Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Doplňkové prvky kompletního systému Heluz zrychlí a zlevní stavbu

Jak při stavbě ušetřit? Na jaře v roce 2022 prudce opadla poptávka po bytech, nyní propad zájmu postihl i rodinné domy. Méně se kupují a méně se staví. Jak je to s cenami cihel a stavebním trhem? Poslechněte si rozhovor s Petrem Porubským ze společnosti Heluz cihlářský průmysl.

Více zajímavých videí na estav.tvOn-line televize pro architekturu, stavbu a bydlení

Důležitým prvkem kompletního cihelného systému Heluz jsou doplňkové prvky

Doplňky tvoří 5–10 % ceny RD, 10 % hmoty domu, ušetří 1/3 práce. Doplňkové prvky nejsou při stavbě nic výjimečného, ekvivalentem jsou například střechy, kde jsou doplňky samozřejmostí. V našem systému jsou to prvky pro detaily například rohů nebo ostění,“ říká v rozhovoru Ing. Petr Porubský, obchodní a marketingový ředitel Heluz.

Co je na kamionu Heluz pro stavbu rodinného domu?

„Nemohu tvrdit, že skutečně v každých stavebninách je Heluz, ale vím, že každé stavebniny umí Heluz nabídnout," říká na začátku rozhovoru Petr Porubský a pokračuje: „v té souvislosti je otázkou, zda konkrétní stavebniny jsou schopny nabídnout celý servis k výrobkům v rámci objemu zboží. Heluz jako v podstatě jediný dodává přímo na stavbu dle požadavků zákazníka. Zákazník potřebuje na stavbu prvky na obvodové zdivo, příčky, překlady atd. v rámci celého systému a od nás má v ceně pojiva a dopravu a má možnost si kamiony jakkoliv nakombinovat podle potřeby. Například pokud má zákazník základovou desku a potřebuje nejdříve dovnitř příčky, přijede na stavbu kamion s konkrétními cihlami na tyto příčky. Je to servis Heluzu, který je ojedinělý.“

„Heluz pracuje s projektanty, tím pádem je ideálně u stavby od začátku a pomůže s výběrem základních prvků, tj. obvodovým zdivem, příčkami, komínem, stropy, překlady atd., ale i s doplňkovými prvky jako jsou cihly pro ostění oken, pro vazbu apod., kterých není málo a jsou součástí zavážky. V celku se bavíme o třeba 130 druzích cihel. Pokud zákazník potřebuje jen část objednávky, rozbalíme paletu a dovezeme přesně to, co potřebuje zákazník v tu chvíli. Cílem kompletního sortimentu a služeb včetně závozu je rychlá a přesná stavba,“ říká Petr Porubský.

Jak zpracovat detaily stavby s pomocí doplňkových prvků? Více se dozvíte ve videu. Detaily s doplňkovými prvky jsou správně, rychle a přesně. „Doplňkové prvky nejsou novinkou, mají stejnou cenu jako základní cihly, tj. dvě půlky stojí stejně jako celá cihla. Víme, že kdo objevil kouzlo doplňkových prvků a jednou je vyzkoušel, už bez nich stavět nechce,“ popisuje cestu prosazení doplňkových prvků na trhu Petr Porubský.

Hodnocení stavebního trhu

S Ing. Petrem Porubským, obchodním a marketingovým ředitelem Heluz, si povídáme pravidelně čtvrtletně. Společnost HELUZ cihlářský průmysl v.o.s. patří mezi tři největší výrobce zdicích systémů na našem trhu, jako jediná je ryze česká. I proto je pravidelným tématem i situace na stavebním trhu. Jak se vyvíjí termíny dodání, ceny a poptávka. Na kraji léta 2023 však poptávka dělá výrobcům spíše starosti než radost.

Na rodinné domy bez úvěrů není dostatek peněz. Češi je nekupují a staví výrazně méně než dříve.

Vysoké úrokové sazby z hypoték učinily výstavbu rodinných domů obtížně dostupnou pro velké množství domácností. Úrokové sazby se nyní sice ustálily na úrovni těsně pod šesti procenty, jejich pokles se ale neočekává. I proto, že vedení centrální banky zatím nepřipouští možnost, že by šlo dolů se základní sazbou, od níž se cena hypoték z velké části odvíjí.

Český statistický úřad v rámci svých dat o stavebnictví sleduje počet bytů, které lidé i firmy začali stavět právě v rámci rodinných domů. Velké domy mohou zahrnovat i tři a více bytů.
Za první kvartál letošního roku začali Češi stavět přibližně pět tisíc takovýchto bytů, to je asi o třetinu méně než loni. Tak dramatický propad nevykázalo žádné z dalších odvětví stavebnictví. Rodinných domů dokonce vzniká méně než za covidových let, kdy během prvních měsíců zemi sužovaly uzávěry a omezení.


Index stavební produkce, stavební povolení a bytová výstavba, zdroj ČSÚ

V Evropě stavebnictví v podstatě stagnuje. Ve srovnání s ostatními evropskými státy je ČR mírně pod průměrem meziročního srovnání. Naopak Polsko, Slovensko a Rakousko mají produkci ve stavebnictví meziročně vyšší.

Alespoň mírnou úlevu by žadatelům o hypotéky mohlo přinést nedávné rozhodnutí ČNB, že od července zruší takzvaný limit DSTI. Podle něj nesmí měsíční výdaje domácnosti na splátky úvěrů překročit 45 procent čistých měsíčních příjmů. Je otázka, jak se od července zachovají banky. Spíše lze očekávat, že banky budou mít možnost každý případ posoudit individuálně.
Dokud budou hypotéky drahé a obtížně dostupné, nedá se čekat, že by zájem o stavbu a pořízení rodinného domu výrazněji ožil.

Kde na stavbě ušetřit?

„Správná otázka. Také bych určitě hledal. zvlášť v této době, kdy ČNB nám úplně nepomáhá s chutí stavět. Jednoduchost a přímočarost, že skutečně jdu ze jedním výrobcem znamená to, že nejen nakoupím, ale mám k tomu celý ten servis před i poprodejní. Ano, dnes se nabízí možnosti koupit něco na bazaru, někde jinde po kouskách, ale ve finále s tím mohou být výrazně větší náklady, například za dopravu a také starosti s tím, že to třeba nepasuje přesně, protože to jsou prvky od různých výrobců. Také na osobák nedáváme kolo od traktoru.
Musíme si uvědomit, že je projekt pro stavební povolení a většinou není prováděčka, protože to jsou další náklady. Ale mohu využít servis výrobce, který detaily v rámci systému vyřešil a já za ně už nemusím vynakládat další peníze. Úspora je i ve vyskládání palet, množství palet. Přijede přesně tolik palet, kolik potřebuji, ušetřím za dopravu, třeba i za zábor pozemku. Vytváříme si vlastní palety, aby se na ně vešlo více palet a ubylo dopravy. Umíme na paletu dát až o 20 % cihel více, a to je už znát. Je samozřejmě rozdíl, jestli na stavbu jede 10 nebo 8 kamionů.
Zároveň doporučuji výběr pozemku a materiálu pro stavbu brát s maximálním respektem, protože to je to, co již později nelze změnit, dokoupit, doupravit. Chápu, že finanční stránka je náročná, ale třeba úspora 100 000 Kč za pozemek, který se nám tak úplně nelíbil, znamená, že na tom pozemku prožijeme celý život. A to stejné platí třeba o obvodovém zdivu. Už ho nemáme šanci změnit. Následné úpravy, údržba apod. mohou stát mnohem více, než byla ta prvotní úspora,“
říká Petr Porubský. Zajímavý tip na úsporu zmiňuje Petr Porubský u těžkých stropů. Zde hraje roli akustika, akumulace, ale i budoucí možnost přístavby patra, kdy je možnost dalšího prostoru bez nároku na koupi pozemku, které budou stále dražší.

Stavební trh na začátku léta 2023?

„Stavební trh je nyní problém, stavění je v současné době pro lidí obtížně dosažitelné. Ceny materiálů se odvíjí od nákladů, cen energií a výrobci svou cenou ani podporou nemohou stavebnictví jako celek rozhýbat. Jde o nastavení dostupnosti peněz. Na čísla stavebnictví má také vliv to, že poptávka byla hodně vysoká a musíme počkat, až se dodané materiály zpracují. Otázkou je také Ukrajina, protože jakmile začne obnova, tak to ovlivní dostupnost materiálů v sousedních zemích,“ zmiňuje mimo jiné v rozhovoru Petr Porubský. Poslechněte si ve videu více.

 
 
Reklama