Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Zelená střecha upoutá vzhledem a nadchne nenáročnou péčí

Ačkoli se naše představy o vysněném bydlení různí, jedna myšlenka je u všech stejná: doma se chceme cítit dobře. Pro manžele obývající dřevostavbu nedaleko Prahy je prioritou odpočinek od pracovního shonu, který čerpají z úzkého spojení s přírodou v prostředí plném zeleně.

Dřevostavba v nízkoenergetickém standardu


Požadavek byl jasný – osadit ploché střechy extenzivní nenáročnou zelení. V prvotních návrzích figurovala skladba s deseti centimetry hlíny. To se však majiteli dřevostavby nezamlouvalo. Protože se sám pohybuje ve stavebnictví, věděl, že navýšením vrstvy hlíny by vzrostlo zatížení stěn. To by vyvolalo nutnost navýšení tloušťky stěn a rozměrů základových patek. V konečném důsledku by se zatížení zelené střechy s vrstvou hlíny propsalo do celé stavby, což by znamenalo výrazné prodražení stavby.

K jinému řešení jej inspirovalo až setkání se zástupci České rady pro šetrné budovy, jejíž členem je mimo jiné i společnost, pro kterou nový majitel dřevostavby pracuje. Byla mu zde představena alternativa v podobě zelené střechy Urbanscape od Knauf Insulation. Ta se pyšní lehkým substrátem z minerální vlny a zeleným kobercem z odolných, nenáročných rozchodníků. Tato varianta se ukázala jako nejvhodnější a pro její realizaci se nebylo těžké rozhodnout.

Fenomén zelených střech

Zelené střechy nejsou žádnou novinkou a v posledních letech oceňuje jejich vlastnosti stále více příznivců také u nás. Nová s přírodou sladěná střecha zrealizovaná nedaleko Prahy nicméně vybočuje z řady podobných projektů. Majitelé se v tomto případě rozhodli maximálně využít speciálních kvalit zelených střech Urbanscape. Jedna z těch nejdůležitějších se projeví v okamžiku, kdy přijde přívalový déšť.

Zelená střecha totiž dokáže zachytit téměř všechnu vodu, kterou v době suchých dní postupně uvolňuje rostlinám. Přebytečná voda stéká do retenční nádrže, jejíž obsah slouží k zalévání zahrady. “Zelené střechy většinu vody zachytí, proto stačilo vybudovat nádrž o obsahu jen čtyř kubíků místo dvanácti. Když do nádrže nateče málo vody, dopouštím ze studny,” vysvětluje chod svého malého vodního hospodářství majitel dřevostavby.





Střechy se osazovaly postupně. Rozchodníkový koberec položený v říjnu měl čas během podzimu a zimy nabrat na síle, aby pak v následujícím roce mohl čelit letním vedrům. Majitelé však měli strach o rozchodníky, které byly na střechu položeny během jara. „Odjížděli jsme zrovna na dovolenou. O střechu z podzimu jsem se nebál, rozchodníky byly již uchycené. Starost mi dělaly ty z jara. Nemohli jsme je zalévat a ještě přišlo třicetidenní sucho. Tak jsem si říkal, zda to ten rozchodník rozchodí nebo nerozchodí,“ směje se majitel a dodává: „Dal to. Na střeše je úžasně vidět, jak rozchodníky fungují. Po dlouhém suchu, než začne pršet, jsou zplihlé. Po zalití tučnolisté listy natáhnout vodou a povyrostou. Zelená střecha se zvedne.

Když jsme majitele navštívili, byl konec srpna. Zelené střechy v té době ani jednou nezaléval. Na podzim plánoval jejich první pohnojení doporučeným hnojivem od výrobce společnosti Knauf Insulation.

Zelená střecha vysílá do širokého okolí jasný vzkaz: vyplatí se dávat šanci novým řešením, která překvapí nejen svým vzhledem, ale i funkčností a praktičností.





Více informací o zelené střeše Urbanscape naleznete na stránkách Knauf Insulation.


KNAUF INSULATION, spol. s r.o.
logo KNAUF INSULATION, spol. s r.o.

KNAUF INSULATION, spol. s r.o. dodává klientům izolace ze skelné a kamenné vlny. Nabízí široké spektrum produktů pro bytové a nebytové budovy a zaměřuje se na komplexní řešení ve snižování energetické náročnosti. Staví na 30 letech zkušeností a patří ...