Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nová okna s certifikátem Passive House Institutu

Koncept šetrných staveb typu pasivního domu v počátcích provázela především snaha maximálně vyhovět požadavkům na úspory energie. Design a komfort ale přitom často zůstávaly stranou pozornosti stavitelů. Společnost Slavona představuje nové okno pro pasivní domy Progression, které přináší jak špičkovou technologii s řadou „vychytávek“ a zlepšení pokud jde o energetické parametry, tak designovou špičku v daném segmentu.

Pasivní dům představuje dokonale vyladěný systém téměř beze ztrát tepelné energie. Klíčovým prvkem jsou přitom okna, která v každé stavbě představují značný potenciál ztrát. Na český trh právě přichází unikátní novinka, v níž se setkávají špičkové technické parametry s moderním designem, vysokou životností a maximální bezpečností.

Koncept šetrných staveb typu pasivního domu v počátcích provázela především snaha maximálně vyhovět požadavkům na úspory energie, design a komfort ale přitom často zůstávaly stranou pozornosti stavitelů. To je zvlášť u oken, která tvoří i podstatnou estetickou součást stavby, citelný a dodnes na mnohých domech patrný problém. Nové okno pro pasivní domy Progression, které na veletrhu For Arch 2012 představila společnost Slavona, přináší jak špičkovou technologii s řadou „vychytávek“ a zlepšení pokud jde o energetické parametry, tak designovou špičku v daném segmentu.

Okno Progression přitom koupíte za cenu kvalitního dřevěného okna, cena okna Progression je jen přibližně o 10 % vyšší.

Design pro moderní stavbu

Estetický efekt oken Progression stojí na minimalistickém designu – z exteriéru je díky speciálnímu konstrukčnímu systému viditelné pouze sklo, rám okna přitom zůstává skrytý za zateplenou fasádou. Ze strany exteriéru jsou okna zvýrazněna čistými liniemi zasklených ploch a nabízí se tak nové možnosti architektonického vyjádření budovy. To představuje příležitost pro využití i v moderně koncipovaných stavbách s atraktivní architekturou.

Naopak z vnitřní strany jsou okna Progression tradiční dřevěná okna, která proteplí domácí atmosféru díky preciznímu zpracování a přirozené kráse přírodního materiálu.

Životnost zvyšuje vnější ochrana

Se špičkovým designem okna Progression se pojí i maximální odolnost. Prioritou je co největší vnější ochrana okenní konstrukce. Z exteriérové strany tak musí povětrnostním vlivům čelit pouze hrana v ostění a nadpraží okna. Tato hrana je vyrobena ze speciálně tepelně upraveného dřeva Thermowood. Pro zvýšení životnosti rámu je vnější část jeho spodního profilu opláštěna kompozitní okapnicí, která spolehlivě chrání vnější část dřevěného rámu před nepříznivými povětrnostními vlivy, zároveň ale zvyšuje i designovou hodnotu výrobku – překrývá výtokové otvory vyústěné z opláštění a ty pak nejsou ze strany exteriéru viditelné.

Parametry s prestižním certifikátem

Certifikát
Certifikát

Okno Progression si ale s sebou na trh nenese pouze špičkový design a dlouhou životnost. Bylo vyvinuto pro pasivní domy a zárukou skutečně vynikajících parametrů je skutečnost, že jako jediné původní české okno získalo certifikaci německé instituce pasivních domů Passivhaus Institutu v Darmstadtu, který od roku 1996 vyvíjí nástroje pro plánování a stavbu pasivních domů. Udělení certifikátu phA (v kategorii A) pro okno Progression znamená, že má ověřené parametry a vynikající energetickou kvalitu.

Třída efektivity (A až C) zohledňuje celoroční bilanci oken, bere do úvahy i velmi důležitý podíl rámu okna. Pouze koncepčně nová pasivní okna jsou v kategorii A právě díky malému podílu rámu a větším úsporám energie.

Izolační vlastnosti dřevěného rámu zvyšuje kombinace s korkem, který má velmi nízkou tepelnou vodivost. Pokud jde o prosklení, okno Progression využívá vlastnosti izolačního trojskla se zvýšenou tepelnou izolací. Také jde použít trojskla s vyšší energetickou propustností pro ještě lepší využití solárních zisků.

Samozřejmým požadavkem pro obvodový plášť pasivní stavby je i vzduchotěsnost – a také v tomto směru okno Progression plně vyhovuje nejvyšším nárokům – třístupňové těsnění okna zabezpečuje vzduchotěsnost, protihlukovou izolaci, zabraňuje vodě, která se při dešti dostane do vnější části mezirámového prostoru okna a vykrývá i prostor mezi rámem a zasklením, aby se zabránilo průniku vody do funkční spáry okna.

Bezpečnost je součástí standardu

Kromě zmíněných funkcí musí okno splňovat i vysoké nároky na bezpečnost. Citlivým bodem v tomto směru bývají hladké čepy běžných oken, případný zloděj je totiž může snadno vyháknout a cestu do domu má otevřenou. U oken Progression zajišťuje zvýšenou ochranu proti vloupání jednak speciální konstrukce okna, pak excentrické hřibové čepy, které při uzavření zapadnou do bezpečnostních pouzder.

Okna Progression jsou standardně vybavena novým skrytým kováním. Jeho skryté (neviditelné) závěsy mají nosnost až 160 kg. Okno má díky těmto závěsům také lepší těsnicí vlastnosti, protože není deformován těsnící profil kolem nich. Celoobvodové kování tak zajišťuje rovnoměrné dotažení všech těsnění po celém obvodu křídla. Novinka zlepšuje také design okna, skryté závěsy totiž neruší estetický vzhled okna z interiérové strany.

www.slavona.cz

Exteriér
Exteriér
Exteriér čelo
Exteriér čelo
Řez
Řez

Interiér
Interiér
Interiér čelo
Interiér čelo

Okna Slavona Progression pro pasivní domy a dřevostavbyOkna Slavona Progression pro pasivní domy a dřevostavbyOkna Slavona Progression pro pasivní domy a dřevostavby
Okna Slavona Progression pro pasivní domy a dřevostavbyOkna Slavona Progression pro pasivní domy a dřevostavbyOkna Slavona Progression pro pasivní domy a dřevostavby
Okna Slavona Progression pro pasivní domy a dřevostavbyOkna Slavona Progression pro pasivní domy a dřevostavbyOkna Slavona Progression pro pasivní domy a dřevostavby
Okna Slavona Progression pro pasivní domy a dřevostavbyOkna Slavona Progression pro pasivní domy a dřevostavbyOkna Slavona Progression pro pasivní domy a dřevostavby

SLAVONA s.r.o.
logo SLAVONA s.r.o.

SLAVONA, s.r.o. je tradiční český výrobce dřevěných oken a dveří Realizuje dodávky výplní stavebních otvorů zejména pro rodinné domy, kde jsou stavebníci velmi nároční na kvalitu a parametry oken a dveří, zaměřuje se především na dřevěná eurookna, ...