Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Týmy soutěže Solar Decathlon bojují v tvrdé konkurenci. Reportujeme přímo z Wuppertalu

Soutěž Solar Decathlon Europe 21/22 míří do finále. Týmy prezentují své projekty úsporných domů před veřejností i přísnou porotou a bodují v jednotlivých kategoriích vyhlašovaných každý den. Český tým FirstLife z ČVUT v den, kdy jsme s redakcí dorazili na místo, obsadil třetí místo v soutěžní kategorii Komfort domu.

Po první rychlé prohlídce šestnácti soutěžních domů na výstavní ploše ve Wuppertalu je jasné, že všechny projekty spojuje udržitelnost, důraz na úspory, zdravé vnitřní prostředí a energetickou nezávislost. Používají se přírodní, recyklované a recyklovatelné materiály. To vše je navíc zabalené v příjemné a nápadité architektuře reprezentující komfortní a příjemné bydlení.

Více zajímavých videí na estav.tvOn-line televize pro architekturu, stavbu a bydlení

V den, kdy jsme s redakcí TZB-info dorazili na soutěž, český tým FirstLife obsadil se svým domem třetí místo v dílčí kategorii soutěže Komfort domu. Hodnotila se vnitřní teplota, denní osvětlení, akustika, průvzdušnost obálky budovy a porovnání energetického modelování domu s naměřenou realitou. V hodnocení průvzdušnosti dosáhl český tým vůbec nejlepšího výsledku ze všech. Českému týmu gratulujeme. Na kameru nám první dojmy řekl Zdeno Malík z týmu FirstLife.

Přečtěte si také Navštivte s námi soutěžní pasivní dům FirstLife Přečíst článek

Lukáš Pilík z týmu FirstLife nám první den naší návštěvy také ukázal zelenou střechu, pergolu s fotovoltaikou a kořenovou čistírnu vody na jejich fasádě domu ve finále soutěže Solar Decathlon Europe 21/22.

Dění ve výstavním areálu ve Wuppertalu budeme sledovat včetně pátečního vyhlášení celkových výsledků. Na některé domy včetně českého se podíváme podrobněji. Proto dál sledujte portály TZB-info a estav.tv.

Přečtěte si také Solar Decathlon Europe 21/22 vyhrál dům RoofKIT z Karlsruhe Přečíst článek
 
 
Reklama