Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

HELUZ letos investuje do rozvoje, zaměří se i na export

I přes nepříznivý vývoj stavebnictví v roce 2012 se společnosti HELUZ podařilo prodat stejné množství materiálu jako v předchozím roce. Dle hospodářských výsledků zaznamenala skupina HELUZ mírný zisk. Narostl export, především na Slovensku a v Rakousku. I v letošním roce se HELUZ zaměří na posílení exportu, bude také investovat do dalšího rozšíření výroby.

„Export na Slovensku se zvyšuje dlouhodobě, v loňském roce byl 13 % a i pro rok 2013 očekáváme další progresi. Pomalu začínají být vidět i nárůsty na rakouském trhu. V Polsku je stav již několik let setrvalý,“ komentuje vývoj exportu obchodní ředitel Ing. Jan Krampl. „V roce 2012 tvořil export 17 % naší produkce, pro rok 2013 očekáváme zvýšení o 1–2 %,“ dodává.

Investice čekají především závod v jihomoravském Hevlíně, kde je vzhledem ke zvyšující se poptávce po cihlách s integrovanou izolací plánováno rozšíření výrobní linky na cihly plněné polystyrenem a dále instalace nového drtiče, který bude sloužit k přípravě suroviny pro oba výrobní provozy. V Dolním Bukovsku proběhla hned z kraje roku velká oprava pece, plánováno je i rozšíření ploch. Generální údržba pecí, jejímž výsledkem bude další zvýšení kvality, již probíhá také v Libochovickém závodě.

Heluz cihlářský průmysl Cihly HELUZ připravené k distribuci
Cihly HELUZ připravené k distribuci
 

Vyrábět se budou především cihly s vysoce tepelněizolačními parametry, jako jsou cihly typu STI, Family a cihelné bloky s integrovanou izolací Family 2v1, které jsou vhodné k výstavbě nízkoenergetických a pasivních domů bez dodatečného zateplení. „Situace v českém stavebnictví stále není příznivá. Snižuje se počet státních zakázek, které byly pro mnohé firmy primárním zdrojem práce. Lidé se bojí půjček a i v případě stavby rodinných domů či jejich rekonstrukcí se snaží šetřit. Mnohem více zvažují poměr ceny a kvality, a tak věříme, že jim cenově dostupným kvalitním materiálem můžeme nabídnout vhodné řešení,“ dodává Krampl.

Heluz cihlářský průmysl Cihelna Dolní Bukovsko zima
Cihelna Dolní Bukovsko zima
Heluz cihlářský průmysl Cihelna Libochovice
Cihelna Libochovice

O společnosti HELUZ cihlářský průmysl v.o.s.

Společnost HELUZ cihlářský průmysl v.o.s. vznikla v roce 1992. Vlastní celkem osm výrobních provozů ve třech lokalitách. V Dolním Bukovsku, kde sídlí také centrála společnosti, je cihlářská výroba, výroba stropních konstrukcí, výroba roletových překladů a výroba cihelných komínů. V Hevlíně u Znojma jsou dva výrobní závody na kompletní cihlářský sortiment a v Libochovicích nedaleko Prahy je cihelna a panelárna. Ke stávajícím výrobním závodům přibyla na konci roku 2011 cihelna v Kryrech na Lounsku, která prozatím slouží jako distribuční sklad.

Společnost je největším českým výrobcem cihlářského zboží. Vyrábí a dodává komplexní cihelný systém pro hrubou stavbu, jehož součástí jsou tepelněizolační cihelné bloky pro obvodové zdivo, cihly pro nosné, příčkové a akustické zdivo, keramické stropy a překlady, nosné překlady pro venkovní rolety a žaluzie, keramické stropní panely, cihelné komíny, cihelné obkladové pásky, cihelná dlažba a nepálené cihly.


HELUZ cihlářský průmysl a.s.
logo HELUZ cihlářský průmysl a.s.

Společnost HELUZ cihlářský průmysl v.o.s. patří mezi tři největší výrobce zdících systémů na našem trhu, jako jediná je ryze česká. Zákazníkům nabízí kompletní cihelný systém pro hrubou stavbu.