Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Rezidenční trh v Praze má již krizi za sebou a očekává rekordní rok

Podle výsledků rezidenčních developerských projektů v Praze za rok 2013, i podle prognóz generálních ředitelů těchto firem pro roky 2014 a 2015, trh očekává další růst jak nabídky, tak i poptávky.

Hlavní vliv na další směřování trhu bude mít vývoj hypotéčních sazeb a také celkový ekonomický vývoj v ČR. Nové projekty budou směřovat zejména k celkově nižším cenám, vyšší občanské vybavenosti a lepšímu využití prostoru. Vyplývá to z nejnovější Kvartální analýzy českého stavebnictví Q1/2014, kterou pravidelně připravuje analytická společnost CEEC Research ve spolupráci s poradenskou společností KPMG Česká republika.

Podle deseti z top patnácti pražských developerů, kteří se výzkumu účastnili, má trh rezidenčního bydlení v Praze již krizi za sebou. Navíc po silném roce 2013 se očekává i další růst v roce 2014.
Dle prognóz ředitelů developerských firem by měla v roce 2014 růst jak nabídka nových rezidenčních nemovitostí v Praze (o 7,4 %), tak i poptávka po nich (o 3,6 %). Další zlepšení se očekává i v roce 2015 (růst nabídky o 5,5 %, poptávky o 3,1 %),“ shrnuje závěry výzkumu s řediteli developerských společností Jiří Vacek, ředitel analytické společnosti CEEC Research.
Pavel Kliment, partner odpovědný za služby pro realitní a stavební společnosti v KPMG Česká republika, vysvětluje: „Výsledky průzkumu potvrzují spíše optimistická očekávání na straně rezidenčních developerů. Nejedná se o nerealistické představy o rychlém růstu, ale spíše o reflexi stavu, kdy kombinace nízkých úrokových sazeb a očekávaného celkového hospodářského oživení vytvářejí příznivé podmínky i pro rezidenční development.“
Obdobně vidí situaci i Marcel Soural, předseda představenstva developerské společnosti Trigema: „Očekáváme, že nevýrazné prodeje nových bytů v regionech budou i nadále pokračovat. ‘Živým’ trhem bude ale Praha. V loňském roce se v Praze prodalo 5033 nových bytů. Odhadujeme, že tento vysoký stav prodejů se bude opakovat i v roce 2014.“

Ředitelé developerských firem se shodují, že hlavními faktory s největším vlivem na vývoj trhu v letošním roce, budou: vývoj hypotečních sazeb a také celkový ekonomický vývoj v ČR, podle kterého se budou investoři při koupi rozhodovat, nebo, v případě negativních zpráv, naopak svá investiční rozhodnutí odsouvat. Faktorem s nejmenším vlivem na vývoj trhu s rezidenčním bydlením by podle představitelů firem měla být podpora státu v oblasti bydlení.

Očekávaný pozitivní výhled potvrzuje i ředitelka Skanska Development Naděžda Ptáčková: „Předpokládáme, že prodeje nových nemovitostí v Praze v roce 2014 budou oscilovat okolo 5000. Je evidentní, že trh se postupně dostává do lepší kondice. V loňském roce vzrostl počet nově zahájených komfortních projektů v širším centru Prahy.“
Optimisticky vidí směřování trhu i Martin Svoboda, výkonný ředitel developerské společností JRD: „Očekáváme pokračování pozitivního vývoje, trh od roku 2009 trvale roste. Loňská čísla prodejů se již přiblížila předkrizovému maximu, a proto očekáváme zpomalení růstu. Bude pokračovat snižování počtu aktivních developerských společností.“

Podle Kvartální analýzy českého stavebnictví Q1/2014, by se letos neměla v Praze zhoršovat ani situace na trhu tzv. ’ležáků,‘ tedy bytů, které čekají na prodej více než dva roky od své kolaudace. Polovina oslovených developerů počítá se stagnací, polovina dokonce s úbytkem tohoto typu bytů. „
Příznaky krize již pomíjejí a pražský rezidenční trh se uzdravuje. Současná zásoba dokončených bytů klesá a zároveň průměrná cena bytů mírně roste. V letošním i v příštím roce proto očekávám zvýšenou nabídku bytů ze strany developerů,“ potvrzuje Radim Sayed, obchodní ředitel společnosti Crestyl.

Podle analýzy společnosti Trigema patřily v loňském roce z pohledu prodejů mezi nejatraktivnější pražské lokality Horní Měcholupy, Libeň, Zličín, Letňany, Stodůlky a Hostivař. Z hlediska finančních objemů utržených v jednotlivých lokalitách se do popředí dostala Libeň s přibližně 1,3 mld. Kč, a také Žižkov (1,0 mld. Kč) s velmi vysokou cenovou úrovní 66 000 Kč s DPH /m2. Průměrná cena v Praze přitom činí 61 283 Kč.

Profilace nových rezidenčních projektů bude podle ředitelů developerských společností směřovat zejména k nižší celkové ceně nabízených nemovitostí. Cestou bude zejména optimalizace a zefektivnění využití prostoru. Průměrná cena za metr čtvereční může přesto stagnovat nebo nepatrně růst. Dále pak k bytům, jejichž součástí bude lepší občanská vybavenost, případně také k vícepokojovým bytům (ale bez nárůstu počtu metrů čtverečních na jednotku).

Problémem, kterého se ředitelé developerských společností obávají a který by mohl tento vývoj přibrzdit nebo i zastavit, jsou možné nešetrné legislativní zásahy. „Současnou výzvou je správná segmentace naší produkce mezi cenou taženou masovým trhem a kvalitou tlačenou trhem klientely s nadprůměrným příjmem. V následujících letech nám bohužel část energie vezme donquijotský boj s tvůrci norem napojenými na ‘bruselské kreativce‘,“ hodnotí situaci Tomáš Pardubický, generální ředitel společnosti Finep Holding.

Témata pro development jsou i součástí doprovodného programu mezinárodního veletrhu Aquatherm Praha 2014

Legislativní revoluce 2014 a nové trendy v komerčním developmentu

  • Úterý 4. 3. 2014
  • 10:30–14:45, přednáškový sál v hale č. 5

 
 
Reklama