Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Probarvená pastovitá omítka k vytvoření imitace cihelného zdiva

Jemnozrnná probarvená pastovitá omítka obsahuje organické pojivo a silikonovou disperzi. Je připravená k přímému použití se systémovou penetrací weber.pas podklad UNI BRICK. Omítka je určena k vytvoření imitace režného cihelného zdiva při provádění nových, tradičních i zateplených fasád, jejich rekonstrukcí, modernizací a renovací.

Důležitými složkami výrobku jsou vápencové plnivo, vysoce hodnotné pigmenty, organické pojivo, silikonová disperze.

Teplota podkladu a vzduchu nesmí klesnout pod +5 °C. Při provádění je nutné se vyvarovat přímému slunečnímu záření, větru a dešti. Při podmínkách podporujících rychlé zasychání omítky (teplota nad +25 °C, silný vítr, vyhřátý podklad apod.) musí zpracovatel zvážit všechny okolnosti (včetně např. velikosti plochy) ovlivňující možnost správného provedení včetně napojování a vytváření struktury. Při podmínkách prodlužující zasychání (nízké teploty, vysoká relativní vlhkost vzduchu) je třeba počítat s pomalejším zasycháním, a tím i možností poškození deštěm i po více než 8 hodinách.

Všeobecné požadavky na podklad

Vhodnými podklady jsou dle platných norem a postupů zhotovené vápenocementové, cementové a polymercementové malty, omítky a základní vrstvy vnějších, tepelně izolačních kompozitních systémů (ETICS). Podklady musí být pevné, suché, bez trhlin a prachu, prosté odlupujících se částí. Nově zhotovené podkladní vrstvy musí být provedeny s rovným povrchem a musí být dostatečně vyzrálé (základní vrstvy ETICS minimálně 5 dnů). Podklad musí mít stejnou savost a strukturu v celé ploše.

Aplikace

Omítka se nanáší na vyzrálý podklad upravený podkladním nátěrem weber.pas podklad UNI BRICK. V prvním kroku se na dokonale suchý podkladní nátěr nalepí šablona ve tvaru režného cihelného zdiva. Přes nalepenou šablonu se nanese vrstva omítky weber.pas silikon brick v požadovaném barevném odstínu. Tloušťka vrstvy omítky je přibližně dána tloušťkou šablony. Po nanesení se povrch omítky uhladí nerezovým hladítkem. Po uhlazení omítky se šablona opatrně odstraní.


Rovnost podkladu

Doporučuje se, aby podklad nevykazoval nerovnosti.

 

Podkladní nátěr

K penetraci podkladu se používá probarvený podkladní nátěr weber.pas podkladu UNI BRICK v barevném odstínu dle vzorkovnice weber.design.

Ředění

Omítka je připravena k přímému použití. V případě potřeby je možné omítku naředit přidáním malého množství čisté vody.

 

Nářadí

K nanášení nerezové hladítko, nerezová zednická lžíce, unimixer a vrtačka nebo speciální míchadlo s možností regulace otáček.

Čištění

Nářadí, nádoby a nástroje je nutné před zaschnutím očistit vodou. Všechny výplně otvorů (včetně rámů), parapety a ostatní konstrukce na fasádě je třeba chránit před ušpiněním nebo ihned po ušpinění očistit čistou vodou.

Upozornění
Dodatečné přidávání plniva, pojiva a přísad se nepovoluje. Při doobjednávání je nutné uvádět číslo první vyrobené šarže. Různé výrobní šarže nepoužívat v ucelené ploše.

Nejdůležitější vlastnosti

  • jemnozrnná omítka pro vytváření imitace režného cihelného zdiva na fasádě
  • vysoká vodoodpudivost
  • snadná aplikace

Aplikace


Nalepení šablony

Papírová samolepící šablona se nalepí na podklad opatřený podkladním nátěrem weber.pas podklad UNI BRICK.

Šablonu je třeba nalepit přesně na požadované místo. Po nalepení nelze již polohu šablony upravit.

 

Nanesení omítky weber.pas silikon brick

Omítka weber.pas silikon brick nanese přes nalepenou šablonu na podklad nerezovým hladítkem.

Při nanášení nesmí dojít k poškození nalepené šablony.

 

Uhlazení vrstvy nanesené omítky

Nanesená vrstva omítky weber.pas silikon brick se upraví nerezovým hladítkem do roviny tak, aby její přibližná tloušťka odpovídala tloušťce nalepené papírové šablony.

 

Vytvoření plastického vzoru

Na uhlazenou plochu omítky se zednickou lžící nepravidelně nanesou silnější plošky omítky weber.pas silikon brick, které na uhlazené omítce vytvoří imitaci plastického povrchu lícových cihel.

 

Uhlazení nanesených plošek omítky

Nanesené plošky omítky se následně lehce uhladí nerezovým hladítkem a srovnají na přibližně stejnou tloušťku.

 

Odstranění šablony

Odstraněním nalepené šablony se ve vrstvě mokré omítky vytvoří imitace lícového zdiva.

 
názevspotřebačíslo výrobku
weber.pas silikon brick2 až 2,5 kg/m2OP B + č. odstínu
Uvedené spotřeby jsou orientační a mohou se odlišovat dle druhu podkladu a způsobu zpracování.

Saint-Gobain Construction Products CZ a.s., Divize WEBER
logo Saint-Gobain Construction Products CZ a.s., Divize WEBER

Dodavatel a výrobce vysoce kvalitních štukových a tepelně izolačních omítek, fasádních, zateplovacích a sanačních systémů, nátěrů, pastózních omítek, suchých maltových směsí, vyrovnávacích a samonivelačních podlahových hmot, lepidel na obklady a dlažbu.