Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Materiály FERMACELL se uplatní v nové nemocnici v Gdaňsku

V červnu 2008 byla zahájena výstavba nového "Centra invazivní medicíny" Fakultní nemocnice Lékařské univerzity v Gdaňsku a v příštím roce bude celý objekt, jehož náklady na výstavbu dosáhnou cca 3,3 mld. Kč, předán lékařům a pacientům do užívání.

V červnu 2008 byla zahájena výstavba nového "Centra Medycyny Inwazyjnej" (CMI - Centrum invazivní medicíny) Fakultní nemocnice Lékařské univerzity v Gdańsku a v příštím roce bude celý objekt, jehož náklady na výstavbu včetně rekonstrukce starší části gdaňské nemocnice dosáhnou cca 500 mil. zlotych (3,3 mld. Kč), předán lékařům a pacientům do užívání. V budově nového moderního centra našly velké uplatnění sádrovláknité desky FERMACELL.

Slavnostního zahájení výstavby v červnu 2008 se zúčastnil i premiér Polské republiky Donald Tusk, ministryně zdravotnictví Eva Kopaczová a gdaňský metropolita Leszek Sławoj Głódź. Nová nemocnice nabídne na celkové ploše cca 55.000 m2 300 lůžek a špičkové zázemí například pro operace, oddělení intenzivní léčby, pro transplantace kostní dřeně, laboratoře či traumatologickou a ambulantní péči. Investorem je Lékařská univerzita v Gdaňsku (GUMed).

Sádrovláknité materiály FERMACELL jsou na polském trhu velmi dobře známé a u investorů jsou oceňované zejména díky jejich standardním vlastnostem - vyšší pevnosti, vyšší statické zatížitelnosti, vyšší požární odolnosti a zvukové izolaci které sádrokarton jednoduše nedokáže splnit nebo je plní jen s dalšími náročnými úpravami.

Použité konstrukce FERMACELL 1S31, oboustranně opláštěné dvěma sádrovláknitými deskami FERMACELL, mají požární odolnost EI 90 DP1 a vzduchovou neprůzvučnost Rw od 62 do 64 dB. To jsou parametry, které i v případě požadavků gdaňské nemocnice výrazně převyšují normou požadované hodnoty. Fermacell dodal a dodává do nově budované nemocnice 150.000 m2 desek FERMACELL o tl. 12,5 mm a rozsahem je to jedna z největších realizací společnosti v Evropě v roce 2010.

Projekt nové nemocnice v Gdaňsku navrhli architekti Zbigniew Reszka, Michał Baryżewski a Michał Afeltowic z firmy ARCH-DECO Sp.z o.o. z Gdyně, realizaci zajišťuje firma ERBUD z Varšavy. Ukončení výstavby je naplánováno na leden 2011, celý průběh výstavby je formou obrazové fotogalerie podrobně zachycen na webových stránkách www.gumed.edu.pl.

Zdravé bydlení má přednost

Rostoucí znečištění životního prostředí a hektičtější způsob života společnosti vedou člověka stále více k tomu, aby se uchyloval do klidu svého domova - přesně podle známého hesla: "Můj dům, můj hrad." Ten, kdo se rozhodne stavět, má především v úmyslu vytvořit domov nejen pro sebe, ale i místo, kde své trvalé zázemí najdou i budoucí generace. V centru pozornosti jsou tedy vlastní čtyři stěny, protože nic nemůžeme z hlediska našeho zdraví ovlivnit tolik, jako vlastní bydlení.

Kompatibilita se životním prostředím začíná již v okamžiku výroby sádrovláknitých produktů FERMACELL, která je zaměřená na šetrné zacházení se zdroji. Je taky dobré vědět, že Fermacell nejen "čistě" vyrábí, ale že "čisté" produkty i nabízí. Průběžné kontroly jsou zárukou trvale vysoké kvality produktů a jejich plné kompatibility s požadavky na objekty ohleduplné ke všemu živému. Ekologický certifikát byl již udělen sádrovláknitým deskám, spárovacímu tmelu, spárovacímu lepidlu a nyní nově i lepidlu na podlahové prvky FERMACELL.

Lepidlo na podlahové prvky přitom bylo podrobeno náročným ekologickým zkouškám, ve kterých obstálo bez jakýchkoli problémů. Regulaci klimatu v prostoru zajišťuje FERMACELL vysokým podílem makropórů v sádrovláknitých deskách, desky přijímají přebytečnou vlhkost a vydávají ji do suchého vzduchu v prostoru. K tomu přistupuje proporcionální poměr tepelné izolace a akumulace tepla pro rovnoměrné a vyvážené klima v prostoru.

Významným příspěvkem ke kvalitě bydlení je i nová sádrovláknitá deska FERMACELL greenline, která aktivně zlepšuje vzduch v prostoru a zvyšuje tak kvalitu bydlení a života. Díky oboustranné povrchové úpravě desek účinnou látkou na bázi keratinu je deska schopna přirozeným způsobem přijímat škodliviny a emise ze vzduchu v prostoru a trvale je vázat. Účinný princip spočívá v přirozené vlastnosti ovčí vlny dlouhodobě přijímat různé škodlivé a pachové látky a trvale je vázat. Tato vlastnost je známa již dlouho a je i vědecky doložena. Proto je deska FERMACELL greenline schopna přijímat často se v yskytující škodliviny jako jsou ketony, aldehydy nebo těkavé organické sloučeniny během několika málo hodin, a to i ve vysokých koncentracích, a trvale je integrovat do molekulární struktury účinné látky. Tato vlastnost je k dispozici již v průběhu výstavby a navíc zajišťuje zdravé bydlení i ve fázi užívání. Deska FERMACELL greenline je aktivní a schopná pohlcovat škodliviny po dlouhá léta. Funkci si zachovává i pod nátěry a obklady stěn, přitom jsou optimální difúzně otev řené konečné úpravy. Účinek lze navíc při renovacích obnovit vhodným základním nátěrem.

Kompletní certifikace - výsledky mluví samy za sebe a pro FERMACELL

FERMACELL byl úspěšně testován např. u modelového projektu "Ptačí hnízdo" ve švýcarském Freiburgu, který se stal měřítkem staveb ohleduplných k životnímu prostředí. Ekologické vlastnosti sádrovláknitých desek FERMACELL byly potvrzeny certifikáty, které společnost Fermacell získala jak pro hotové výrobky, tak i pro jejich výrobu. Je to např. systém managementu životního prostředí podle DIN EN ISO 14001, ekologická deklarace produktu podle DIN EN ISO 14 025 nebo certifikáty kolínského Eco - Umwelt institutu, uznávaného kontrolního a certifikačního orgánu pro externí kontrolu stavebních produktů. Tento institut ocenil produkty FERMACELL jako nejlepší v oblasti kompatibility s životním prostředím a právě tady byly testovány i nové sádrovláknité desky FERMACELL greenline. K průběhu a výsledkům uvedl Dr. Hans-Ulrich Krieg, jednatel a technický vedoucí Ecoinstitutu Kolín:

"V prvním kroku byla zkušební komora dotována formaldehydem, aby se otestovalo pohltivé chování sádrovláknité desky FERMACELL greenline. Jako srovnávací vzorek sloužila nemodifikovaná sádrovláknitá deska. Poté jsme zjišťovali, nakolik konkrétní desky zachycený formaldehyd opět uvolní. Ve druhém kroku jsme ve zkušební komoře vystavili sádrovláknitou desku FERMACELL greenline natřenou barvou formaldehydové atmosféře a rovněž jsme měřili její chování z hlediska příjmu a výdeje. Na závěr jsme testovali barevným nátěrem opatřenou desku FERMACELL greenline směsí různých aldehydů a ketonů. Při všech experimentech se ukázalo, že sádrovláknitá deska FERMACELL greenline přijímá více přítomných škodlivin než nemodifikovaná deska. Kromě toho následně předávala do vzduchu méně těchto škodlivin než referenční produkt. Nejvíce nás přitom přesvědčilo chování desky vůči formaldehydu a jiným aldehydům."

Fermacell bulletin - jaro 2010


Fermacell, James Hardie Europe GmbH, o.s.
logo Fermacell, James Hardie Europe GmbH, o.s.

Fermacell - systémy suché výstavby. Výroba a prodej sádrovláknitých desek fermacell®, cementovláknitých desek POWERPANEL a fasádních obkladů Hardie®. Produkty jsou určeny pro dřevostavby, nízkoenergetické a modulární domy a rekonstrukce. ...