Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

16. ročník Soutěžní přehlídky stavebních řemesel SUSO

Mottem letošního ročníku je heslo „Řemeslníci jsou zkrátka na roztrhání“

Nejlepší studenti z krajských kol postoupí do celorepublikového finále, které proběhne při veletrhu FOR ARCH 2012 v Praze. Řemeslníci, kteří se soutěže zúčastní, dostávají šanci rozšířit své praktické i teoretické dovednosti o nové technologie, s nimiž na trh přichází partneři soutěže.

Řemeslníků je v dnešní době nedostatek, a proto je potřeba v mladých lidech vzbudit nový zájem o studium řemesel. Jednou z těchto motivací a inspirací může být 16. ročník Soutěžní přehlídky stavebních řemesel SUSO, jehož třetí kolo se uskuteční 23. a 24. března 2012 v Hradci Králové v Kongresovém centru ALDIS při výstavě Stavba a zahrada 2012.


Soutěžního klání určeného především pro studenty z Východočeského a Jihomoravského kraje se ze 14 škol zúčastní celkem 34 budoucích řemeslníků.

„Ve třetím kole letošního ročníku se utká 10 družstev truhlářů a 7 družstev zedníků,“ uvádí David Surmaj z pořadatelské společnosti ABF. „V Hradci Králové půjde o zatím nejpočetnější skupinu studentů, kteří budou mít šanci předvést své teoretické znalosti a řemeslnický um,“ dodává.

Po šikovných řemeslnících je sháňka

Mottem letošního ročníku je heslo „Řemeslníci jsou zkrátka na roztrhání“ a jedním z cílů akce je upozornit na skutečnost, že poptávka po kvalitních a šikovných řemeslnících je stále vysoká. Nejlepší studenti z krajských kol postoupí do celorepublikového finále, které proběhne při veletrhu FOR ARCH 2012 v Praze. Poprvé se jako mediální partner představí časopis Build Info, který se zabývá stavebnictvím a informuje o nových materiálech, výrobcích a firmách z oboru.

Nové technologie

Řemeslníci, kteří se soutěže zúčastní, dostávají šanci rozšířit své praktické i teoretické dovednosti o nové technologie, s nimiž na trh přichází partneři soutěže. Tím si tak zvyšují svoji kvalifikaci a zároveň snižují případné problémy s budoucím pracovním uplatněním. Novinkou bude například rozšíření soutěže o nanášení vnějších kontaktních zateplovacích systémů od společnosti LB Cemix.

Jedinečná příležitost

Pro dva mladé chlapce (11 a 14 let) z dětského domova v Nechanicích bude soutěž příležitostí seznámit se s oborem truhlář. Chlapci si pod vedením pedagoga pana Ing. Stanislava Cukora ze Střední školy obchodu, řemesel a služeb Žamberk vyzkouší práci se dřevem a po splnění speciálního zadání si s sebou odnesou věcné ceny od partnerů akce, společností Stanley a DeWalt.

Zasoutěžte si o vstupenku na MOTO GP

Návštěvníci výstavy v Hradci Králové si mohou řemeslo vyzkoušet „naživo“. Budou se totiž moci zúčastnit soutěže ve šroubování se společností DeWalt o vstupenku na MOTO GP v Brně. Součástí soutěžního klání bude i exhibice uměleckého zpracování stavebního materiálu designérem Jiřím Ježem, jehož výrobky zde budou k zakoupení.

Výrobky ze soutěže poputují do dětského domova v Nechanicích

Finálové produkty, které studenti oboru truhlář v soutěži vyrobí, nepřijdou nazmar. Darem je získá ředitel dětského domova v Nechanicích, kde budou dětem výrobky připomínat, jak krásné řemeslo je. V sobotu 24. 3. 2012 v 16.15 proběhne autogramiáda patrona soutěže, moderátora a herce Jana Antonína Duchoslava, který poté vyhlásí výsledky třetího soutěžního kola.

Více informací naleznete na www.suso.cz.


  • Generální partner: Wienerberger, cihlářský průmysl a.s.
  • Hlavní partneři: XELLA CZ s.r.o., Schiedel, a.s., KB – BLOK systém, s.r.o., LB Cemix, s.r.o.,
  • Hlavní partner oboru truhlář: WÜRTH, spol. s r.o.
  • Partneři: STANLEY WORKS, DeWalt, DZP Praha, spol. s r.o.
  • Hlavní mediální partner: časopis Stavebnictví
  • Hlavní mediální partner oboru truhlář: Dřevařský magazín
  • Mediální partner oboru truhlář: Truhlářský portál
  • Mediální partneři: Český rozhlas, Build Info, Stavitel, Scio – www.maturuj.cz, Konstrukce, Učitelský zpravodaj, e-Stav.cz
  • Záštita: MŠMT, MPO, HK ČR, AK ČR, SPS
  • Odborná garance: Oblastní inspektorát práce

Soutěžní přehlídka stavebních řemesel SUSO

SUSO je nekomerční projekt, který umožňuje žákům stavebních oborů porovnat svoje schopnosti a zkušenosti. Spolu s tím dává prostor i ostatním zájemcům prohlédnout si řemeslo „naživo“. Organizátorem akce, která již 16 let probíhá v rámci doprovodných programů stavebních výstav a veletrhů, je společnost ABF, a. s. Finále Soutěžní přehlídky stavebních řemesel SUSO se koná vždy v Praze při mezinárodním stavebním veletrhu FOR ARCH.