Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Samonivelační stěrky Knauf s penetračním nátěrem BP Unigrund

Dobrý den, potřebuji vyrovnat starou podlahu. Máte na to něco?“ Takhle nějak vypadá modelová situace, kdy zákazník volá na linku Knauf s běžným dotazem. Přejdeme-li prvotní zpovídání zákazníka, o jaký typ objektu a podlahy se jedná, výšku vyrovnávané vrstvy a podobně, odpověď zní: „Samozřejmě máme – samonivelační stěrku. Nově dva základní typy BP3 a BP4.

Dobrý den, potřebuji vyrovnat starou podlahu. Máte na to něco?“ Takhle nějak vypadá modelová situace, kdy zákazník volá na linku Knauf s běžným dotazem. Přejdeme-li prvotní zpovídání zákazníka operátorkou, o jaký typ objektu a podlahy se jedná, výšku vyrovnávané vrstvy apod., odpověď zní: „Samozřejmě máme – samonivelační stěrku. Nově dva základní typy.

Cementová nivelační stěrka

Pro jednodušší orientaci zákazníka v nepřeberném množství produktů na trhu jsme pro tyto dva výrobky zvolili zcela nové, ryze české názvy. Prvním je Cementová nivelační stěrka BP3, která je určena k vyrovnání nerovností na podlahových konstrukcích od 2 do 10 mm. Stěrka BP3 je sice stálicí ve výrobním programu Knauf již několik let, ale v tomto roce byla inovována a došlo tím k výraznému zlepšení jejích vlastností. S touto stěrkou je možné vyrovnávat, případně navyšovat, vrstvy u nových i starších cementových potěrů v občanské a bytové výstavbě. Její předností je vysoká pevnost v tlaku, která ji předurčuje i do prostor s vyšším zatížením, jako jsou sklepy, garáže, dílny. Rovněž nalezne použití v prostorách s větší vzdušnou vlhkostí a požadavkem na větší tvrdost povrchu (odolnost proti obrusu). Není ovšem vhodná na vytápěné podlahy nebo pro zalévání elektrických topných rohoží.

Sádrová nivelační stěrka

V této oblasti ji zcela nahradí nová kalcium-sulfátová Sádrová nivelační stěrka BP4 sloužící pro vyrovnání nerovností od 2 do 25 mm na sádrových, ale i cementových potěrech. Její hlavní výhodou je široký akční rádius použití v závislosti na možnostech aplikace velké tloušťky vrstvy v jednom pracovním kroku. Sádrové stěrky se stávají hitem pro jejich jednodušší zpracovatelnost oproti cementovým stěrkám – mají lepší rozliv, minimální smrštění, kterým eliminují možnost tvorby trhlinek, a menší náchylnost k převodnění stěrky způsobeným přidáním většího množství záměsové vody. Lze ji tedy s klidným svědomím doporučit i šikovnějším domácím kutilům.

Prvním kritériem úspěchu při aplikaci samonivelačních stěrek je dodržení pokynů výrobce zejména ve vazbě na použití předepsaného penetračního nátěru. Spolu s oběma stěrkami bude od nového roku dodáván adhezní penetrační nátěr BP Unigrund vyvinutý právě pro oba materiály, který je plněn jemnou frakcí mletého vápence pro zvýšení přilnavosti k podkladu a snížení jeho nasákavosti. Penetrace je dodávána v balení 1 kg. Je modře pigmentována a po zředění vodou v závislosti na druhu podkladu vystačí na cca 20–25 m2 plochy. Lze ji použít na staré savé soudržné nemastné, ale i nové nesavé a hladké cementové i sádrové potěry.


Nivelační hmoty budou dodávány v pytlích po 25 kg. Je možné je zpracovávat ručně (rozmíchání míchadlem), nebo pomocí strojní techniky PFT Ritmo a PFT G4. Nezbytnou pomůckou pro kvalitně provedenou stěrku je ovšem použití správného nářadí, tedy například odvzdušňovacího ozubeného válce, který zajistí rovnoměrné napojení jednotlivých pásů nalité stěrky, odvzdušní ji a povrch opticky sjednotí. Obě stěrky je vždy nutné po jejich vyschnutí opatřit povrchovou nášlapnou vrstvou – koberec, PVC, epoxidový nátěr.

Závěrem mi dovolte upřesnit obecně používaný výraz „samonivelační“ stěrka. Ten může být (a stává se tak) pro laika lehce zavádějící. Tato terminologie může nabádat k přesvědčení, že stěrka se v podstatě sama vyrovná na jakémkoli podkladu… Bohužel to tak není. Vzhledem k povrchovému napětí u jakékoli čerstvě položené stěrky lze o „samonivelaci“ uvažovat ve vrstvě od cca 4 mm. Vždy si ovšem musíme uvědomit, že stěrka má tendenci kopírovat podklad, a proto je třeba jejímu vyrovnání vhodným způsobem a s použitím správného nářadí pomoci.


Knauf Praha s.r.o.
logo Knauf Praha s.r.o.

Společnost KNAUF Praha s.r.o. působí na českém stavebním trhu od roku 1991. Je jedním z nejvýznamnějších výrobců stavebních materiálů v oblasti sádrokartonových produktů a systémů. Značka Knauf je vždy spojována s vysokou kvalitou a nadstandardním ...