Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Střecha plná rostlin. Zelená střecha vás překvapí nejen krásou, ale také užitečností

Spojení s přírodou i ve městě, příjemné osvěžení, zajímavý kontrast, viditelné oživení. A co napadne při pohledu na stavbu se zelenou střechou vás? Nejen, že na první pohled zaujme svým vzhledem, ale je také užitečná.

Všimli jste si, jak kolem nás v posledních letech vyrůstají budovy, které mají zelenou střechu?

I takovým způsobem se dá do vyprahlých měst vrátit kousek zeleně. Zelené střechy ale nevidíme jen na administrativních budovách a bytových komplexech. Lidé toto řešení volí také například, když si staví dům, rekonstruují ho, nebo ho prostě jen chtějí upravit. Zelené střechy totiž zlepšují celkový vzhled stavby a dokážou zásadním způsobem zpříjemnit prostředí, ve kterém bydlíme nebo pracujeme, protože si díky nim připadáme blíž přírodě, ale také například snižují hlučnost, teplotu vzduchu a ochlazují i stavbu samotnou.

Systémová skladba Urbanscape
Systémová skladba Urbanscape
1 – Urbanscape rozchodníkový koberec
2 – Urbanscape Green Roll, substrát z kamenné vlny
3 – Urbanscape retenční drenážní fólie
4 – Urbanscape ochranná fólie
5 – hydroizolace

Společnost Knauf Insulation má v nabídce zelenou střechu Urbanscape. Skládá se z deseti až dvanácti druhů rozchodníků, což umožňuje vegetační vrstvě kvést delší část roku. Jejími krásami se tak můžete kochat během všech ročních období. „Systém Urbanspace je inovativní. Jeho velkou výhodou je nízká hmotnost, která je dána tím, že minerální substrát Urbanspace je v průměru 8 až 10 krát lehčí než běžné, zemité substráty. Na rozdíl od těchto substrátů navíc dokáže svým objemem zadržet 3 až 4x větší objem vody, takže zelenou střechu budete zalévat jen výjimečně. Celkově je její údržba nenáročná,“ vysvětluje Štěpán Lášek, aplikační manažer Knauf Insulation. Systém má také výborné tepelněizolační vlastnosti a obávat se nemusíte ani aplikace minerálního substrátu Urbanscape, která je maximálně jednoduchá a ve srovnání s instalací tradičního systému snižuje realizační náklady o 30 %.

Zelené střechy mají pozitivní vliv i na samotné střechy, protože prodlužují jejich funkční životnost až třikrát. Hydroizolační vrstvu chrání před mechanickým poškozením, extrémními teplotami a UV zářením. Po aplikaci rozkvetlého koberce budete mít také dobrý pocit z toho, že snižuje objem odtékající srážkové vody, čímž se sníží zatížení kanalizačních systémů o 70 až 95 %. Každý 1 m2 zelené střechy navíc dokáže ročně absorbovat 5 kg oxidu uhličitého a jen 1 m2 pohltí ročně 0,2 kg mikroskopických prachových částeček, které znečisťují ovzduší.

Společnost Knauf Insulation dodává předpěstovaný rozchodníkový koberec spolu s ochrannou fólií proti prorůstání kořenů, drenážní fólií a speciálním substrátem. O tom, jak je aplikace zelené střechy Urbanspace rychlá, svědčí i to, že rozchodníkový koberec byste měli položit do 24 hodin od dodání. Za málo práce jsou tak lidé obklopeni kouskem přírody a daná stavba získává neokoukatelný vzhled.


KNAUF INSULATION, spol. s r.o.
logo KNAUF INSULATION, spol. s r.o.

KNAUF INSULATION, spol. s r.o. dodává klientům izolace ze skelné a kamenné vlny. Nabízí široké spektrum produktů pro bytové a nebytové budovy a zaměřuje se na komplexní řešení ve snižování energetické náročnosti. Staví na 30 letech zkušeností a patří ...