Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Použití tepelně-izolačního zásypu při stavbě základové desky

Stavbu základové desky je možné provést mnoha způsoby. Jednotlivé možnosti provedení se mohou lišit ve zvolených materiálech, konstrukci i použitých technologiích. V dnešní době, kdy se rozmáhá výstavba nízkoenergetických a pasivních domů, se ale stále více používají postupy, které pomáhají dům tepelně izolovat a snížit tak budoucí spotřebu tepla.

Nejčastější volbou stavebníků bývá založení domu na pasech s monolitickou základovou deskou. Dalším a především pro pasivní a nízkoenergetické domy mnohem vhodnějším způsobem založení je samonosná základová deska na tepelně-izolačním zásypu.

Tepelná izolace pro základovou desku - Liapor Ground

U obou typů zmíněných základových desek lze pro lepší tepelnou izolaci použít násyp z Liapor Ground frakce 4-8 mm (lehké tepelně-izolační kamenivo - keramzit).

  • U desky na pasech se Liapor Ground ukládá mezi ztracené bednění místo štěrku, hlíny, atd. - standardně ve výšce 250 mm.
  • U samonosné základové desky se Liapor Ground ukládá do připraveného výkopu standardní výška násypu je 500 mm (lze i 750 mm a 1000 mm). U tohoto typu realizace odpadají práce jako výkopy a betonáž základových pasů, stavba ztraceného bednění, jeho izolace a zateplení.

Výhody zakládání na Liaporu

Použití zásypu z Liaporu přináší u obou typů základových desek lepší tepelně izolační vlastnosti. Samonosná základová deska na Liapor Ground má ale i další výhody jako jsou:

  • rychlá stabilizace základové spáry,
  • jednoduchá montáž,
  • a efektivní řešení založení domu na ideální homogenní izolační vrstvě bez tepelných mostů.

Více o výhodách >>

Realizace samonosné základové desky na Liapor Ground, rodinný dům Zruč-Senec









Řešení pro všechny typy domů

Podobně jako základová deska na pasech je i samonosná základová deska na zásypu z Liapor Ground vhodná pro všechny typy domů (monolitické, zděné, dřevostavby, atd.).

Další informace o zakládání rodinných domů a dalších staveb na Liaporu najdete na webu www.zakladani-domu.cz.

Realizace základové desky na pasech, rodinný dům Sluštice u Prahy










LIAPOR | Lias Vintířov, lehký stavební materiál k.s.
logo LIAPOR | Lias Vintířov, lehký stavební materiál k.s.

Společnost Lias Vintířov, lehký stavební materiál, k. s. vyrábí kompletní sortiment stavebních materiálů LIAPOR pro hrubou stavbu. Základním materiálem pro jejich výrobu je lehké keramické kamenivo Liapor, které nahrazuje běžné přírodní kamenivo.