Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Růžová budoucnost zelených střech díky novému materiálu

K postupnému využití potenciálu zelených střech přispívají především nové materiály. Příkladem je zapojení minerální vlny Knauf Insulation. Hlavní výhodou nového způsobu je především překonání problému s údržbou. Patentovaný materiál dokáže oproti tradičním řešením zelených střech zadržet mnohem více vody a tím pádem vegetace vystačí s méně častějším zavlažováním.

Jednotlivé vrstvy zelené střechy se systémem KNAUF INSULATION HTC GREEN ROLL Knauf Insulation minerální izolace
Jednotlivé vrstvy zelené střechy se systémem KNAUF INSULATION HTC GREEN ROLL

Zelená Knauf Insulation minerální izolace
Zelená

Nesporné výhody zelených střech dokládá jejich původ sahající tisíce let do historie. Jak města rostou, zažívá tento koncept svoji renesanci.

Společnost Knauf Insulation vidí v zelených střechách budoucnost měst. „Materiály, které pro tento koncept vyvíjíme, vyvažují nedostatky dosavadních způsobů a posouvají tak celý koncept zelených střech na novou úroveň,“ vysvětluje Milan Pokrivčák, aplikační manažer Knauf Insulation.

Hlavní výhodou nového způsobu je především překonání problému s údržbou, které od instalace zelené střechy často odrazují. Patentovaný materiál ze speciální minerální vlny Knauf Insulation dokáže oproti tradičním řešením zelených střech zadržet mnohem více vody a tím pádem vegetace vystačí s méně častějším zavlažováním. To pomáhá řešit častý problém, kdy zelená střecha je opravdu zelená jen do letních veder a následně se stává střechou hnědou. Kromě toho je na retenci stejného množství vody potřeba mnohem tenčí a lehčí vrstva substrátu než u běžných řešení, což snižuje nároky na statiku a činí celý systém ekonomičtější.

K ozelenění střešních ploch se využívá dvou způsobů. Extenzivní systém je vhodný pro většinu plochých i šikmých střech. Má malou tloušťku (cca do 15 cm). Jeho výhodou je nízká hmotnost, velmi snadná instalace a právě nenáročná údržba. Zatímco extenzivní způsob umožní osázení střechy trávou a nízkými bylinami, intenzivní způsob umožňuje mít na střeše i vyšší byliny nebo dokonce stromky. Co se týká údržby i využití, lze intenzivní systém přirovnat k běžné zahradě.

Snímek z termokamery dokazuje, že zelená střecha je v letních měsících chladnější než běžná střecha Knauf Insulation minerální izolace
Snímek z termokamery dokazuje, že zelená střecha je v letních měsících chladnější než běžná střecha

Zelené střechy jsou nejen esteticky zajímavé, ale zejména nesou zajímavé funkční výhody. Zabraňují přehřívání budov v letních měsících, čímž výrazně snižují spotřebu energie na chlazení. Střechy, které používají jako substrát minerální izolaci, navíc fungují jako efektivní dodatečná tepelně-ochranná vrstva i v zimě. Kromě toho přispívají k výrazně lepšímu odvádění srážkové vody. Výhody ale nepocítí pouze majitelé domů. Rostliny produkují kyslík a zadržují vlhkost, čímž snižují efekt zvaný Urban Heat Island, kdy se v městských zástavbách akumuluje příliš mnoho tepla. Z těchto důvodů zelené střechy přinášejí i body do certifikačních systémů šetrných budov jakými jsou LEED, nebo BREEAM.

Krok 1 Příprava podkladu Knauf Insulation minerální izolace
Krok 1 Příprava podkladu
Krok 2 Aplikace vrstvy odolné proti prorůstání kořínků Knauf Insulation minerální izolace
Krok 2 Aplikace vrstvy odolné proti prorůstání kořínků
Krok 3 Drenážní systém Knauf Insulation minerální izolace
Krok 3 Drenážní systém

Krok 4 Urbanscape Green roll Knauf Insulation minerální izolace
Krok 4 Urbanscape Green roll
Krok 5 Aplikace extenzivní zeleně Knauf Insulation minerální izolace
Krok 5 Aplikace extenzivní zeleně
Krok 6 Vytvoření drenážního odvodnění (kanálku) a ukončení střechy násypem vrstvy kačírku (frakce 16–32 mm) Knauf Insulation minerální izolace
Krok 6 Vytvoření drenážního odvodnění (kanálku) a ukončení střechy násypem vrstvy kačírku (frakce 16–32 mm)


KNAUF INSULATION, spol. s r.o.
logo KNAUF INSULATION, spol. s r.o.

KNAUF INSULATION, spol. s r.o. dodává klientům izolace ze skelné a kamenné vlny. Nabízí široké spektrum produktů pro bytové a nebytové budovy a zaměřuje se na komplexní řešení ve snižování energetické náročnosti. Staví na 30 letech zkušeností a patří ...