Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Tvárnice, příčkovky, překlady a stropy Ytong dopravila na Zamkovského chatu helikoptéra

Letecký most z Hrebienku dopravil loni v červenci typické žluté palety s tvárnicemi Ytong na Zamkovského chatu, kde z nich roste nová přístavba této oblíbené tatranské chaty. Pórobetonové tvárnice Ytong přitom nemají na výstavbě chat tatranskou premiéru – naopak: tvárnice Ytong najdete i na Zbojnické chatě, Žiarské chatě, Kamenné chatě na Chopku nebo na Chatě pod Rysy.

S tvárnicemi Ytong lze postavit hrubou stavbu i ve Vysokých Tatrách

Přístavba zadní části chaty se třemi nadzemními podlažími se začala budovat loni a po dokončení poskytne zázemí pro skladové prostory, kuchyni, ve II. NP bude ubytování pro hosty a v podkroví budou šatny a pokoje pro zaměstnance. Hrubá stavba je celá z Ytong tvárnic, obvodové stěny jsou z tvárnic Ytong Univerzal 300 PDK. Pórobetonové tvárnice charakterizují dobré statické a tepelněizolační vlastnosti a jejich velkou výhodou je homogenita a stejné technické vlastnosti ve všech směrech. Současně jsou lehké a zdění s nimi je rychlé a s minimem odpadu.

To jsou vlastnosti, které jsou v Tatrách velmi cenné. „Stavět v našich Tatrách není snadné, stavební sezóna je zde krátká, dostat sem materiál nebo vyřešit situaci, kdy se něco pokazí, také není jednoduché. Ale naše chata je velmi vyhledávaná a investovat se do ní musí. V říjnu 2019 jsme proto dokončili náročnou výstavbu čistírny odpadních vod, loni jsme se pustili do nové přístavby. Tady máme naplánovanou na dvě etapy: ta první etapa právě probíhá, druhá se připravuje a letos s ní nepočítáme,“ říká Andrej Kalinčík.

Na stěny a příčky nové přístavby se z Hrebienku na Zamkovského chatu letecky dopravilo až 78 m3 pórobetonu Ytong

Příčky přístavby se realizují z příčkovek Ytong Klasik 100 a 125 mm. I pro tyto tradiční prvky ze sortimentu Ytong platí, že jsou lehké a přesně a rychle se s nimi zdí. Navíc je to ekologický materiál z čistých přírodních surovin. Kromě tvárnic a příčkovek Ytong jsou na stavbě použity i překladové trámce Ytong PSF, kterými autor projektu ing. Juraj Michalík nahradil klasické nosné překlady Ytong.

Překladové trámce Ytong tak slouží k překlenutí všech otvorů v obvodových a vnitřních nosných stěnách chaty. Nosnost trámců je zaručena pouze s nadezdívkou, ale v případě výstavby přístavby Zamkovského chaty mělo jejich použití věcné a praktické důvody: nejenže jsou vysoce odolné vůči požárupo svázání s nadezdívkou mají vysokou nosnost, ale hlavně jsou lehké a dobře se s nimi manipuluje a pracuje. Snáze se také zabudují na stavbě. Objem každého závozu helikoptérou jsme museli pečlivě kalkulovat a nízká hmotnost překladových trámců byla velkou výhodou,“ vysvětluje Martin Kozár, MBA, odborný poradce Xella.





Xella CZ, s.r.o.
logo Xella CZ, s.r.o.

Kompletní stavební systém Ytong nabízí ucelené řešení celé hrubé stavby i povrchových úprav. Zahrnuje tepelněizolační řadu tvárnic Lambda YQ, s níž je možné dosáhnout hodnot pasivní výstavby i jednovrstvým zděním bez zateplování.