Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Dotace na venkovní stínicí techniku

Obliba exteriérového stínění stoupá, zahrnutí do dotačních programů trend ještě posílilo. Výrobci přitom uvádějí, že růst poptávky po tomto řešení lze očekávat zejména v letních měsících, kdy lidé po stínění sahají nejčastěji.

Isotra - předokenní roleta Plasterax, barevné provedení lamely RAL 9003
Isotra - předokenní roleta Plasterax, barevné provedení lamely RAL 9003

Od 15. října 2018 je možné získat příspěvek i na úsporné rekonstrukce domů realizované svépomocí, venkovní stínicí techniku, stavbu domu v nízkoenergetickém standardu nebo výměnu starých kamen bez nutnosti zateplení.

Dotace na stínící techniku

Jednou z hlavních změn je od října i možnost získat dotaci na venkovní stínicí techniku. „Podpora instalace venkovní stínicí techniky byla do programu NZÚ zařazena především proto, že ve výsledku přinese ještě větší energetické úspory. Může se jednat o předokenní žaluzie, rolety či slunolamy,“ vysvětlila důvody Lucie Früblingová, mluvčí Státního fondu životního prostředí ČR. Požádat můžete současně s dotací na zateplení nebo s výměnou oken.
Výše podpory činí 500 nebo 1000/m2 stíněné plochy. Částka se liší dle způsobu ovládání stínicí techniky.

SFŽP evidoval ve sledovaném období evidoval 169 žádostí o dotaci.
„Z toho je 99 žádostí podaných na stínicí techniku s ručním ovládáním, 68 žádostí na stínicí techniku s inteligentním motorickým řízením a 2 žádosti jsou v kombinaci obou opatření,“ uvedla Früblingová. Podle Jana Malysze, obchodního ředitele společnosti Lomax, která se zabývá produkcí stínicí techniky, tento poměr kopíruje celkovou poptávku po jednotlivých řešeních:
„Registrujeme stále o něco větší popularitu ovládání pomocí vypínače či dálkového ovladače. Využívání automatických systémů spolu s povětrnostními čidly se však rok od roku těší vyšší oblibě. Lidé registrují, že toto řešení jim může uspořit další náklady za energie. V budoucnu proto očekáváme, že se poměr obou variant vyrovná a postupně začne dominovat plná automatizace stínění,“ doplnil. Podle něj by k tomu měla přispět i skutečnost, že u automatizovaných řešení mají zájemci v programu Nová zelená úsporám nárok na vyšší příspěvek.

Dotace i zpětně

Žádosti o dotace je možné podávat nejen na projekty, jejichž realizace je teprve v plánu. Zájemci mohou příspěvek získat i na již hotová a funkční řešení, a to až dva roky zpětně. Této možnosti však žadatelé využívají spíše zřídka.
„Drtivá většina přijatých žádostí na realizaci stínicí techniky se týká projektů před realizací,“ řekla Früblingová.

Právě možnost získání dotace je přitom podle odborníků jedním z důvodů rostoucí obliby venkovního stínění. „U některých uživatelů hrála další finanční položka, spojená se stínicí technikou, svou roli. Nyní bude pro mnohé toto rozhodnutí jednodušší,“ uvedla výkonná manažerka Svazu podnikatelů ve stínicí technice Štěpánka Lubinová.

ISOTRA, Venkovní žaluzie Zetta 90, barevené provedení lamely RAL 9006
ISOTRA předokenní roleta Plasterax, barevné provedení lamely RAL 9006

Ilustrační obrázek - ISOTRA, Venkovní žaluzie Zetta 90, barevené provedení lamely RAL 9006 a předokenní roleta Plasterax, barevné provedení lamely RAL 9006

Trendy

S rostoucí letní poptávkou souhlasí i Lubinová. „Zatím lze potvrdit domněnku, že si čeští uživatelé stínicí techniku pořizují zejména v teplejších měsících. V létě je vliv stínění patrný na první pohled. To, že vám stínění pomohlo snížit teplotu v místnosti, poznáte až po chvíli. Ale prokazatelné je, že například venkovní rolety nebo žaluzie, dokáží snížit teplotu v místnosti v letním období až o téměř 6 °C,“ řekla.

Podle ní lze přitom z předchozích tří let usuzovat, že poptávka po exteriérovém stínění, zejména pak po venkovních žaluziích, bude posilovat i nadále. „Stejně tak průběžně roste obliba markýz, které nejen poskytují příjemný stín, ale zvětšují obytný prostor na terasy či do zahrad. Třetím prvkem, který si své místo teprve nachází, ale zdá se, že úspěšně, jsou pergoly, zejména takzvané pergoly bioklimatické,“ uzavřela Štěpánka Lubinová.

 
 
Reklama