Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Výhody bydlení v dřevostavbě

Nemusíte být experty na stavebnictví, abyste zachytili stoupající trend dřevostaveb. A pokud už se stavebník rozhodne právě pro dřevostavbu, pak ji nejčastěji uskutečňuje v nízkoenergetickém nebo pasivním standardu. Moderní a šetrné metody mohou být uplatněny i pro ohřev vody, vytápění a větrání.

Bez ekologických stop

S dřevostavbami mají velké zkušenosti odborníci z hodonínské firmy H. L. C. spol. s r. o. Na jednu jejich stavbu jsme se zajeli podívat do Dubňan nedaleko Hodonína. Její investor si přál, aby bylo při stavbě použito materiálů, které po sobě při výrobě, zabudování i případné likvidaci zanechávají jen nejmenší energetickou i ekologickou stopu. Konstrukce domu byla navržena jako montovaná dřevostavba s obytným podkrovím a podzemním podlažím. Velmi dobře se dům zařazuje mezi okolní venkovskou zástavbu také díky sedlové střeše s vikýřem nebo keramickému obkladu fasády ve stylu lícové cihly. Solární kolektory a velké prosklené plochy na jižní straně domu technologickou vyspělost nezapřou, nicméně celkový dojem neruší.

Stavba horní části domu využívá tepelně-izolačních vlastností dřevovláknitých materiálů.

Okna, dveře a další "výplně"

V dubňanské novostavbě jsou dřevěná okna a dveře ze Slavony. Jsou osazena izolačními trojskly. Parametry oken SOLID COMFORT:

  • zasklení izolačním trojsklem Ug=0,5W/m2K
  • teplý distanční rámeček SWS V
  • součinitel prostupu tepla rámu smrk Uf=0,70W/m2K
  • součinitel prostupu tepla okna smrk Uw=0,70W/m2K
  • tři těsnění s dostatečně velkými komorami
  • mimořádně teplá spodní část rámu - unikátní konstrukce
  • vyšší hodnoty vnitřních povrchových teplot
  • stavební hloubka 92 mm
  • chráněno průmyslovým vzorem

Takže...

Po prohlídce dubňanské dřevostavby je jasné, že z materiálů převažuje hlavně dřevo a dřevovlákno. Výhodou dřeva jako základního stavebního materiálu je rychlá a relativně snadná montáž hrubé stavby. Navíc je maximálně tolerantní k životnímu prostředí, což platí i opačně. A v dnešní době zvýšené energetické pozornosti dovolí vlastnosti dřeva vytápět dřevostavbu podstatně menším množstvím energie, než je tomu například u klasických zděných domů.

 

Bližší technické specifikace objektu jsou uvedeny na www.pasivnidomy.cz
Dům byl oceněn v celorepublikové soutěži "Český energetický a ekologický projekt 2009"


Hrubá stavba
 
Jídelna

Jídelna - kuchyň
 
Jídelna - OP

Jídelna - pohled
 
KA OP žaluzie

Kánovi - PD
 
KA - žaluzie OP

Montáž oken
 
Montáž oken

Montáž - přízemí
   

SLAVONA s.r.o.
logo SLAVONA s.r.o.

SLAVONA, s.r.o. je tradiční český výrobce dřevěných oken a dveří Realizuje dodávky výplní stavebních otvorů zejména pro rodinné domy, kde jsou stavebníci velmi nároční na kvalitu a parametry oken a dveří, zaměřuje se především na dřevěná eurookna, ...