Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

I protipožární bezpečnost by měla hrát při výběru izolace roli

Minerální vata ve skelné či kamenné variantě a polystyren. To jsou dvě hlavní možnosti, jakými se v České republice zateplují domy a byty. Polystyren se používá více, a to především kvůli nižší ceně. I v případě zateplení ale platí, že cena není všechno. Roli by mělo hrát i to, že se doma chceme cítit bezpečně.

Výborný tepelný a zvukový izolant, který výrazně snižuje náklady na vytápění a zvyšuje akustickou pohodu v interiéru, velmi dobrá prodyšnost, odolnost proti plísním, dlouhá životnost. Takové jsou jen některé výhody minerální izolace. Záměrně jsme nezmínili jednu z jejích dalších důležitých výhod, na kterou se chceme zaměřit v tomto článku. Víte, o jakou jde?

Kdo na vlastní oči neviděl požár, stěží si dokáže představit, jak děsivě rychle se šíří. Bohužel, i když budeme sebevíc opatrní, jeho vznik nemůžeme nikdy na sto procent vyloučit. Může ho totiž třeba zapříčinit někdo jiný nebo vznikne zcela samovolně. Důležité je na to nezapomínat a při stavbě nebo rekonstrukci rodinného či bytového domu volit nehořlavé stavební materiály.

Pokud lidé například přemýšlejí nad tím, čím zateplit dům či byt, měli by zvolit minerální izolaci. Proč? Na rozdíl od polystyrenu, při jehož hoření vzniká jedovatý a nebezpečný kouř, totiž nehoří ani se na hoření nepodílí. Jednoduše řečeno, slouží jako přirozená překážka pro šíření ohně. „Kde se každý den probouzíte a kam se po práci vracíte? Každý se chce doma cítit dobře a bezpečně. Některé věci sice ovlivnit nemůžete, ale díky zateplení kvalitní minerální izolací se vám například sníží náklady na vytápění, nebudete muset řešit plísně, nerovnoměrné rozložení teploty v jednotlivých pokojích, studené zdi, podlahy a další nepříjemnosti, které pohodovou atmosféru a bezpečný domov rozhodně nevytváří,“ říká Jakub Černohorský, aplikační manažer Knauf Insulation CZ.

A jak poznáte kvalitní minerální vatu? Pouze na vaše oko se spolehnout nemůžete. Kvalitu určitě hledejte u renomovaných evropských výrobců, kteří sledují platnou legislativu, jak technickou, tak environmentální. Například v nabídce společnosti Knauf Insulation, jedné z hlavních a nejrychleji rostoucích firem v izolačních materiálech s více než třicetiletou historií, najdete kvalitní produkty. Skelnou vatu – jednu z variant minerální izolace – dokonce vyrábí v České republice. Výrobní závod v Krupce v Podkrušnohoří je jedním z nejmodernějších v Evropě a vyráběná skelná vata neobsahuje chemická lepidla ani další přísady, které by mohly být toxické. Její hnědá barva ostatně na přírodní pojivo odkazuje. A víte, co je její další velkou výhodou? Lidé na ni mohou sáhnout rukou, aniž by se pořezali, což zásadním způsobem ulehčuje její instalaci.


KNAUF INSULATION, spol. s r.o.
logo KNAUF INSULATION, spol. s r.o.

KNAUF INSULATION, spol. s r.o. dodává klientům izolace ze skelné a kamenné vlny. Nabízí široké spektrum produktů pro bytové a nebytové budovy a zaměřuje se na komplexní řešení ve snižování energetické náročnosti. Staví na 30 letech zkušeností a patří ...