Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Bednění věnců - jaké si vybrat, jak si ušetřit práci, čas i peníze?

Věnec je velmi důležitý prvek každé stavby a jeho role je takřka nenahraditelná. Slouží ke zvýšení prostorové tuhosti. Obecně lze říci, že věnce se musí provádět v každém podlaží v úrovni stropu, a i kdyby se vám podařila postavit dokonale svislá obvodová zeď, po dosažení určité výšky se stává nestabilní s tendencí se vychylovat, proto se stěny svazují věnci.

Ty je ovšem nutné kvalitně zabednit nebo veškerá vynaložená práce přijde vniveč a dáte nám jistě za pravdu, že mnoho z nás již muselo párkrát odbedňovat a přebedňovat, takže rada jak vyzrát na takové bednění věnců přijde určitě vhod.

K tradičnímu bednění věnců se nejčastěji používá smrkové dřevo ve formě prken, fošen či hranolů. Toto bednění je ovšem velmi pracné a časově náročné, proto se od něj již odstupuje a používá se jen při velmi atypických konstrukcích. V dnešní době se již přechází na moderní způsoby bednění, z nichž nade všemi ční bednění věnců od firmy VELOX-WERK s.r.o., které bylo oceněné Zlatou medailí IBF 2010 a Čestným uznáním Grand Prix na veletrhu For Arch. Toto bednění si vás jistě získá jednoduchostí použití, rychlostí montáže, širokou variabilitou a vysokou pevností zabudovaného bednění.

Věncové desky VELOX jsou štěpkocementové desky tloušťky 35 mm v kombinaci s tepelnou izolací různé tloušťky, určené k jednostrannému i oboustrannému bednění věncové konstrukce ve spojení se stropní konstrukcí. Výchozí surovinou pro její výrobu je kulatina jehličnatého dřeva, z níž se mletím vyrábí tzv. dřevitá štěpka, která z celkového objemu desky činí 89 %. Dalšími komponenty jsou cement zajišťující pevnost a soudržnost desek a roztok vodního skla, který stabilizuje desky proti vlhkosti a zvyšuje jejich odolnost proti plísním a hlodavcům. Díky tepelné izolaci dochází k podstatné eliminaci tepelných mostů.

K nosným stěnám se bednění věnců připevňuje ocelovými sponami, které zajišťují požadovanou pevnost.

Systém bednění věnců od VELOXu je úsporný - šetří čas i peníze. Metr bednění zvládnou namontovat i nezaškolení pracovníci za dvě minuty.

Velkou výhodou tohoto systému je variabilita. K dostání je ve variantách jednostranného bednění ke stropní konstrukci a oboustranného ukončovacího bednění. Hodí se na všechny typy staveb, lze ho použít jako doplněk ke všem konstrukčním systémům včetně specifických individuálních řešení.

 

Bednění věnců VELOX je i vysoce efektivní, spojuje totiž bednění i izolaci. Izolace zamezuje vzniku tepelných mostů a dřevěný podklad umožňuje výbornou přilnavost omítky. V neposlední řadě je ekologické, věncové desky jsou vyrobené z mineralizovaného dřeva zabraňujícího vzniku CO2 - přispívá tak ke snížení emisí skleníkových plynů.

 

Nejen při přepravě a manipulaci oceníte nízkou hmotnost bednění, které je dosaženo při zachování vysoké pevnosti a tepelně izolačních vlastností desky. A velký bonus nakonec pro nás přebedňovače, nemusí se odbedňovat.

Takže naše rada jaké bednění si zvolit jednoznačně zní: Bednění věnců VELOX

Pokud byste chtěli získat více informací o tomto bednění, jeho technických parametrech, montáži či způsobu betonáže věnců, klikněte na stránky www.bedneni-vencu.cz nebo přímo kontaktujte odborníky společnosti VELOX na tel.: 581 651 430 či na e-mailu: velox@velox.cz. Jistě Vám velmi rádi zodpoví veškeré Vaše dotazy.

S konstatováním:"Kdo není zabedněný, bední s VELOXem!" Vám přejeme úspěšnou stavbařskou sezónu.

 
 
Reklama