Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Z cihel POROTHERM T Profi představených v dubnu už stojí první rodinné domy

V červenci společnost Wienerberger představila jeden z prvních rodinných domů postavených z dutinových cihel POROTHERM T Profi, plněných tepelnou izolací z minerálních vláken. Hrubou stavbou budoucího nízkoenergetického domu na třebíčsku nás provedl majitel a autor koncepce domu v jedné osobě.

Z cihel plněných minerální vatou POROTHERM T Profi, které společnost Wienerberger cihlářský průmysl, a. s., uvedla na trh v dubnu letošního roku, již stojí první domy. Dokladem toho je glajcha, která ozdobila hrubou stavbu nízkoenergetického rodinného domu ve Velkém Meziříčí. Díky jednoduché a rychlé technologii zdění stavba vyrostla za necelých šest týdnů po dokončení základové desky. O realizaci se postarala společnost Stylstav z Křižanova, která patří do programu POROTHERM DŮM Wienerberger.

TZB-info Wienerberger Porotherm T ProfiTZB-info Wienerberger Porotherm T Profi

Původně měl být dům, který vznikl na zachovaném sklepení staršího stavení, postaven z cihel POROTHERM 40 EKO+ Profi DRYFIX. Majitele však zaujala na stavebním trhu novinka – cihla POROTHERM T Profi, a rozhodl se typ zdiva změnit. Roli přitom sehrálo i doporučení stavební firmy Stylstav, s.r.o.

Jednoduché a rychlé zdění

Při výstavbě z cihel POROTHERM T Profi se používá nová stavební technologie – zdění pomocí maltovacího vozíku, kterým se na cihly rovnoměrně nanáší speciální malta ve vrstvě pouhého 1 mm. Cihly jsou k dispozici v základním formátu a půlkách. Dobře se však i řežou stavební pilou, takže se lehce vytvoří tvar, který je potřeba. Výstavba je snadná, velmi přesná a rychlá. To potvrzuje i Jindřich Vodička ze stavební firmy Stylstav: „Zdění s maltovacím vozíkem se hodně podobá výstavbě s nanášecím válcem, na který jsme byli z předchozích projektů zvyklí. Stavbu uspíšilo i to, že cihly T Profi váží jen 14,2 kg, takže se s nimi lépe manipuluje.“

TZB-info Wienerberger Porotherm T ProfiTZB-info Wienerberger Porotherm T ProfiTZB-info Wienerberger Porotherm T Profi

POROTHERM T Profi spojuje výhody keramiky a minerální vaty

Cihly POROTHERM T Profi představují symbiózu přírodního stavebního materiálu s osvědčenou izolační hmotou. Spojením těchto dvou materiálů získá zdivo vynikající, dlouhodobě stabilní tepelněizolační parametry. Cihly jsou určeny pro výstavbu nízkoenergetických a pasivních domů, pro jednovrstvé obvodové zdivo s vysokou tepelnou izolací bez potřeby dalšího zateplení fasády. Izolant skrytý uvnitř cihel není náchylný na mechanické poškození a neohrozí ho ptáci, hmyz nebo povětrnostní vlivy.

Při tloušťce 36,5 cm obsahuje sama tvarovka ve svých dutinách izolaci o souhrnné tloušťce 24 cm. POROTHERM 36,5 T Profi dosahuje velmi nízké tepelné vodivosti 0,08 W/(m.K) a součinitele prostupu tepla U = 0,19 W/(m2.K), zdivo už není nutné dále dodatečně zateplovat. Díky tomu se sníží náklady za stavbu, vytápění a údržbu domu. Stěna z cihel plněných vatou o tloušťce 36,5 cm má srovnatelné tepelněizolační vlastnosti jako stěna z cihelných bloků o tloušťce 24 cm zateplená izolantem o tloušťce 18 cm.

Cíl: Minimálně nízkoenergetický standard

Hrdý majitel domu popisuje, jak postupně zvyšoval nároky na budoucí úspory tepla. Vedle výběru cihly s vynikajícími tepelněizolačními vlastnostmi se rozhodl například i pro konstrukci šikmé střechy s tepelnou izolací umístěnou nad krokvemi. Zcela tak eliminoval případné tepelné mosty způsobené nosnou konstrukcí střechy. Tepelnou izolaci ve střeše tvoří panely z polyisokyanurátu (PIR).

Okna domu orintovaná na sever a východ budou šestikomorová, opatřená trojskly. Okna orientovaná na jih a západ budou pro maximalizaci tepelných zisků vybavena "pouze" kvalitními dvojskly. Jak majitel a z velké části i autor stavby uvádí, skutečná potřeba tepla na vytápění bude muset být teprve zkalkulována podle konečného stavu konstrukcí a technického zařízení domu. Předpokládá ale, že bezpečně splní 50 kWh/m2.

Uvedené konstrukční řešení majiteli umožnilo zvolit elektrický zdroj vytápění ohřívající topnou vodu v akumulační nádrži. Ta bude zásobit teplem nízkoteplotní systém podlahového vytápění v přízemí a velkoplošného stěnového vytápění v patře, které bude doplněno krbovou vložkou. Přípravu teplé vody budou zajišťovat dva solární kolektory umístěné na střeše domu. Podporovat budou i popsanou otopnou soustavu.

 
 
Reklama