Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

V Komárově roste unikátní ekologický areál ve spolupráci s Nadací Veronica

Na 13 tisících metrech roste na ulici Svatopetrské unikátní areál s ekologickými a úspornými technologiemi. Nájemníci zde naleznou kanceláře, sklady, prostory pro lehkou výrobu, vývojové a inovační centrum, obchody i byty. Projekt společnosti Top-in.cz vznikl ve spolupráci s brněnskou Nadací Veronica.

Letecký pohled na areál
Letecký pohled na areál
Pohled na areál s Ponávkou
Pohled na areál s Ponávkou

Brno, 7. 2. 2019

Na 13 tisících metrech čtverečních na rozhraní centra Brna a Komárova roste u řeky unikátní areál s ekologickými a úspornými technologiemi. Bývalý Výzkumný ústav stavebních hmot na ulici Svatopetrská 7 při rekonstrukci obohatila fotovoltaika, rekuperace, systém pro zachycení a využití srážkové vody, tepelná čerpadla a řada dalších moderních technologií. První nájemníci se sem nastěhují v únoru. V následujících letech čeká obdobná proměna i zbytek budov v areálu. Projekt společnosti Top-in.cz vznikl ve spolupráci s brněnskou Nadací Veronica a zúročuje nadační zkušenosti se „zeleným“ stavěním. Jedná se tak o jeden z mála úspěšných příkladů propojení komerční a neziskové sféry – public private partnership.

Na Svatopetrské najdou nájemníci kanceláře, sklady, prostory pro lehkou výrobu, vývojové a inovační centrum, obchody i byty. „Zapojili jsme všechny prvky, které spadají do konceptu smart city. Využíváme geotermální energii, střechy a fasády jsou osazeny fotovoltaikou, nabídneme zázemí pro elektromobily a elektrokola, zachycujeme dešťovou vodu a nechybí ani zelená střecha,“ popsal všechny inovace Pavel Strašák, zástupce investora ze společnosti Top-in.cz.

Rekonstruovaná budova – kanceláře a byty
Rekonstruovaná budova – kanceláře a byty
Vizualizace kanceláře
Vizualizace kanceláře

Pro tento rozvojový projekt se společnost Top-in.cz spojila s ekologickou Nadací Veronica. „Naše nadace si zelené stavění vyzkoušela už v roce 2006 v Hostětíně vybudováním první veřejně přístupné pasivní budovy u nás. Odtud čerpala zkušenosti i Nadace Partnerství při stavbě uhlíkově neutrálního areálu Otevřené zahrady na Údolní. Ve Svatopetrské se naše zkušenosti s navrhováním a nízkonákladovým provozem chytrých budov uplatní ve větším měřítku. Můžeme ukázat dobrý příklad přizpůsobení se klimatické změně. A jižní okraj centra Brna, který je přetížen dopravou a sužovaný letními vedry, právě takový rozvoj potřebuje,“ vysvětlil předseda správní rady Nadace Veronica Miroslav Kundrata.

Otevření chytré a úsporné budovy není jedinou ekologickou novinkou, která lidi v Komárově čeká. Areál Svatopetrská leží u toku staré Ponávky, jejíž část se tento rok bude revitalizovat. Lidem ze sídliště i nového areálu se tak otevře přístup k vodě, obě území se propojí lávkami. „Přibližovat řeky ve městech lidem je ve světě dlouhodobě trendem. Jsem proto ráda, že jsme letos začali s první částí rozsáhlého plánu revitalizace Ponávky. Už příští rok si tak lidé v Komárově užijí příjemnější procházky i pobyt na říčním břehu,“ uvedla Alexandra Koutná z Veřejné zeleně města Brna.

Více o projektu najdete na www.svatopetrska.cz

 
 
Reklama