Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nové materiály jsou pevnější a pohlcují zvuk

Čeští výzkumníci vyvinuli nové sendvičové materiály, které využívají druhotné a recyklované suroviny z textilní a dřevařské výroby a mají lepší mechanické či akustické vlastnosti. Jsou vhodné např. pro opláštění dřevostaveb a jako obkladový nebo dělící materiál.

Nové materiály jsou jedním z výsledků projektu “Ekologizace výroby”, jehož řešitelem je Klastr českých nábytkářů ve spolupráci s Výzkumným a vývojovým ústavem dřevařským (VVÚD) a společností Dřevojas. Na veletrhu MOBITEX 2018 vývoj nových materiálů prezentoval technický specialista VVÚS Matěj Švehlík.
“Naším hlavním cílem bylo vyvinout nové sendvičové materiály z recyklovaných a druhotných surovin, tak aby mohly sloužit jako plnohodnotná náhrada za běžně používané materiály, navíc se zlepšenou zvukově izolační schopností a při zlepšených mechanických vlastnostech,” vysvětlil v úvodu.

Deska s textilním armováním a lepšími mechanickými vlastnostmi třeba na opláštění dřevostaveb

Prvním výsledkem projektu je deska s textilním armováním a lepšími mechanickými vlastnostmi - sendvičový panel složený ze tří dýhových listů buku a dvou vrstev skelné tkaniny o tloušťce 9 mm. Novinka zpracovává dýhy nízké kvality a nedostatečných rozměrů, které jsou jinak odpadním materiálem, a vložením skelné tkaniny do obou krajních vrstev zlepšuje mechanické vlastnosti výrobku. Projekt zjistil nejvýhodnější skladbu sendvičové desky, kdy se se ve srovnání s běžným materiálem zvýšila pevnost v ohybu asi o 50 % a pružnost v ohybu přibližně o 20 %.
“Využití je obdobné jako u OSB desek, novinka se uplatní jako běžný stavební a konstrukční materiál, třeba na opláštění dřevostaveb. Výhodou je, že má buď stejnou hmotnost jako běžná produkce, ale větší pevnost, nebo naopak stejnou pevnost, ale nižší hmotnost. Díky tomu můžeme uspořit náklady na dopravu i skladování a navíc využíváme odpadní materiál,” shrnul Matěj Švehlík.

Sendvičová deska se zlepšenými akustickými vlastnostmi jako obkladový nebo dělící materiál

Druhým vyvíjeným materiálem byla sendvičová deska se zlepšenými akustickými vlastnostmi použitím netkané textilie - recyklovaného materiálu, který zvyšuje jak neprůzvučnost, tak zvukovou pohltivost. Výsledkem vývoje je sendvič ve složení dýhový list, netkaná textilie a perforovaný dýhový list.
Výzkum zjistil, že ideální plocha perforace povrchu překližky je 15 %, protože větší „proděravění“ už nezvyšuje zvukovou pohltivost a neprůzvučnost. Zároveň se potvrdilo, že akustické vlastnosti se zlepšují s růstem gramáže desky.
„Sendvičovou akustickou desku můžeme využít jako dělící a obkladový materiál pro akustickou izolaci například ve velkých kancelářích a všude tam, kde je potřeba zlepšit akustické vlastnosti prostoru. Opět zpracováváme odpadní materiál - netkanou textilii z recyklovaných vláken – a při výrobě lze využít jakýkoli deskový materiál dostatečné tloušťky, takže výsledný produkt může fungovat i jako mechanicky únosná deska,“ vysvětlil Matěj Švehlík.
Připomněl také široké pole pro fantazii designérů: možnosti estetického ztvárnění perforované desky jsou nekonečné, pouze je třeba dodržet 15procentní perforaci povrchu.

Jak doplnila předsedkyně Klastru českých nábytkářů Lucia Haraslínová, vedle dělicích akustických paravánů pro velké kanceláře se novinka uplatní třeba na obkladech stěn koncertních sálů nebo v dopravních prostředcích.


 
 
Reklama