Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Dvouvrstvá deska VENTI MAX pro zateplení provětrávané fasády

Provětrávaná fasáda podstatně omezuje hladinu zvuku, která pronikne zvenčí do interiéru. Uplatní se zejména u architektonických realizací, kterým pomůže vtisknout zajímavou tvář. Novinkou v oblasti tepelných izolačních materiálů pro tento druh fasád je polotuhá dvouvrstvá deska z kamenné vlny ROCKWOOL Venti MAX.

Bytový dům, Rockwool

Provětrávané fasády už nekrášlí jen průmyslové či administrativní objekty, ale čím dál častěji se objevují i u rodinných domů. Ačkoli jde o realizačně náročnější řešení než klasické kontaktní zateplení, umožňuje vdechnout bydlení neotřelou podobu.

Velký přínos tohoto řešení je v oblasti akustiky, neboť podstatně omezuje hladinu zvuku, která pronikne zvenčí do interiéru. Uplatní se zejména u architektonických realizací, kterým pomůže vtisknout zajímavou tvář. Novinkou v oblasti tepelných izolačních materiálů pro tento druh fasád je polotuhá dvouvrstvá deska z kamenné vlny ROCKWOOL Venti MAX.

Při tomto způsobu zateplení se izolace z kamenné vlny vkládá mezi rošty z kovových profilů, případně mezi dřevěné latě, které představují spojení nosné konstrukce s fasádním obkladem. Izolace je mechanicky přikotvena k obvodové stěně, dále následuje nosná konstrukce pro realizaci fasádního obkladu. Typ konstrukce přitom závisí na zvoleném druhu obkladu a požadavcích požárních předpisů. Mezi tepelnou izolací a obkladem je provětrávací mezera, která zajišťuje odvádění vodních par prostupujících izolací a nosnou zateplenou konstrukcí objektu.

Polotuhá dvouvrstvá deska z kamenné vlny Venti MAX se v případě využití ve vnějších konstrukcích provětrávaných fasád ukotvuje na hmoždinky a trny. Při využití do sendvičového zdiva se kotví pomocí spínacích spon. Deska Venti MAX disponuje patentovanou dvouvrstvou strukturou a je v celém objemu hydrofobizovaná. Horní tuhá vrstva o tloušťce zhruba 2 cm zabezpečuje lepší odolnost proti mechanickému namáhání a pronikání vzduchu do izolace z větrané mezery fasády. Venti MAX má dobré zvukoizolační vlastnosti, je vodoodpudivá a odolná proti vlhkosti. Deklarovaný součinitel tepelné vodivosti je zlepšený na 0,034 W.m−1.K−1, třída reakce na oheň je A1. Desky lze zakoupit v šířce 60 cm, délce 100 cm a tloušťkách od 8 do 20 cm. Pořídit je lze jak v klasické podobě, tak s povrchovou úpravou na lícové straně tzv. fleecem, netkanou sklotextilií černé barvy s označením Venti MAX F. Tato estetická úprava zamezuje prosvítaní barvy kamenné vlny. Díky tomu lze desky využít i pro provětrávané fasády s viditelnými spárami a perforovaným obkladem.

Rockwool Venti Max
Rockwool Venti Max
Rockwool Venti MAX F
Rockwool Venti MAX F

Rockwool Venti Max skladba
Rockwool Venti Max skladba
 

Více informací naleznete na www.rockwool.cz.

Podívejte se na video: Test nehořlavosti izolace ROCKWOOL

 
 
Reklama