Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Předsazená fasáda na panelovém domě

Již nikdy finanční prostředky z fondu oprav na novou fasádu

Důležitými parametry při rozhodování o volbě nové fasády na panelovém domě v Berouně byly kvalitní zateplení a životnost.

Všichni majitelé bytů se jednohlasně shodli na tom, že již nechtějí shromažďovat finance do fondu oprav na rekonstrukci fasády po několika letech.

 

Parametry panelového domu Tovární č.p. 39, Beroun
Výška panelového domu:35,17 m
Celkový počet podlaží:12
Stávající obvodové zdivo:sendvičové keramzitobetonové panely tl. 300 mm s tloušťkou nosné železobetonové vrstvy 200 mm
Navržený vymezovací rošt:hliníkové profily, délka vyložení ramene 100 mm
Navržená tepelná izolace:Rotaflex Super FD 01, 50 mm
Navržený fasádní obklad:Novabrik Regular – do úrovně 2,55 m (odvětraná fasáda – odvod vlhkosti a odolnost obkladu)
Novabrik Therm – nad úrovní 2,55 m (tepelně izolační fasáda, lehčený beton, difúzně otevřený)
Třída reakce na oheň:A1
Termín realizace:1. 4.–30. 7. 2015
 

Zjednodušený princip montáže předsazené fasády

Obecně lze říci, že se montáž fasády Novabrik neliší od klasických předsazených fasád. V první řadě je nutné namontovat k obvodovému zdivu vymezovací rošt (kovový či dřevěný) a následně i rohové a startovací lišty (ve spodní části stavby). Dále se kotví či aplikuje izolace (minerální vata, popř. stříkaná bezespará izolace) a nasouvají se na rohové lišty rohové kostky. Poté se na startovací lištu skládají cihličky Novabrik v první, druhé a třetí řadě vždy na vazbu. Každou cihlu ve třetí řadě, která se setká s vymezovacím roštem, je nutné přikotvit. A takto se s realizací fasády postupuje po celé ploše domu.

Čím je tedy Novabrik jiný?

Cihla Novabrik se liší především svým tvarem, který nezadržuje dešťovou vodu. Tvar je plynulý bez jakékoli drážky. Staticky vyvážené je těžiště, které se nachází uprostřed cihly a zajišťuje to, že je cihelný obklad přikláněn k obvodové stěně, nikoli od ní.

Cihla Novabrik byla původně navržena zejména pro dřevostavby postavené v drsných podmínkách kanadské krajiny. Byla navrhována několik let týmem odborníků na stavebním institutu v Torontu a v roce 1995 uvedena na trh. Za celých dvacet let má Novabrik realizace po celém světě a od roku 2001 také výhradní zastoupení pro střední Evropu v České republice firmou Novabrik Czech.

 













STAVOBLOCK system, s.r.o.
logo STAVOBLOCK system, s.r.o.

Stavoblock system, s.r.o. je česká rodinná firma vyrábějící již 23 let unikátní stavební systémy, jejichž tvarové řešení sama vyvíjí a navrhuje. Portfolio společnosti nabízí produktové řady v odvětví fasád, zahradních zdí a dlažeb. Systémy mají společné ...