Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Vyšší standard bydlení s materiály Knauf v projektu SMART byty Nové Butovice

V rámci projektu SMART byty v Nových Butovicích vznikají ve dvou etapách bytové domy se 300 energeticky úspornými byty. Oba bytové domy jsou nejen citlivě zasazeny do stávající zástavby, ale snaží se rozvíjet lokalitu Nových Butovic, která je důležitou dopravní křižovatkou a roste její význam jako administrativního a obchodního centra. Novinkou projektu jsou rozvody pro technologie inteligentního bydlení.

Projekt bytových domů Trigema. K vysokému standardu bytů přispívají sádrové omítky Knauf MP 75.
Projekt bytových domů Trigema. K vysokému standardu bytů přispívají sádrové omítky Knauf MP 75.

Objekt je koncipován jako modulový, což znamená, že některé byty jsou připraveny tak, aby bylo možné bez problémů jednoduchou úpravou spojit dva byty v jeden a naopak. Energetická úspornost a vzduchotechnika jsou samozřejmostí. Vestavěný systém vzduchotechniky s výkonnými rekuperačními jednotkami umožní dochlazování vnitřních prostorů bez použití klimatizací. Součástí celého projektu je rovněž vytvoření prostorů pro komerční využití.

Jak z výše uvedeného vyplývá, TRIGEMA nestaví běžné byty, ale zaměřuje se na vyšší standard bydlení. Tomu odpovídá nejen architektonické a technické řešení objektu, ale samozřejmě i pečlivý výběr materiálů a dodavatelů. Ve výstavbě se uplatnila široká škála produktů Knauf, zejména sádrové omítky Knauf MP 75.

Strojní sádrová omítka Knauf MP 75
Strojní sádrová omítka Knauf MP 75

Vysoký standard sádrových omítek Knauf

Tyto omítky se používají zejména pro svůj perfektně hladký povrch. Navíc, jak je všeobecně známo, se velmi dobře opravují, což je velká výhoda i pro koncového uživatele. Omítky Knauf vyráběné tradiční recepturou mají stabilně vysokou kvalitu s výbornou zpracovatelností a vydatností. Pro uživatele bytů je navíc přínosné, že díky neutrálnímu pH jsou sádrové omítky schopny regulovat vlhkost v místnostech a vytvářet tak uvnitř příjemné mikroklima. Pro zpracovatele je zase výhodná jednoduchá zpracovatelnost a skutečnost, že omítání se provádí v jednom sledu, takže se významně šetří technologický čas.

Na výstavbě SMART bytů se podíleli tři Knauf partneři – zpracovatelské firmy, které aplikovaly v objektu sádrové omítky. Je to firma GESSO, s.r.o, dále Edilizio, s.r.o. a SADROM, s.r.o. Celkem bylo omítnuto 85 000 m2 ploch. Sádrové omítky Knauf MP 75 byly zpracovány strojně.

Použití lepidel EASYKLEBER

Lepení obkladů a dlažby s lepidlem Knauf EASYKLEBER
Lepení obkladů a dlažby s lepidlem Knauf EASYKLEBER
Spárování novou vylepšenou spárovačkou Knauf Fugenbunt
Spárování novou vylepšenou spárovačkou Knauf Fugenbunt

Jednalo se o velký počet bytů, a to znamená i velkou obkladovou plochu, proto si realizační firmy vybraly lepidlo s optimálním poměrem kvalita – výkon – cena. Požadavek developera byl jednoznačně směřován na kvalitu lepení, preciznost a spolehlivost pro lepenou slinutou dlažbu a obklad Marazzi většího formátu. Těmto podmínkám nejlépe vyhovovalo cementové lepidlo Knauf se sníženým skluzem EASYKLEBER, jehož receptura byla Knaufem v loňském roce významně vylepšena. Dodejme, že vlastnost sníženého skluzu tohoto typu lepidla ocenil zpracovatel především na izolovaných koupelnových stěnách.

Aby bylo vše perfektní, byly při pokládce obkladů a dlažeb zapotřebí také další materiály Knauf stavební chemie, jako jsou penetrace a tekutá hydroizolace Knauf. Pro dokončovací práce se uplatnily silikony Knauf a především spárovací hmoty Knauf Fugenbunt s vylepšenou recepturou.

SMART byty v Nových Butovicích

Investor:TRIGEMA, a.s.
Generální dodavatel:TRIGEMA Building, a.s.
Architekt:Ateliér Daniel Smitka
Zpracovatel materiálů Knauf:GESSO, s.r.o., Edilizio, s.r.o., SADROM, s.r.o. a A.P.V. servis, s.r.o.
Použité materiály Knauf:Omítka MP 75 (85 000 m2), lepidlo EASYKLEBER (celkem 5800 m2 dlažeb a 6900 m2 obkladů a 2000 m2 dlažeb na chodbách), spárovačky Fugenbunt, hydroizolace, penetrace

Knauf Praha s.r.o.
logo Knauf Praha s.r.o.

Společnost KNAUF Praha s.r.o. působí na českém stavebním trhu od roku 1991. Je jedním z nejvýznamnějších výrobců stavebních materiálů v oblasti sádrokartonových produktů a systémů. Značka Knauf je vždy spojována s vysokou kvalitou a nadstandardním ...