Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nová bezpečnostní konstrukce – příčka opláštěná Diamantem

Svět suché výstavby se rozšířil o další velmi zajímavou a užitečnou konstrukci. Společnost Knauf tentokráte zaměřila svou pozornost na konstrukci příčky W118 opláštěnou deskami Knauf Diamant. V čem tedy tkví její přínos? V první řadě jsou to výjimečné vlastnosti použité desky.

Deska Knauf Diamant se vyznačuje vysokou tvrdostí jádra i povrchu a je vhodná tam, kde je zvýšené riziko mechanického poškození. Má unikátní akustické vlastnosti, odolnost proti požáru i vyšší vzdušné vlhkosti, a to vše v kombinaci se snadnou zpracovatelností a univerzálností použití. Desky Knauf Diamant tedy přináší v konstrukci příček nejen vyšší bezpečnost, vylepšený akustický komfort, dostatečnou ochranu před požárem, ale i vysokou mechanickou odolnost a únosnost při zavěšování předmětů. Oproti srovnatelným klasickým zděným konstrukcím vykazují konstrukce s deskami Knauf Diamant při nižší hmotnosti podstatně lepší akustické vlastnosti i pevnostní charakteristiky a díky své nízké hmotnosti oproti klasickým konstrukcím nekladou na nosnou konstrukci objektu žádné zvláštní statické nároky.

Nově vyvinutá konstrukce byla certifikována v autorizované zkušebně a nese název:

Jak již napovídá název obou konstrukcí, jsou certifikované pro bezpečnostní třídu RC3 dle příslušných norem, zejména ČSN EN 1627, ČSN EN 1630 a dalších.

Potřeba nových konstrukcí, které zvyšují bezpečí uživatelů staveb, je v poslední době nesporná, a to nejen z důvodu zvýšené kriminality v našem okolí, ale také kvůli zpřísnění požadavků pojišťoven nebo bank při poskytování služeb, jako je pojištění staveb nebo poskytování hypotečních úvěrů. Výše uvedené konstrukce nejsou pouze bezpečnostní, ale mají také velmi dobrou vzduchovou neprůzvučnost a požární odolnost (viz tabulka).

Typ konstrukceRw1)Požární odolnost
(bez izolace2))
W118 RC3 v provedení W112 2×12,5 mm Diamant CW5059 dBaž EI90
W118 RC3 v provedení W112 2×12,5 mm Diamant CW7561 dBaž EI90
W118 RC3 v provedení W112 2×12,5 mm Diamant CW10063 dBaž EI90
W118 RC3 v provedení W115 2×12,5 mm Diamant 2×CW5068 dBaž EI90
W118 RC3 v provedení W115 2×12,5 mm Diamant 2×CW7571 dBaž EI90
W118 RC3 v provedení W115 2×12,5 mm Diamant 2×CW10073 dBaž EI90
1) laboratorní vzduchová
2) přidáním izolace dle požadavků v požárním katalogu Knauf (09/2013) lze docílit vyšší požární odolnosti až EI120

Dvě konstrukce v provedení W112 a W115 a rozdíly mezi nimi

Jak již bylo řečeno, byly certifikovány dva typy konstrukcí. Jaký je mezi nimi rozdíl? Ten zásadní je ve spodní konstrukci. U příčky W118 v provedení W112 je spodní kovová konstrukce tzv. jednoduchá, což v praxi znamená, že svislé CW profily a profily UW, které se umisťují na podlahu nebo strop, jsou v jedné řadě. Zatímco u příčky v provedení W115 je spodní kovová konstrukce tzv. dvojitá, což znamená, že profily CW a UW jsou ve dvou řadách a jsou od sebe odděleny samolepicí těsnicí páskou v tloušťce 5 mm. Podrobnější popis skladby příček Knauf a další technické informace lze nalézt v technických listech W118.cz bezpečnostní konstrukce RC2/RC3 nebo W11.cz Knauf stěny s kovovou podkonstrukcí. Uvedené technické listy jsou volně ke stažení na webu www.knauf.cz.

Uvedená diference v konstrukci příček předpokládá samozřejmě odlišnou možnost použití. Příčku W118 v provedení W112 s jednoduchým roštem je nejvhodnější použít k rozdělení dispozice v administrativních, obchodních nebo bytových komplexech tam, kde je požadavek na co nejmenší tloušťku konstrukce a nepředpokládá se umístění velkého množství technických instalací v dutině stěny.

Příčka W118 v provedení W115 s dvojitým roštem se uplatní hlavně tam, kde není hlavním kritériem celková tloušťka konstrukce, ale je zde kladen vysoký nárok na akustiku a předpokládá se vedení technických instalací v dutině příčky. Díky dvojitému roštu lze do stěny umisťovat zásuvky proti sobě v jednom poli, bez toho, aby se výrazně snížil její akustický výkon. Taková konstrukce je tedy nejvhodnější pro oddělení jednotlivých bytových jednotek v bytových domech, sousedních pokojů v hotelech nebo ubytovnách.

Z uvedeného vyplývá, že konstrukce příčky W118 s deskami Knauf Diamant najdou široké uplatnění a jejich parametry splňují vysoké nároky, které musí současná stavba splňovat. Veškeré skladby a konstrukce byly certifikovány dle aktuálních platných norem příslušným certifikačním úřadem pro Českou republiku. Na závěr dodejme, že je důležité, aby bezpečnostní konstrukce montovaly certifikované firmy, které jsou proškolené od společnosti Knauf.

Další informace naleznete na www.knauf.cz

Knauf Diamant
Knauf Diamant


Montáž příčky Knauf Diamant

Knauf Diamant
Knauf Diamant


Knauf Praha s.r.o.
logo Knauf Praha s.r.o.

Společnost KNAUF Praha s.r.o. působí na českém stavebním trhu od roku 1991. Je jedním z nejvýznamnějších výrobců stavebních materiálů v oblasti sádrokartonových produktů a systémů. Značka Knauf je vždy spojována s vysokou kvalitou a nadstandardním ...