Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Bednění věnců - odborník radí jak na ně

Ztužující věnce mají důležitou roli na všech stavbách, kde se nachází svislé konstrukce. Pro jejich zhotovení je ovšem nezbytně nutné kvalitní bednění, tak aby vaše práce byla 100% a neohrozili jste statiku celé stavby.

Na některých našich stavbách se stále ještě používá tradiční bednění věnců, to je však velmi pracné a časově náročné, a proto se již v dnešní době přechází na moderní systémové způsoby bednění. O pár cenných rad a zkušeností s bedněním věnců jsme požádali odborníka (stavbyvedoucího) ze společnosti VS-Invest a.s. pana Ing. Petra Vaňka, který nám poradí, s jakými materiály bední jejich stavbaři, aby jejich věnce byly vždy precizní a zároveň ušetřili čas i peníze.

Dobrý den. Téma dnešního rozhovoru je bednění věnců, ale dříve než k němu přikročíme, mohl byste nám představit Vaši firmu, jakou má historii, co nabízíte svým zákazníkům a jakých zrealizovaných projektů si ve své stavební profesi nejvíce ceníte?

Dobrý den. Naše společnost VS-Invest a.s. byla založena v roce 1996 a zabývá se kompletní stavební výrobou, od rodinných domků, přes bytové domy, až k průmyslové výstavbě. Naše pole působnosti je převážně v našem Moravskoslezském kraji, ale měli jsme i pár projektů na jižní Moravě a v Čechách. Co se týče projektů, na kterých jsem se podílel, tak si asi nejvíce cením bytových domů v Brně a Kroměříži, nesmím opomenout technicky náročné základy pro technologii v Králově Dvoře u Berouna.

Se stavitelstvím máte tedy více než bohaté zkušenosti, budete tedy jistě souhlasit, že bednění věnců má na každé stavbě těžko nahraditelnou roli. Mohl byste i našim méně stavitelsky zdatným čtenářům vysvětlit, kvůli čemu se používá?

Ztužující věnce mají staticky důležitou roli na všech stavbách, kde se nachází svislé konstrukce. Úlohou věnců je obejmout a ztužit stavbu na nosných zdech v úrovni stropů, nebo hned pod nimi.

 

Jakých druhů a materiálů se pro bednění věnců na stavbách běžně používá a s jakým pracujete nyní Vy?

Pro bednění věnců se běžně používá klasických stavebních materiálů, jako jsou třeba překližky, běžné řezivo apod., ale samotná příprava a montáž je časové náročná. Nyní využíváme bednícího systému věnců VELOX. Tento systém se dá využít u velkého procenta staveb.

Proč jste začal pracovat právě s výše jmenovaným bedněním věnců? V čem vidíte jeho největší výhody?

Tento systém bednění věnců se mi zalíbil zejména jeho jednoduchostí, časovou nenáročností a samotná příprava bednění před montáží je minimální. Tím pádem se velice zkracuje doba potřebná pro výrobu věnců.

 

Na internetových stránkách výrobce tohoto bednění věnců jsem se dočetl, že jejich produkt šetří čas i peníze. Dokázal byste na konkrétním případě vypočítat, kolik Vám to skutečně ušetří času a peněz v poměru s nějakým jiným běžně používaným materiálem?

Kdybych chtěl časově konkurovat s montáží s běžnými materiály, potřeboval bych k realizaci minimálně dvakrát tolik pracovníků a několikanásobné množství drobných mechanizmů. Takže už jenom na mzdách ušetřím minimálně polovinu peněz. Další věc co odpadá, je spousta spojovacího materiálu, který u systému VELOX není zapotřebí.

 

Spatřujete nějaký přínos i pro Vaše zákazníky, pokud použijete toto bednění věnců? Je výhodné jen pro Vás nebo i pro ně?

Zákazníka samozřejmě potěší urychlení prací a dokonce i samotný estetický dojem z provedených věnců. Nejde vidět samotný beton věnců, nedochází k nerovnostem jako u běžných materiálů atd.

Děkuji za Váš čas a ochotu předat své zkušenosti i našim čtenářům. Přeji Vám mnoho úspěchů v podnikání a mnoho spokojeně bydlících zákazníků. Michal Stružka

 
 
Reklama