Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Pro záchranu historických staveb vyvinula společnost LB Cemix speciální produktovou řadu - Památkářský program

Kostel sv. Ludmily na Tetíně přivítal poutníky čerstvou fasádou

Symbiotický vztah v poslední době prospívá spolku sv. Ludmily a společnosti LB Cemix. V rámci partnerství se firma podílela na renovaci kostela sv. Ludmily na Tetíně, a tak účastníky zářijové Národní Svatoludmilské pouti již díky Památkářskému programu Cemix přivítal kostel ve svátečním hávu.




Minulý rok se společnost LB Cemix, přední výrobce suchých omítkových a maltových směsí, rozhodla pokračovat v tradici pojmenovávání výrobních zařízení podle počátečního písmena místa, kde jsou instalována. A protože nová balicí linka recyklovatelných polyethylenových obalů zahájila provoz v Loděnici u Berouna, stroj byl pojmenován Ludmila.

Na podzim loňského roku proběhlo i slavností požehnání balicímu stroji, a tak se začala rozvíjet spolupráce se spolkem sv. Ludmily.

Logickým pokračováním pak byla pomoc firmy při renovaci fasády kostela sv. Ludmily v obci Tetín u Berouna. Tím spíše, že pro záchranu historických staveb společnost LB Cemix vyvinula a má v portfoliu Památkářský program, který je dlouhodobě používán při rekonstrukcích historických budov. Jedná se speciální produkty, které svými recepturami ctí původní receptury tehdejších používaných materiálů. Splňují i požadavky památkářů na dobové materiály bez obsahu cementu a příměsi hydraulických latentních pojiv.

Památkářský program CEMIX splňuje přísné nároky památkových ústavů, které při obnově a zachování stavebních památek vyžadují původní tradiční materiály. Způsobem použití a složením jsou naše produkty shodné s historickými materiály. Hlavním pojivem v maltách a omítkách Památkářského programu je čistě přírodní vápno, které se zejména v minulosti používalo jako jediné pojivo. Moderní složka cementu je v maltách nahrazena pucolánovým pojivem, které v čase na rozdíl od cementu nedegraduje a odolává dlouhodobě vlhkosti. Kvalita těchto produktů je zaručena dlouholetými znalostmi problematiky a četnými domácími i zahraničními referencemi,,“ představuje Památkářský program Karel Dutka, produkt manažer společnosti LB Cemix.

Kostel byl rekonstruován materiály z Památkářského programu Cemix

Kostel sv. Ludmily prošel výraznou rekonstrukcí před třiceti lety. V letošním roce, kdy jsme si připomněli 1100. výročí smrti této české světice, byla renovována jen vnější obálka kostela. Zatímco vrchní plochu fasády stačilo vyspravit lokálně a opatřit vysoce prodyšným silikátovým nátěrem v původní barevné kombinaci, vlhkostí značně poškozený sokl stavby musel být odstraněn a byla aplikována nová omítka. „Byly voleny nejkvalitnější materiály z našeho portfolia určené do soklových části historických budov, což jsou sanační omítky ze systému WTA a klasické omítky na vápenné bázi z Památkářského programu, které zaručují dlouhodobou funkčnost a životnost,“ dodává Karel Dutka.


Realizaci prováděla zkušená firma Jílek Stavby, s.r.o., pro niž to nebyla první rekonstrukce historické památky a v oboru má dlouholeté zkušenosti. „Pracovali jsme s materiály Cemix, se kterými jsme maximálně spokojeni. Nátěry, omítky i malty krásně drží, sokly se dají nahodit do tloušťky pěti centimetrů a materiál nepadá. Tím usnadňuje práci, která je složitá hlavně u rekonstrukcí historických budov,“ chválil práci s materiály Cemix majitel stavební firmy Martin Jílek.

Poutníky přivítal opravený kostel

Účastníci letošní Národní Svatoludmilské pouti na Tetíně tak již vzdali hold sv. Ludmile v krásně opraveném kostele. Tetín patří mezi nejstarší historická místa v České republice. Staré pověsti české tuto středočeskou obec spojují s Krokovou dcerou Tetou, která se zde usídlila. Významnou osobností pro Tetín je ale zmíněná kněžna Ludmila, babička Svatého Václava, která na Tetíně zemřela mučednickou smrtí. Pod oltářem kostela sv. Ludmily na Tetíně je dokonce uchován kámen, na kterém byla údajně kněžna Ludmila usmrcena.

Materiály Cemix použité v projektu renovace kostela sv. Ludmily na Tetíně:


044 Sanační podhoz WTA
064 Sanační omítka soklová WTA
034 Sanační omítka štuková
124 Vápenná památkářská omítka ruční
134 Vápenný památkářský štuk

Na fasádu:

Silikátový fasádní nátěr
Penetrace ST Color










 
 
Reklama