Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jak postavit kvalitní, pevnou i hezkou opěrnou zeď snadno a rychle?

Stavba opěrných zdí může být náročná a komplikovaná. Tak proč si ji nezjednodušit? Ideálním řešením je použití betonových tvarovek Stavoblock, které mají řadu praktických výhod. Jednak jsou hezké na pohled, cenově příznivé, ale především se staví suchou cestou bez nutnosti betonování či použití armatur. Kvalitní opěrnou zeď o výšce několika metrů si tak budete moci udělat i sami.

Systém Stavoblock umožňuje modelovat a zpevňovat terén suchou cestou
Systém Stavoblock umožňuje modelovat a zpevňovat terén suchou cestou
 

Právě jste dostavěli a terén na vašem pozemku je neupravený anebo vám za domem zbyl kopec zeminy a plánujete upravit okolí svého domu a bezpečně zajistit např. prosti sesuvu? V této souvislosti existuje několik řešení, a tím bezpochyby nejlepším je použití unikátního moderního systému Stavoblock. Ten je vhodný jak pro vyztužení nestabilních svahů, stavbu teras a víceúrovňových zahrad, ale např. i pro regulaci břehů vodních toků apod.

Jednoduchá stavebnice s vysokou estetickou hodnotou

Čím je tento systém výjimečný a proč si ho vlastně pořídit? Důvodů je hned několik. Největší výhoda spočívá v jednoduchosti stavby. Betonové tvarovky stačí pouze skládat na sebe jako velkou stavebnici. Pevnost opěrné zdi zajišťují spojky a dvoutáhla, která dokonale provazují celou zeď a zamezují jakémukoliv posunu. Pokud máte alespoň trochu „zlaté české ručičky“, tak stavbu opěrné zdi zvládnete hravě sami a ušetříte tak náklady za práci řemeslníků.

Při plánování schodiště Stavoblock lze vybírat ze čtyř barevných variant a tří pohledových úprav
Při plánování schodiště Stavoblock lze vybírat ze čtyř barevných variant a tří pohledových úprav

Další výhodou této stavebnice je možnost univerzálního použití. Lze stavět jak rovné a pravoúhlé zdi, tak i elegantní oblouky. Meze se nekladou ani v souvislosti s výškou opěrné zdi. Tento systém dovoluje stavbu třeba i desetimetrové zdi (v takovém případě budete potřebovat statický posudek).

Lidé si ovšem vybírají Stavoblock i z toho důvodu, že se jedná o estetický materiál, který je hezký na pohled. Betonové bloky můžete mít buď ve štípané, hladké či broušené povrchové úpravě, na výběr jsou také čtyři barevné varianty – bílá, světle šedá, písková a červenohnědá. Při stavbě můžete kombinovat různá provedení podle své fantazie, nebo se lze držet jen jedné varianty. Aby opěrná zeď opravdu zapadla do vaší zahrady a ladila s okolní přírodou, tak ji můžete osadit květinami, popínavými rostlinami či bylinkami.

Opěrné zdi, ale i další prvky zahradní architektury

Tvárnice Stavoblock lze využít také při realizaci dalších projektů – např. pro stavbu zahradní kuchyně nebo zahradního domku
Tvárnice Stavoblock lze využít také při realizaci dalších projektů – např. pro stavbu zahradní kuchyně nebo zahradního domku

Zbyly vám po stavbě opěrné zdi betonové bloky a nevíte, co s nimi? Nebo oceníte, že díky nově osvojené technice a materiálu, s kterým již máte zkušenost, lze provádět i další úpravy a pozemek postupně modelovat dle vašich představ? Se systémem Stavoblock lze dále postavit také terasy, schodiště, plotové stěny či zahradní kuchyň atd. A to jak na rovném, tak i na strmém a nerovném terénu. Touto cestou můžete jednoduše a rychle zkrášlit okolí svého domu.

 

Shrnutí výhod

  • jednoduchá stavba suchou cestou, kterou zvládnete sami
  • univerzální použití – rovné i obloukové zdi, neomezená výška, na rovném i strmém terénu
  • vysoká estetická hodnota – opěrná zeď je hezká na pohled a ladí s okolní přírodou

Více informací na www.novabrik.cz


STAVOBLOCK system, s.r.o.
logo STAVOBLOCK system, s.r.o.

Stavoblock system, s.r.o. je česká rodinná firma vyrábějící již 23 let unikátní stavební systémy, jejichž tvarové řešení sama vyvíjí a navrhuje. Portfolio společnosti nabízí produktové řady v odvětví fasád, zahradních zdí a dlažeb. Systémy mají společné ...