Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Zateplení bez rizik a pro zdravé klima

Trh stavebních materiálů nabízí bezpočet řešení a stejně tolik rizik. Investoři požadují co nejúspornější provoz domu a stejný trend vládne i v současných tepelně-technických normách. Novostavba domu z okolí Plzně ukazuje jedno z možných řešení zdravého domu s nízkými provozními náklady. Stavební firma, která stojí za realizací, se při volbě materiálu řídila myšlenkou, že volba kvalitních materiálů se z dlouhodobého hlediska určitě vyplatí.

Obvodové zdivo a příčky jsou ze systému Ytong. S jeho výhodami měla provádějící firma již řadu zkušeností a oblíbila si jej pro jeho snadnou opracovatelnost a dobré tepelněizolační vlastnosti. Protože majitelé domu chtěli provozní náklady dostat na minimum, projektant se rozhodl pro zateplovací systém od stejného výrobce. „Investora jsme seznámili s návratností investice při použití těchto materiálů a rozhodl se pro řešení, které se v dlouhodobém horizontu vyplatí. Součástí tohoto řešení byl i návrh tepelného čerpadla a v souvislosti s tím tepelných ztrát. K jejich minimalizaci právě přispělo použití Ytongu v kombinaci se stejnorodým materiálem, zateplením Multipor. Odpadl výpočet měření rosného bodu, který je nutný při použití v kombinaci dvou materiálů. Například zdiva a polystyrenu nebo vaty. Velmi důležité je, že Multipor zachoval prodyšnost domu, čímž podstatně přispěl ke zdravému klima v domě bez plísní,“ říká majitel stavební firmy Zscherp Holzprodukt pan Bedřich Zscherp.

Oproti polystyrenovému zateplení je výhodou Multiporu zejména tvarová stálost. Materiál je paropropustný a přispívá tak ke zdravému klimatu v budově. Neusazují se v něm plísně a ani škůdci, například sršni, ptáci nebo kuny. Důležité je také to, že je nehořlavý. Kdokoliv viděl fotografie po požáru domu s polystyrenovým zateplením, toto hledisko zváží. Pokud dojde k povodním a materiál je vystaven vodě, po vysušení se obnoví jeho původní tepelněizolační vlastnosti.

Díky tomu, že je ze stejného materiálu jako Ytong, jsou tyto dva materiály plně kompatibilní a vzájemně podporují své tepelněizolační vlastnosti. Navíc toto systémové řešení má plnou podporu výrobce, který garantuje kvalitní výsledek.

























Xella CZ, s.r.o.
logo Xella CZ, s.r.o.

Kompletní stavební systém Ytong nabízí ucelené řešení celé hrubé stavby i povrchových úprav. Zahrnuje tepelněizolační řadu tvárnic Lambda YQ, s níž je možné dosáhnout hodnot pasivní výstavby i jednovrstvým zděním bez zateplování.