Nejnavštěvovanější odborný portál pro stavebnictví a technická zařízení budov

Chytrá fasáda ze židlí

Datum: 6.2.2019  |  Autor: Ing. arch. Petr Brandejský, redakce

Proměna bývalého nezajímavého autosalonu v showroom kancelářského nábytku a sídlo společnosti, s osobitým a ojedinělým vzhledem, byla vytvořena z více než devíti set černých plastových sedáků. Fasáda působí jako abstraktní poutač a nápaditě evokuje náplň showroomu. Autoři po právu obdrželi dvě prestižní ocenění.

Ivan Fontana:Člověk si sedá na židli, která jej netlačí a stejně tak si vybírá myšlenky.

Původní objekt autosalonu
Původní objekt autosalonu
Nový showroom MY DVA
Nový showroom MY DVA

Obec architektů večer 23. 11. 2017 ve Veletržním paláci v Praze vyhlásila vítěze Grand Prix Architektů 2017. Hlavní cenu získal Ondřej Chybík a Michal Krištof za showroom MY DVA v Brně. K této zprávě se přidala další, která zní neméně příjemně. Na slavnostním galavečeru 2. ročníku České ceny za architekturu 2017 získal showroom MY DVA, architektů Ondřeje Chybíka a Michala Krištofa, ocenění "Finalista České ceny za architekturu 2017".

Citátem o židlích se přesmyčkou dostáváme k tomu, čemu má showroom sloužit a proč fasáda ze židlí. MY DVA group a.s. je přední společnost zaměřující se na oblast vývoje, výroby a prodeje kancelářského, školního a kovového nábytku, včetně návrhu a realizace včetně atypů. Pobočky společnosti naleznete u nás i na Slovensku. Úspěšně působíme i v zahraničí. Proměna bývalého nezajímavého autosalonu na okraji sídliště v showroom a sídlo společnosti s osobitým a ojedinělým vzhledem byla vytvořena z více než devíti set černých plastových sedáků. Fasáda je nápaditá, působí jako abstraktní poutač a evokuje náplň showroomu. Interiér je moderně flexibilní a umožňuje různě předělit a rozčlenit jinak otevřený prostor. Výstavba a řešení sídliště Vinohrady odpovídá výstavbě v Brně z poloviny osmdesátých let minulého století. Autosalon je součástí skupiny nezajímavých komerčních budov okolo ulice Žarošická.

Otevřené segmenty interiéru
Otevřené segmenty interiéru
Schéma variability členění
Schéma variability členění

Objekt byl vzhledově podprůměrný už v době vzniku, časem zastaral i po stránce technické. Jako obvykle v zadání zazněla okřídlená věta, kterou milují všichni architekti: „Udělejte to levně, ideálně zadarmo.“ Oblíbené verbální postižení věty, za málo peněz hodně muziky. I proto padla volba na řešení, které s využitím dostupných materiálů pro tvorbu fasády, za minimálních finančních nákladů, dokáže objektu vdechnout nový život. No, a v tom je právě ten skvělý nápad.

Půdorys showroomu MY DVA
Půdorys showroomu MY DVA
Flexibilní a vzdušné členění interiéru
Flexibilní a vzdušné členění interiéru

Fasáda jako funkční banner

Proměna bývalého autosalonu na okraji sídliště v showroom a sídlo společnosti MY DVA, zabývající se výrobou kancelářského, školního a kovového nábytku, je další dokončenou stavbou mladého brněnského studia Chybik+Kristof. Jednopodlažní objekt nevalné estetické kvality získal novou, snadno zapamatovatelnou tvář tvořenou více než devíti sty černými plastovými sedáky.

Abstraktně pojatá fasáda zároveň funguje jako reklamní poutač na firmu samotnou. Jednoduchou úpravou interiéru vznikl také nový flexibilní showroom, ve kterém jsou prezentovány jednotlivé segmenty výroby ve specifických, tématicky laděných prostředích. Vinohrady jsou jedním z posledních sídlišť postavených v Brně v polovině osmdesátých let minulého století. Samotný autosalon vznikl v devadesátých letech a je součástí linie komerčních budov lemujících čtyřproudovou ulici Žarošickou, které však do území nevnášejí žádnou kvalitu. Původní stav objektu byl technicky i morálně zastaralý a po formální stránce neodpovídal potřebám společnosti. Vzhledem k tomu, že se jednalo o dočasnou investici v režimu pronájmu a že firma již prostory využívala, řešení muselo být levné a rychlé. Zadání znělo jasně: „Udělejte to levně, ideálně zadarmo“, vzpomínají architekti Ondřej Chybík a Michal Krištof. Společnost MY DVA patří mezi přední tuzemské dodavatele kancelářského, školního a kovového nábytku, zaměřuje se také na návrhy a realizaci interiérů administrativních a vzdělávacích budov, včetně atypických prvků. Volba materiálu, který s vynaložením minimálních finančních prostředků a s maximálním efektem zhodnotí původní objekt, proto logicky směřovala do výroby. Bez větších zásahů do exteriéru je stavba obložena jednotným výrobkem - plastovým sedákem v černé barvě - v ceně zhruba 80 Kč/kus. Tím vzniká abstraktní textura, která bez dalších reklamních prvků jasně vypovídá o tom, co se děje uvnitř.

Jedná se o základní formu interiérové židle Vicenza, kterou investor standardně dodává, s tím rozdílem, že jako materiál byl použit černý granulát pro venkovní použití – je tedy odolný proti vlivům počasí, zejména UV záření,“ popisují architekti.

Jednotlivé sedáky jsou upevněny na konstrukci z ocelových profilů kotvených na fasádu. V případě mechanického poškození lze konkrétní kus snadno vyměnit za nový, také čištění fasády lze provádět jednoduše – jednou až dvakrát do roka wapkou. Druhou rovinou návrhu je interiér, který sestává ze dvou částí: showroomu a kanceláří se zázemím pro zaměstnance. Vnitřek stavby byl kompletně očištěn, prezentační prostor showroomu, který vznikl zvětšením původní vstupní haly v centru dispozice, je vymezen polykarbonátovými příčkami, podlaha je sjednocena bílou stěrkou, na stropě je ponechán pohledový beton a veškeré nové instalace jsou vedeny viditelně. Do takto abstrahovaného prostoru jsou vloženy tři kruhové galerie reprezentující tři odlišné segmenty výroby – školní nábytek, kancelářský nábytek a designové kusy. Kruhové výřezy jsou vymezeny bílými textilními závěsy na celou výšku prostoru, které lze dle potřeby uzavřít nebo ponechat otevřené. Interiér výřezů představují tři odlišná prostředí, kde materiál podlahy, způsob osvětlení i barva světla jsou zvoleny tak, aby odpovídaly přirozenému prostředí, pro které je nábytek určen. Meziprostory je možné vyplňovat různými solitéry, lze je využívat jako konferenční místnost zaměstnanců nebo k posezení s klienty. Celý prostor funguje na principu galerie, kterou je možné jednoduchým způsobem přizpůsobovat aktuálním potřebám. Kanceláře pro zaměstnance jsou zachovány stávající po obvodu stavby a jsou sjednoceny šedým kobercem a bílou výmalbou.

Uzavřené segmenty interiéru
Uzavřené segmenty interiéru
Skvělý detail fasády jako funkčního banneru
Skvělý detail fasády jako funkčního banneru

Něco drobně o architektonickém studiu Chybik+Kristof

Ondřej Chybík a Michal Krištof studio založili v roce 2010 ihned po návratu ze studií na prestižní ETH Zürich ve Švýcarsku a zahraniční stáži v renomované kanceláři Bjarke Ingels Group – BIG v dánské Kodani. Brzy se zařadili k nejmladší a výrazné generaci architektů v Česku. Jejich nejznámější projekt, český národní pavilon pro světovou výstavu EXPO v Miláně, byl oceněn mezinárodní porotou bronzovou medailí za architekturu a ateliéru přinesl renomé i v zahraničí. V současné době tvoří studio 20 architektů, kteří pracují na široké paletě projektů v řadě zemí světa. Hlavní architekti se aktivně účastní přednáškových cyklů, konferencí a výstav. Jejich výrazným počinem byla i kolektivní výstava projektu The Veranda v Rio de Janeiro, který se stal součástí výstavy Uneven Growth v newyorském muzeu moderního umění MoMA.

 

Hodnotit:  

Datum: 6.2.2019
Autor: Ing. arch. Petr Brandejský, redakce   všechny články autora



Sdílet:  ikona Facebook  ikona Twitter  ikona Google+  ikona Linkuj.cz  ikona Vybrali.sme.skTisk Poslat e-mailem Hledat v článcíchDiskuse (žádný příspěvek, přidat nový)


Témata 2019

technická podpora výrobců

Partneři - Izolace střechy fasády

Doporučené články

Výpočty

Redakce TZB-info natočila