Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

HELUZ ocenil diplomku s komunitním projektem pro sídliště

Česká komora architektů vyhlásila vítězem 22. ročníku Přehlídky diplomových prací Evu Truncovou (Fakulta architektury VUT v Brně) a její práci nazvanou Dva tisíce osmdesát čtyři, ve které navrhla alternativní řešení developerského záměru proměny brownfieldu brněnské továrny Kras na bydlení.

Zvláštní cenou společnosti HELUZ, která je partnerem projektu, byl v rámci přehlídky oceněn Jan Čech za diplomní projekt Reuse centrum v Severním městě – Dílny sídliště Ďáblice. U absolventa Fakulty architektury ČVUT v Praze z ateliéru Michala Kuzemenského porota ocenila „záměr doplnit veřejný prostor o objekty komunitního charakteru posilující život na sídlišti; stejně jako i zvolený konstrukční princip, který umožňuje značnou provozní a funkční variabilitu.“ Oceněný projekt získal mediální prostor pro prezentaci autora a jeho práce na portálu archSPACE.




Sám autor na webu ke své práci uvádí, že „reuse centrum“ je místem, kde se opravují staré a použité věci a vrací se zpět do oběhu, něco mezi bazarem a obchodem s designem. Často je místo doplněné o dílny, kam lze přijít kutit a kde se můžete na kurzech naučit být zručnější.  Je to dům plný dílen, kde lze práci sledovat nebo se do ní pustit.




Diplomové práce hodnotila odborná porota v čele s předsedou Jiřím Opočenským. Dalšími členy byli architekti Jakub Chvojka, Petr Janda a Hana Maršíková a kritička a publicistka Karolína Jirkalová. Posuzovali především architektonickou kvalitu předložených prací. Vyzdvihli, že si váží „diplomních projektů, které hledají odpovědi na aktuální problémy, řeší netypická zadání a pohybují se v oblasti inovace.“ Předseda poroty pak dodal, že osobně si považuje i výsledků, „které zpracovávají reálná složitá zadání, a to důsledně a komplexně ‒ přesun nádraží v Brně, domy kolem železnice, sál pro filharmonii a další. Projekty, u kterých autoři prokážou komplexní připravenost pro budoucí praxi. Zadání, která následují aktuální architektonické soutěže, jsou cenným příspěvkem k širší společenské debatě a studenty může velmi obohatit srovnání jejich práce s vítěznými návrhy.

Projekt Reuse centrum v Severním městě – Dílny sídliště Ďáblice
https://diplom.ky/2021/Reuse-centrum-v-Severnim-meste-Dilny-sidliste-Dablice

Více: https://www.cka.cz/cs/pro-media/tiskove-zpravy-cka/eva-truncova-z-fakulty-architektury-vut-v-brne-vitezkou-22-rocniku-prehlidky-diplomovuch-praci





HELUZ cihlářský průmysl a.s.
logo HELUZ cihlářský průmysl a.s.

Společnost HELUZ cihlářský průmysl v.o.s. patří mezi tři největší výrobce zdících systémů na našem trhu, jako jediná je ryze česká. Zákazníkům nabízí kompletní cihelný systém pro hrubou stavbu.