Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nová koupelna nebo balkón o tři dny dříve? Dříve nemožné může být realitou

Nové trendy hydroizolace a lepení dlažby balkónů, teras a koupelen

Dnes je použití hydroizolace pod dlažbou balkónů a koupelen samozřejmostí. Na trhu je celá škála produktů na cemento-polymerové bázi, většinou dvousložkových nebo jednosložkové na disperzní bázi, které jsou v kbelících již připraveny k okamžitému použití. Ve spojení s kvalitním flexibilním cementovým lepidlem pak tvoří systémové řešení.

Položili jste si ale někdy otázku, zda to nejde udělat lépe, rychleji a kvalitněji? Kam se mohou stavební materiály a postupy v dalších deseti letech posunout?

Materiálem budoucnosti jsou tzv. MS polymery. Hybridní tmely a lepidla, které jsou široké veřejnosti známy v podobě vysokopevnostního lepidla MAMUT GLUE High Tack. MS polymery je možné různě modifikovat a vyvíjet pro rozdílné aplikace a výsledné vlastnosti. Jednou takovou vývojovou větví je elastické lepidlo na hydroizolace v jednom.





Výhody a přednosti moderních materiálů na bázi MS polymerů:

  • Okamžitě připraven k použití, bez nutnosti míchání a další přípravy.
  • Produkt typu dva v jednom, hydroizolace a lepidlo na obklady a dlažbu.
  • Na nesavé podklady aplikace bez primeru. Při rekonstrukcích lepí přímo na původní keramickou dlažbu (nutnost pouze odmastit a očistit).
  • Na kvalitní a nové savé podklady není také nutná penetrace. Ideální stav při novostavbách.
  • Také na kritické a pružné poklady včetně dřeva, OSB nebo dřevotřísky. Rozumí si i s anhydridovými podklady.
  • Aplikace na podlahy a stěny (svislé aplikace), dostatečně tixotropní, nestéká.
  • Bez páskové hydroizolace, pružně překonává praskliny a dilatační spáry nebo mezery.
  • Šetří čas k aplikaci a snižuje potřebu počtu vrstev ve srovnání s hydroizolacemi.
  • Po vytvrzení extrémně vysoké pevnosti, ideální pro velkoformátové dlažby.
  • Vyplňuje nerovnosti podkladů, nezpůsobuje korozi kovů, tlumí kročejový hluk.
  • Univerzální použití, interiér i exteriér, odolává vodě a mrazu, stále flexibilní i za hlubokých mrazů.





A jak vypadá postup hydroizolace a lepení dlažby novou metodou?

  1. Penetrace není potřeba, pokud máme kvalitní nový savý podklad nebo v případě rekonstrukcí přímo na keramickou dlažbu, stačí odmastit a očistit původní nečistoty.
  2. Hydroizolační vrstva se nanáší pouze jednou v předepsané tloušťce, hmota se nemíchá, pouze přímo aplikuje. Do koutů a rohů, případně dilatačních spár se nevkládají žádné pásy.
  3. Po vyschnutí, lepíme nejprve keramické obklady, následně dlažbu. Hmota se nanáší pouze jednostranně, čímž se snižuje spotřeba oproti cementovým lepidlům.
  4. Po zaschnutí zaspárujeme, kouty pak pružným tmelem.





Příkladová studie porovnání časové úspory za použití nových progresivních materiálů vůči konvenčnímu systému hydroizolace a lepení keramických obkladů jasně ukazuje, že časová úspora činí tři dny díky úspoře času na penetraci, vkládání pásů do rohů, druhé pojistné hydroizolační vrstvě a kratší technologické přestávce mezi pokládkou dlažby a spárováním obkladů a dlažby. Navíc kromě času moderní materiály na bázi MS polymerů snižují pracnost a svými kvalitativními vlastnostmi posouvají celý systém o několik tříd výše.

Konkrétním představitelem popsané nové generace je DUO FLEX L8600 Elastické lepidlo a hydroizolace. Dodává se v kbelících 5 kg, barva hmoty je béžová. S tímto produktem nemusíte dlouze přemýšlet na jaký podklad položit vaši novou dlažbu a obklady. Použijte přímo na beton, anhydrid, dřevo, plech, epoxy nátěr nebo původní dlažbu. Neřešíte vkládání pružných pásů do rohů hydroizolace a další výše vyjmenované kroky u konvenčních hydroizolací nebo lepidel. Navíc získáte absolutně pružné a extrémně pevné lepidlo/hydroizolaci s kročejovým útlumem.

Neváhejte a pošlete nám poptávku nebo se zeptejte technika ohledně použití a vlastností produktu DUO FLEX.

Podívejte se na aplikační postup


Den Braven Czech and Slovak a.s.
logo Den Braven Czech and Slovak a.s.

Den Braven: český výrobce stavebních hmot. Den Braven je podnik, ve kterém vzniká široká škála výrobků, které dokazují, že nezáleží pouze na kvalitě, ale také na značce, která je s ní spojena.