Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Co je to vodopropustný beton

Vodopropustný beton díky své mezerovité struktuře umožňuje propustnost pro dešťové srážky a zároveň poskytuje dostatečnou únosnost pro pochozí i pojezdové povrchy. Použit může být pro chodníky a parkovací stání. V rozhovoru jsme se ptali Ing. Michala Tvaroga ze společnosti Zapa Beton.

Na otázky odpovídá Ing. Michal Tvarog ze společnosti Zapa Beton.

Propustnost materiálu je asi 95 % dešťové vody. Zajišťuje tedy možnost vsakování v místě srážek a přispívá k bezpečnosti provozu, protože voda nezůstává stát na ploše provedené z tohoto materiálu. To může být např. v okolí venkovních bazénů. V zimě se rovněž eliminuje možnost námrazy.

Materiál má podle Michala Tvaroga odolnost proti mrazu a zároveň proti běžným chemickým látkám používaným k úpravě a údržbě. V zimě není problém solit. Materiál se pokládá na zhutněnou vrstvu mezerovitého kameniva. Voda má tak možnost prosáknout až do podloží, a tím je zaručena dlouhodobá životnost materiálu.

Při kombinaci s podkladním kamenivem má skladba tloušťky 30 cm retenční schopnost až 60 l/m2. Z podkladní vrstvy se může voda odvádět drenáží do systému zachytávání dešťové vody.

Více informací zaznělo v rozhovoru.

Zaujal vás rozhovor?

Podívejte se na další videa redakcí TZB-info a ESTAV.cz z veletrhu Aquatherm 2020, nebo na videa na našem Youtube kanálu.

 
 
Reklama