletového a žaluziového překladu HELUZ, který se pak osadí během hrubé stavby. Navrhování v kompletním systému HELUZ je velmi jednoduché, nosné žaluziové a roletové překlady HELUZ dodržují jednotný modulový systém hrubé stavby.

V žaluziových a roletových překladech HELUZ je skryta schránka pro stínicí techniku


Žaluziové a roletové překlady HELUZ jsou multifunkční celistvý výrobek. Jsou nosné, mají v sobě již zabudovanou tepelnou izolaci a hlavně v nich je integrována schránka pro umístění stínících systémů (venkovních žaluzií nebo rolet). Používají se jako překlady nad okenními otvory v obvodových stěnách. „Samotnou stínicí techniku, kterou mohou tvořit žaluzie, rolety nebo screeny, případně někteří výrobci stínicí techniky dokážou kombinovat třeba roletu se sítí proti hmyzu, pak může investor dodělat kdykoli, klidně až za rok po kolaudaci,“ pokračuje Ing. Pavel Heinrich. Stavbu lze samozřejmě užívat i bez osazení stínicích prvků a otvor na žaluzie stačí překrýt plechem.

Žaluziové a roletové překlady HELUZ jsou určeny pro zakrytí stavebních otvorů od šířky 600 mm (při dodatečném kontaktním zateplení zdiva musí být minimální šířka okna větší) až po maximální světlost otvoru 3850 mm. Výška okenního otvoru pro montáž venkovních rolet nebo žaluzií je minimálně 600 mm a maximálně 3000 mm pro roletu. Součástí překladu jsou zabudované lišty pro upevnění držáků stínicích systémů.

Vyšší uživatelský komfort, nižší tepelné ztráty, hlučnost, ochrana před skleníkovým efektem


Naše překlady jsou určeny primárně pro cihly pro jednovrstvé tepelněizolační zdivo od tloušťky 38 cm do tloušťky 50 cm, ale zároveň překlady můžeme použít pro zdivo s dodatečným zateplením, v případě použití kontaktních zateplovacích systémů je možné překlad předsadit až o 150 mm před líc zdiva. Mohu tedy překlad položit i na třicítku cihlu, u které použiju 16 cm zateplení,“ vysvětluje Ing. Pavel Heinrich, produktový manažer společnosti HELUZ.

Nosný žaluziový a roletový překlad HELUZ je důležitý prvek pro pasivní a nízkoenergetické domy, je to systémové řešení pro montáž venkovních žaluzií nebo rolet. Ty pak zajistí uživatelský komfort, snižují tepelné ztráty, hlučnost, ochrání před skleníkovým efektem, čímž zabrání přehřátí místnosti v letních měsících, ochrání před zvědavci i nezvanými návštěvníky, chrání okna před povětrnostními vlivy a tím prodlužují jejich životnost.


HELUZ cihlářský průmysl a.s.
logo HELUZ cihlářský průmysl a.s.

Společnost HELUZ cihlářský průmysl v.o.s. patří mezi tři největší výrobce zdících systémů na našem trhu, jako jediná je ryze česká. Zákazníkům nabízí kompletní cihelný systém pro hrubou stavbu.