Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Popularita ocelových hal pro jezdectví

Jezdecká hala je místem společného času, kde jezdec s koněm mohou rozvíjet vzájemný vztah a dovednosti. Musí odpovídat požadavkům na pohodlí a bezpečnost lidí i koní a ocelové haly tyto požadavky splňují.

Sportovní haly, Jezdecké haly, Novoť, Slovensko. Foto LLENTAB
Sportovní haly, Jezdecké haly, Novoť, Slovensko. Foto LLENTAB



Sportovní haly, jezdecké haly, boxy pro koně, Novoť, foto LLENTAB

Rozměry jsou u jezdeckých hal důležité

Při výstavbě haly je třeba se rozhodnout, zda hala bude sloužit pouze pro rekreační ježdění, nebo by měla vyhovovat i požadavkům vrcholových sportovců. Pak svými parametry musí splňovat i požadavky České jezdecké federace pro závody. Prostor v hale určené ke každodenní jízdě je minimálně 22 x 42 metrů a 22 x 60 metrů pro drezúru a parkurové soutěže. Důležitým parametrem je prostor bez podpůrných sloupů. Hala musí mít prostorná vrata pro vjezd koní a strojů, nejčastěji posuvná nebo skládací. Obvyklá výška je kolem 4,5 m, výška vnitřního prostoru jízdárny by měla zohledňovat také možnosti skoků koní. U větších objektů může být součástí patrová vestavba s restaurací, balkon pro veřejnost pro sledování tréninků a závodů, místnosti pro rozhodčí, restaurační provozy a zázemí.

Příkladem haly může být HORSE CLUB v Nitře, který poskytuje dokonalé zázemí pro lidí a koně a je určen pro sportoví jezdce i začátečníky. Součástí je zázemí, například z kavárny propojené s halou lze v příjemném prostředí sledovat tréninky, pro členy je k dispozici kuchyňka, šatna s koupelnou. Samotná ocelová hala LLENTAB má rozměry 70 x 35 metrů, vnitřní světlá výška je 5 m. Sedlová střecha má sklon 7° a střešní krytinu tvoří ocelový trapézový plech oboustranně pozinkovaný. Ve střeše jsou dva prosvětlovací pásy z pochozího trapézového laminátu o rozměrech 2,7 x 65,6 m (šířka x délka). Obvodový plášť je ze svisle a vodorovně kladeného trapézového plechu, v místech s vodorovně kladeným plechem je stěnový plášť izolovaný vrstvou minerální vlny o tloušťce 150 mm. Jeho požární odolnost je zvýšená a dosahuje hodnoty EW 60 DP1.




Sportovní haly, jezdecké haly, posuvná vrata, Větřkovice, foto LLENTAB




Sportovní haly, jezdecké haly, boxy pro koně, Nitra, foto LLENTAB



Sportovní haly, jezdecké haly, vestavba ochozy pro diváky, Wrocław, foto LLENTAB

V souvisejícím zázemí haly je třeba prostor pro sklady překážek a dalšího vybavení pro údržbu a parkování techniky, příruční sklady krmiva a steliva, sedlovny. V navazujících prostorách se požadují šatny a sociální zázemí, případně další klubové prostory jako klubovny, zasedací místnosti, přechodné ubytování, restaurace, bufety. Je potřeba také myslet na bezbariérové řešení, příp. boxy pro ustájení koní, prostor pro úpravu kopyt, mycí box.

Pokud je jízdárna součástí komplexu budov je vhodné jej navrhovat jako uzavřený dvůr, aby jednotlivé objekty na sebe funkčně navazovaly vzájemně se provozy nerušily. Na jízdárnu pak často navazují venkovní kolbiště, pastviny a výběhy pro koně. Ke stavebním objektům jsou třeba zpevněné příjezdové komunikace umožňující komfortní pohyb osobních aut i přepravu koní a navazující plochy určené pro parkování vozidel.





Sportovní haly, jezdecké haly, boxy pro koně, Olomouc, foto LLENTAB

Koně i jezdectví jsou vášeň a uživatelé vyžadují komfort pro koně i pro sebe

Jízdárna a navazující objekty jsou stavby sloužící pro sport a rekreaci.

Krytá jízdárna umožňuje trénink celoročně bez ohledu na počasí a denní dobu. I proto je důležité kvalitní osvětlení. Jakkoliv je prioritou přirozené osvětlení, ve večerních a ranních hodinách a v přechodném období, kdy je ho nedostatek, je třeba kvalitní umělé osvětlení. Stejně tak je důležité větrání, nejčastěji kombinace přirozeného větrání okny a nuceného větrání vzduchotechnikou s rekuperací tepla.

Pokud je halový objekt zateplen, pak poskytuje příjemné klima pro jezdce, návštěvníky i koně. Pokud naopak je zvolena lehká konstrukce s volnými stranami, kůň i jezdec mohou mít kontakt s exteriérem, výhled a užívat si jízdu na čerstvém vzduchu a v kontaktu s přírodou.




Sportovní haly, Jezdecké haly, Hala s volnými stranami, Ranč Galanta, foto LLENTAB
prohlédněte si další reference LLENTAB - Mapa vybraných referencí / Jezdecké haly

 
 
Reklama