Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Systém výběru DPH ve stavebnictví je od začátku roku 2012 nový

Daňová povinnost se od Nového roku převedla na posledního odběratele

Od 1.1.2012 platí přenesená daňová povinnost při poskytnutí stavebních nebo montážních prací. Systém výběru DPH je účinnější, ale nejasnosti jsou v klasifikaci stavebních prácí, na které se vztahuje. Stát od změny očekává až 1,5 miliardy Kč na dani navíc.

Od 1. 1. 2012 nabyla účinnosti úprava režimu přenesení daňové povinnosti při poskytnutí stavebních nebo montážních prací zakotvená v § 92e zákona č. 235/2004 Sb. ve znění p. p. (dále jen zákon o DPH).


Foto D. Kopačková, redakce

Režim přenesení daňové povinnosti je v rámci mechanismu uplatňování DPH režimem specifickým. Na rozdíl od běžného mechanismu uplatňování DPH, kdy povinnost přiznat a zaplatit daň na výstupu za uskutečněné zdanitelné plnění má poskytovatel plnění (plátce, který zdanitelné plnění uskutečnil), v režimu přenesení daňové povinnost je povinnost přiznat a zaplatit daň na výstupu přenesena na příjemce plnění. V rámci tohoto režimu má tedy povinnost přiznat a zaplatit daň plátce, pro kterého bylo zdanitelné plnění v tuzemsku uskutečněno. Plátce, který dotčené zdanitelné plnění uskutečnil, vystaví daňový doklad, kde oproti běžnému daňovému dokladu neuvede výši DPH – namísto toho uvede sdělení, že výši daně je povinen doplnit a přiznat plátce, pro kterého bylo plnění uskutečněno.

Obecně platí, že režim přenesení daňové povinnost se uplatní pouze mezi plátci DPH, a to při poskytnutí plnění v tuzemsku (místo plnění je v ČR).


Foto D. Kopačková, redakce

Uvedený režim je tedy povinen použít plátce (poskytovatel plnění), který poskytne vymezené stavební nebo montážní práce s místem plnění v tuzemsku jinému plátci (příjemci plnění) pro jeho ekonomickou činnost. Současně logicky platí, že v takovém případě má povinnost použít daný režim i plátce - příjemce plnění.

Režim přenesení daňové povinnosti se nepoužije pokud plátce poskytuje stavební nebo montážní práce příjemci plnění, který není plátcem DPH, a samozřejmě i pokud neplátce poskytuje takové práce plátci. U stavebních prací jde pak zejména o to, že osoba, která zdanitelné plnění přijímá, vystupuje u daného plnění jako osoba povinná k dani.

Jestliže příjemce plnění (plátce) pořizuje přijaté zdanitelné plnění výlučně pro soukromou potřebu nebo výlučně pro plnění, které není předmětem daně, není v postavení osoby povinné k dani a v tom případě se neuplatní režim přenesení daňové povinnosti. To znamená, že plátce, který uskutečnil zdanitelné plnění, uplatní daň na výstupu, daň přizná a zaplatí (běžný mechanismus). Obdobně se neuplatní režim přenesení daňové povinnost pokud např. obec pořizuje plnění pro potřeby související výlučně s její činností při výkonu veřejné správy, při níž se nepovažuje za osobu povinnou k daní (viz § 5 odst. 3 zákona o DPH).

Pokud je plnění třeba i jen z části přijímáno pro více účelů, například pro soukromou potřebu plátce a pro jeho ekonomickou činnost nebo pro smíšené účely veřejnoprávních a neziskových subjektů, přičemž část je pro účely, kdy příjemce vystupuje jako osoba povinná k dani, půjde o plnění podléhající celkově režimu přenesení daňové povinnosti. Poslední podnikatel v řadě například platbu 100 tisíc Kč bez DPH, kterou pošle zednické firmě za úpravu kanceláří, vynásobí sazbou 20 procent a přichystá si 20 tisíc korun pro finanční úřad. Od ní si může odpočítat DPH zaplacenou za ostatní nakoupené zboží a služby. Daň se díky tomu "neztrácí" nikde po cestě.

Stavební a montážní práce podléhající režimu přenesení daňové povinností dle Informace GFŘ a MF k režimu přenesení daňové povinnosti na DPH ve stavebnictví - § 92e zákona o DPH


Foto D. Kopačková, redakce

Režimu přenesení daňové povinnosti podle ust. § 92e zákona o DPH podléhá poskytnutí stavebních a montážních prací (bez ohledu na to, zda jde z hlediska vymezení dané zákonem o DPH o služby nebo dodání zboží s montáží), které podle sdělení ČSÚ odpovídají číselnému kódu klasifikace produkce CZ-CPA 41 až 43 platnému od 1. 1. 2008.

  • Kód CZ-CPA 41 – zahrnuje budovy a jejich výstavbu.
    Patří sem také služby developerských subjektů v oblasti bytových a nebytových stavebních projektů.
  • Kód CZ-CPA 42 - inženýrské stavby a jejich výstavba.
    Zároveň tento oddíl zahrnuje služby developerských subjektů v oblasti inženýrského stavitelství.
  • Kód CZ-CPA 43 - specializované stavební práce
    tj. demoliční, průzkumné, elektroinstalační, instalatérské, topenářské, plynařské, truhlářské, malířské, obkladačské, sklenářské, pokrývačské, izolační, betonářské, zednické,…a dále mj. montáž ocelových konstrukčních prvků, prefabrikovaných dílů, stavbu a demontáž lešení a pracovních plošin a také instalaci topení, výtahů, klimatizačních, ventilačních a chladících zařízení apod.

Příklady produkce související se stavebnictvím, které nepatří do číselného kódu 41–43 a nevztahuje se na ně tedy režim přenesení daňové povinnosti:

  • vrtné práce související s těžbou ropy a zemního plynu (09.10.11)
  • zkušební vrty během důlní činnosti (09.90.1)
  • instalace elektromotorů, generátorů a transformátorů v elektrárnách (33.20.50)
  • údržba a opravy průmyslových kotlů (33.12.14)
  • instalace, opravy a údržba průmyslových klimatizačních a chladicích zařízení (33.12.18, 33.20.29)
  • čištění komínů (81.22.13)
  • montáž volně stojícího nábytku (95.24.10)
  • pronájem lešení nezahrnující jeho postavení a demontáž (77.32.10)
  • prefabrikované stavební dílce z betonu (23.61.12)
  • beton připravený k lití (23.63.10)
  • půjčování stavebních strojů a vybavení bez obsluhy (77.32.10)
  • instalace průmyslových strojů a zařízení (33.2), instalace parních kotlů (kromě kotlů pro ústřední topení),
  • instalace potrubních systémů v průmyslových závodech (33.20.11), instalace kancelářských a účetnických strojů (33.20.21)
  • sanace a čištění zeminy, vody, vzduchu a budov (39.00.1)
  • architektonické a inženýrské služby; technické zkoušky a analýzy (71)
  • služby související s úpravou krajiny (81.30.10)

Povinnosti příjemce plnění v režimu přenesení daňové povinnosti

Jaroslava Musilová, mluvčí Generálního finančního ředitelství (GFŘ) pro iDnes.cz k této novince řekla:
"K únikům docházelo zejména v rámci dodavatelského řetězce, kdy část mezičlánků 'zmizela' a nezaplatila DPH, ale vyinkasovala daňový odpočet. Obchodní partneři v řetězci si DPH nefakturují. Pouze na dokladu uvede, že výši daně je povinen doplnit a přiznat odběratel."

Příklady:

  • Stavební firma fakturuje investorovi/developeru jednu z níže uvedených činností BEZ DPH.
  • Stavební firma fakturuje občanovi zednické a malířské práce na rodinném domku S DPH.
  • Stavební firma fakturuje podnikateli zednické práce na jeho soukromém rodinném domku S DPH (zde podnikatel vystupuje jako občan).
  • Stavební firma fakturuje zednické práce na rodinném domku investorovi, který teprve bude domek prodávat, BEZ DPH (vaším odběratelem je investor, ne občan!).

Faktura v režimu PDP bez DPH obsahuje všechny obvyklé náležitosti, iniciály dodavatele i odběratele vč. jejich DIČ (!!!), základ daně i sazbu daně(!!!), ale už ne výši daně. Současně musí obsahovat poznámku "Fakturované plnění je předmětem přenesené daňové povinnosti dle § 92a a § 92e zákona č. 235/2004 Sb., o DPH, a výši daně je povinen doplnit a přiznat příjemce plátce daně, pro kterého se plnění uskutečnilo." Uvedení sazby daně je poněkud zbytečné, neboť za výpočet daně si stejně ručí odběratel, ale zákon to takto uvádí, proto byste to měli dodržet.

Informace Svazu chladicí a klimatizační techniky říká, že "kritériem pro posouzení, zda na instalaci klimatizace dopadá režim přenesení daňové povinnosti, má být účel použití." Svaz chladicí a klimatizační techniky vyžádal i stanovisko Generálního finančního ředitelství, které vysvětluje mimo jiné, že subkategorie 43.22.12 Instalace topení, ventilace a klimatizace podle uvedených vysvětlivek zahrnuje mj. instalace klimatizačních, ventilačních a chladicích zařízení pro obydlí, počítačová centra, kanceláře a obchody, včetně souvisejících trubních rozvodů a klempířských prací. Nezahrnuje naopak instalace, opravy a údržbu průmyslových klimatizačních a chladicích zařízení. Tyto spadají do subkategorií 33.12.18 (Opravy a údržba průmyslových chladicích a klimatizačních zařízení) nebo 33.20.29 (Instalace ostatních všestranně použitelných strojů a zařízení j. n.).

Zdroje:

  1. Informace GFŘ a MF k režimu přenesení daňové povinnosti na DPH ve stavebnictví - § 92e zákona o DPH
  2. Stát nutí stavebníky, aby platili DPH. Dosud se tomu uměli vyhnout, iDnes.cz, 15.2.2011
  3. DPH - Přenesená daňová povinnost ve stavebnictví od 1.1.2012
 
 
Reklama