Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Moderní místo k životu, rezidence Sacre Coeur 2

Rezidence Sacre Coeur 2 se nachází v Praze 5 na Smíchově, v jižním svahu pod rezidenční čtvrtí Hřebenky, v ulici Holečkova. Hned vedle je Kinského zahrada, pár minut pěšky je Petřín, uličky Malé Strany, Újezdu či Pražský hrad. V bezprostřední blízkosti je Obchodní a zábavní centrum Nový Smíchov – Anděl a stačí přejít most, abyste se ocitli u Národního divadla, prakticky v centru Prahy.

Projekt s půdorysem podkovy a šesti vchody má celkem 6 nadzemních podlaží. Je to moderní místo k životu, plné světla a zajímavých řešení. Vedle loftů jsou zde hlavně apartmány od velikosti 1 + kk až do 6 + kk a přímo na střeše penthousy s prostornou terasou a střešní zahradou. Ve dvou podzemních podlažích jsou umístěny sklepy a celkem 109 parkovacích stání. Součástí residence jsou i komerční prostory k prodeji či dlouhodobému pronájmu, které se nacházejí v přízemí a jsou vhodné pro kanceláře, prodej výrobků a služeb, nebo kavárny.

K nemovitosti náleží i terasy a prostorné zděné sklady. Na tomto projektu se uplatnilo několik produktů ze sortimentu Knaufu. Nejen standardní sádrokartonové konstrukce zejména v podobě podhledů a předsazených stěn a sádrové omítky MP75, ale také ne tak časté materiály, jako je sádrový protipožární nástřik Knauf Vermiplaster a cementové desky Knauf AQUAPANEL®Outdoor.

Knauf Vermiplaster – požární ochrana a rychlá aplikace

Původně byla v projektu ochrana ocelových stropních nosníků a sloupů řešena pomocí obkladů. Tam, kde nosníky nejsou vidět a jsou zakryty sádrokartonovými konstrukcemi bez požární odolnosti, bylo výhodné nabídnout jako alternativu požární nástřik Vermiplaster.

Hlavní výhodou Vermiplasteru byla rychlost aplikace a cena při zajištění stejné požární ochrany nosníků. Generální dodavatel tak mohl stavbu zrychlit a ještě k tomu to bylo cenově výhodnější řešení. Proto navrhl investorovi možnou záměnu, která byla přijata. Vlastní aplikace, tzn. nástřik Vermiplasteru, probíhala v nejméně vhodný čas, tj. v zimních měsících (prosinec–únor) v jednotlivých dnech podle stavební připravenosti, stavba byla temperovaná, aby byly zajištěny základní podmínky pro aplikaci. I tak nástřik proběhl naprosto bez problémů i díky zkušenosti zpracovatelské firmy FIRESI, která byla generálnímu dodavateli doporučena.

Vermiplaster – nástřik ocelových konstrukcí
Vermiplaster – nástřik ocelových konstrukcí
Konstrukce pro sádrokartonový obklad
Konstrukce pro sádrokartonový obklad

Knauf AQUAPANEL®Cement Board Outdoor

Skutečnost, že celý objekt je založen nad portálem Strahovského tunelu, vyvolala nutnost použití nadstandartních dimenzací ocelových nosičů, vynášejících hmotnost celého objektu nad tunelem. Ocelové nosiče, HEB profily, kvůli svým objemovým změnám vlivem teploty, neumožňovaly použití standardních fasádních systémů. Proto byla doplněna tato nosná konstrukce, pružně uloženými statickými ocelovými úhelníky, na které byly založeny sádrokartonové profily s korozivní odolností třídy C5. Následně byla vložena tepelná izolace a profily byly uzavřeny difuzní fólií. Celá konstrukce byla zaklopena fasádní cementovou deskou AQUAPANEL®Outdoor s finálními omítkovými vrstvami. Nezávislé konstrukční řešení fasády o ploše 730 m2 zcela odstranilo problémy s dilatačními a objemovými pohyby nosné ocelové konstrukce. Realizátorem této fasádní aplikace byla firma STAVOMAK.

Detail fasády s deskami AQUAPANEL® Outdoor před
Detail fasády s deskami AQUAPANEL® Outdoor před
… a po nanesení finálních omítek
… a po nanesení finálních omítek






Knauf Praha s.r.o.
logo Knauf Praha s.r.o.

Společnost KNAUF Praha s.r.o. působí na českém stavebním trhu od roku 1991. Je jedním z nejvýznamnějších výrobců stavebních materiálů v oblasti sádrokartonových produktů a systémů. Značka Knauf je vždy spojována s vysokou kvalitou a nadstandardním ...