Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Bednění věnců - jaké si zvolit, jak si ulehčit práci, jak ušetřit čas i peníze?

Více v rozhovoru s odborníkem na slovo vzatým panem Jarmarem.

Bednění věnců je důležitý prvek stavby ke zvýšení prostorové tuhosti. Z hlediska staticky je věnec nutný k zachycování vodorovných namáhání stavby, např. větrem či otřesy. Zkušenosti stavební firmy při porovnání klasických věnců ze dřeva a cihel a bednicího systému Velox.

Pro porovnání tradičních osvědčených postupů a využití novinek je nejlepší se zeptat přímo na stavbě.

O zkušenosti s bedněním věnců jsme požádali p. Jarmara, který se ve stavebnictví pohybuje již 26 let. Jako živnostník podniká od roku 1998. "Jsme stavební party čtyř živnostníků a zabýváme se realizací domu na klíč. Já jako vedoucí zajišťuji veškeré stavební profese. Za 12 let v podnikání jsme postavili krásný domov mnoha desítkám spokojených zákazníků. Za naše výstavní dílo považuji nádherný RD v Žeranovicích na Zlínsku", představil se pan Jarmar sám.

Pavel Kratochvíl: Se stavitelstvím máte více než bohaté zkušenosti. S jakými materiály pro bednění věnců jste v průběhu času pracoval a s jakými pracujete nyní?

p. Jarmar: Ve stavebnictví se používalo na bednění mnoho materiálů, ale nejčastěji se věnce bednily klasicky - dřevo a cihly. V součastné době používáme bednicí systém VELOX.


Pavel Kratochvíl: Tak to jste mi popravdě "ukradl" další otázku. Zrovna jsem se Vás chtěl zeptat, jestli jste někdy pracoval s bednim věnců VELOX. Nevadí, zeptám se na jinou věc. Dostala se k Vám informace, že toto bednění věnců vyhrálo zlatou medaili na IBF 2010?

p. Jarmar: Nedostala, to jsem nevěděl, ale vůbec se tomu nedivím. Já ho mám vyzkoušené na desítkách projektů a rozhodně bych ho neměnil.

Pavel Kratochvíl: Proč jste začal pracovat s bedněním věnců VELOX?

p. Jarmar: Dřevo a cihly jsou zdlouhavý pracovní proces. VELOX je jednoduchý, rychlý, kvalitní a časově se to nedá srovnat s ostatními materiály, takže nám ušetří hodně peněz.

Pavel Kratochvíl: Ušetří čas i peníze. To je jak z reklamního sloganu, který jsem si přečetl na stránkách VELOXu. Dokázal byste na konkrétním případě vypočítat, kolik Vám to skutečně ušetří peněz v poměru s nějakým jiným materiálem?

p. Jarmar: Jednostranné bednění věnců na rodinném domě o rozměrech 10 x 11 m, které zhotoví dva pracovníci za 1,5 hodiny, se může ihned betonovat. U zděných věnců trvá montáž 8 hodin a betonáž se může uskutečnit až druhý den. 1mb jednostranného věncového bednění z cihel bez izolace přijde na cca 240 Kč (R = 0,29 m2K/W), bednění z dřevěných prken cca 210 Kč, ale je třeba zohlednit vyšší náklady na betonáž věnce a nulový tepelný odpor. 1 mb bednění věnců z VELOXu stojí cca jenom 135 Kč (R = 0,33 m2K/W).

Pavel Kratochvíl: Jaký vidíte přínos pro zákazníka, pokud použijete bednění věnců VELOX? Je výhodné jen pro Vás nebo i pro ně?

p. Jarmar: Určitě je výhodné jak pro zákazníka, tak i pro zhotovitele. Vím, že zákazníkovi dodávám to nejlepší. Má výborné zvukové i tepelné parametry a netvoří tepelné mosty. Bednit s VELOXem by zvládl i domácí kutil. A když už jsme u těch reklamních sloganů: Opravdu ho mohu s klidným svědomím jen doporučit, nebo znáte ten přímo z Veloxu? "Kdo není zabedněný, bední s VELOXem" O:)). Ale vážně, jiné nepoužíváme.

Pavel Kratochvíl: Moc Vám děkuji za rozhovor a přeji mnoho dalších úspěchů v podnikání.

p. Jarmar: Děkuji, hezký den.


Více informací o systému bednění VELOX najdete na www.bedneni-vencu.cz.


 
 
Reklama