Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Realizace domu svépomocí? Se systémem od Lindabu žádný problém

Říká se, že „co Čech, to muzikant“. A platí také „co Čech, to kutil“. Pro řadu z nás je manuální činnost v domě či na zahradě stále nejoblíbenějším koníčkem. A proč si svépomocí nepostavit rovnou celý dům? Dvě realizace rekreačních objektů s využitím systému LINDAB STAVBY svědčí o tom, že když máte kvalitní skelet z prvotřídní švédské oceli, na něj navazující další prvky od Lindabu od střechy až po okapy a k tomu odborníky, kteří se stavbou poradí, není se rozhodně čeho bát.

Výhody systému LINDAB STAVBY

Systém LINDAB STAVBY má řadu výhod. Lze jej charakterizovat třemi přívlastky: ekonomické, ekologické a nízkoenergetické. Petr Hynšt, technický manažer společnosti Lindab s. r. o., k tomu uvádí: „Jde o stavebnicový systém – výrobu na míru, která nejen šetří náklady, ale vzhledem k minimu odpadu je i ekologická. Další výhodou je variabilita, skýtající široké možnosti využití ve velmi různorodých stavbách. Důležitá je také rychlost výstavby díky tomu, že probíhá tzv. suchým procesem bez použití vody, která je běžná např. při zdění. Dalšími charakteristickými rysy je nízká hmotnost a úspory energií. Projekty od Lindabu tak bez problémů dosahují parametrů pro nízkoenergetické a pasivní stavby. V neposlední řadě je třeba zdůraznit kvalitní servis, který poskytujeme – a to včetně průběžného poradenství, které je velmi důležité právě pro ty, kdo se chystají stavět svépomocí.“

Chata v Malé Hraštici pro celoroční užívání

Lindab Malá Hraštice
Lindab Malá Hraštice

U zrodu celého projektu stál pracovník IT oddělení banky, který si před důchodem chtěl postavit rekreační objekt, kde by mohl příjemně trávit celý rok. Pro svůj záměr si vybral malebnou podbrdskou obec Malá Hraštice 35 km od Prahy. Chata je umístěna v lesním remízku chatové oblasti u železniční trati na Dobříš, ve svahu s výhledem na Kozí Hory u Nového Knína. Jedná se o dvoupodlažní objekt o půdorysu 12,7 × 6,2 m s garáží o velikosti 8,3 × 4,3 m ze severu objektu. Ta je jeho integrální součástí, protože přes garáž je přetažena střecha. Dům má na jižní straně terasu, která je v přízemí součástí základů vysunutých nad terén; v patře ji pak tvoří samostatná konstrukce na čtyřech sloupech. Sklon střechy z trapézového plechu, která je kromě garáže přetažena i přes terasu, činí 15°. Objekt je založen na čtyřech základových pasech nad terénem s volným odvětraným prostorem pod podlahou přízemí. Pro konstrukci podlah, stěn i střechy byl využit tenkostěnný ocelový skelet Lindab Construline. Stěny chaty mají profily se štěrbinami pro minimalizaci tepelných mostů. Majitel kladl důraz na nadstandardní zateplení, které mu v budoucnu ušetří provozní náklady. Objekt je vybaven systémem nuceného větrání, které zajišťuje v interiéru stále zdravý a čistý vzduch.

Skladby byly přizpůsobeny požadavku na kompletní opláštění interiéru dřevěnými palubkami. Chata má odvětranou fasádu s roštem pro minerální vlnu 160 mm. Skladba stěny je difuzně otevřená, vnitřní rošt předstěny je 50 mm. Na stropnicích byla použita OSB deska o tloušťce 22 mm plus 150 mm nadkrokevní izolace. Z vnitřní strany je na stropnicích přilepená parotěsná folie a opět vnitřní rošt 50 mm, vyplněný minerální vatou. Fasáda kombinuje dřevěné palubky a trapézový plech Lindab tmavě šedé barvy, který byl využit i na zastřešení chaty. Nedílnou součástí střechy je okapový systém Lindab Rainline.

Stavebník na realizaci své chaty pracoval téměř sám. S minimální výpomocí od souseda při manipulaci s těžšími stropními celky provedl montáž ocelové konstrukce Lindab Construline (podlahu přízemí a terasy, stěny obou podlaží, podlahu patra a střechu z trapézového plechu). Po zkušenosti s postavením první stěny si sám s pomocí rodiny poradil se stavbou dalších stěn a příček i s montáží konzol a roštů fasády. Pro rychlejší uzavření objektu a preciznější práce u montáže klempířských prvků opláštění si objednal prověřenou a Lindabem certifikovanou klempířskou firmu, která provedla vlastní izolace a opláštění střechy a fasády. Odborníci z Lindabu byli poradci stavebníka po celou dobu realizace. Rady poskytovali nejen po telefonu či mailem, ale i osobně na staveništi. Zajistili rovněž projekční práce od studie přes projekt pro stavební povolení až po montážní dokumentaci skeletu a detaily opláštění.

Montáž ocelového skeletu chaty byla zahájena v říjnu 2011. Práce probíhaly pouze o víkendech a dovolených majitele. Po roce byl skelet hotový; poté přišla na řadu montáž střechy a zahájení prací na roštech a izolacích fasády. Následovaly práce na fasádě a montáž dřevěné konstrukce terasy patra. V loňské sezóně byla osazena okna, dokončeny práce na oplechování, veškeré instalace a anhydritové podlahy. A tuto zimu už stavebník pracuje v interiéru, aby mohl na své nové chatě trávit letošní léto.

K tomu, proč se rozhodl právě pro systém od Lindabu, majitel chaty uvedl: „Původně jsem uvažoval o dřevostavbě. Pak jsem však na internetu zahlédl informaci o systému Lindab Construline. Protože jsem studoval strojařinu, systém mne zaujal. Lindab mi umožnil návštěvu rozestavěné, dosud neopláštěné haly, kde jsem si mohl konstrukci detailně prohlédnout – a bylo rozhodnuto. Zbylo už jen cenové porovnání s dřevěnou konstrukcí. Sice minimálně, ale vyhrál Lindab. Na konstrukci mne zaujala řada věcí. Kovové prvky jsou lehké, takže manipulace s nimi je jednoduchá a není potřeba jeřáb. Pozinkované prvky se spojují samovrtnými šrouby, odpadá svařování. Podle mých zkušeností je práce se systémem Lindab Construline jednoduchá, a tak ji s trochou šikovnosti zvládne každý průměrně fyzicky zdatný stavebník. Svůj první rodinný domek jsem stavěl klasicky z tvárnic – a mohu říci, že je to nesrovnatelné. Suchá a rychlá výstavba ze systému Lindab Construline jasně vítězí.”

Víkendová chata ve Velkém Újezdu u Olomouce

Svépomocí s využitím systému LINDAB STAVBY stavěli také majitelé víkendové chaty pod Oderskými vrchy ve Velkém Újezdě 20 km od Olomouce. Objekt o půdorysu 11 × 7,5 m s ocelovým skeletem Lindab Construline má sedlovou střechu z krytiny Lindab Click s půdou. Odvodnění zajišťuje systém Lindab Rainline. Na realizaci chaty se v průběhu dvou let podíleli majitelé spolu s několika pomocníky z vesnice. V létě 2013 byl objekt opláštěn a zastřešen. Vloni na jaře majitelé osadili okna. Fasádu dokončili v létě – a svou dovolenou zde stráví již letos.

 
 
Reklama