Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Redakční návštěva: Atypický bungalov od Domy Atrea

Pasivní dřevostavby od společnosti Domy Atrea čtenáři portálu TZB-info již dobře znají. S kamerou jsme navštívili stavbu bungalovu s řadou zajímavostí, které měly vliv na konstrukci domu a jeho energetické řešení. Zároveň jsme měli možnost vidět montáž dřevěných oken a HS portálů Slavona.

Více zajímavých videí na estav.tvOn-line televize pro architekturu, stavbu a bydlení

Kousek za Prahou dokončuje stavební firma Domy Petříček další z řady energeticky úsporných dřevostaveb systému Domy Atrea. Tvar pozemku a velkorysé požadavky investory nakonec vedly ke vzniku projektu domu o třech objemových hmotách, kde dvě z nich slouží k bydlení a jedna skrývá garáž a parkovací stání. Hmoty jsou vzájemně posunuté, navíc se zde kombinuje šikmá sedlová střecha se střechou plochou, která bude v budoucnu osázena extenzivní zelení.

Na první pohled se může zdát, že jde o rodinný dům s obytným podkrovím. Tak tomu ale není. V obytné části sahá obytný prostor přízemí až do hřebene. Řadou střešních oken je zajištěno jeho příjemné horní osvětlení, které dokonale doplňuje dávku slunečního svitu do relativně hlubokého interiéru osvětleného dřevěnými okny od firmy Slavona ve fasádě.

Těžký dřevěný skelet
Těžký dřevěný skelet
Těžký dřevěný skelet
Těžký dřevěný skelet

Velkorysá dispozice v energeticky úsporném domě

Hlavní obytná část domu, zahrnující obývací pokoj s kuchyňským koutem a dále ložnici, pracovnu, zázemí a další místnosti, navazuje na zateplenou zimní zahradu v jižní části domu. Tak je přirozeně osvětlena rozměrnými posuvnými HS portály Slavona a od obytné části oddělena skleněnou posuvnou stěnou. Právě tomuto prvku, který lze celý při otevření skrýt do neprůsvitné stěny, musela být přizpůsobena nosná konstrukce z tradičního těžkého dřevěného skeletu, který z domů Atrea známe.

Přečtěte si také Redakční návštěva: Měření průvzdušnosti pasivní dřevostavby domu pro seniory Přečíst článek

Z dosavadního popisu domu je patrné, že při výpočtu měrné potřeby tepla na vytápění máme objem dvoupodlažního členitého domu, ale energii dělíme plochou pouze jednoho podlaží. Při ekonomicky smysluplných opatřeních dům nedosáhl na parametry pasivního domu. Řada střešních oken v šikmé střeše také není typickým řešením pro tuto energetickou kategorii staveb. Přesto se podařilo dosáhnout měrné potřeby tepla na vytápění 26 kWh/m2.rok a pro dům získat dotaci z programu Nová zelená úsporám v podoblasti B.0.

Nosná konstrukce domu
Nosná konstrukce domu
Zesílená konstrukce pro posuvnou stěnu
Zesílená konstrukce pro posuvnou stěnu
Připravené okno Slavona pro osazení
Připravené okno Slavona pro osazení

Do dřevostavby dřevěná okna

Lehký obvodový plášť, který je u domů Atrea lety ověřený, tvoří dřevovláknitá deska na exteriérové straně opatřená tenkovrstvou mítkou nebo větranou fasádou s dřevěným obkladem. Foukaná tepelná izolace z celulózy se aplikuje mezi tuto dřevovláknitou desku a OSB desku na interiérové straně tepelné izolace. OSB deska opatřená speciálním nátěrem tvoří tzv. parobrzdu. Na vnitřní straně pak následuje instalační dutina a sádrokartonová konstrukce s interiérovou povrchovou úpravou.

Do tohoto obvodového pláště se na tomto domě montovala dřevěná okna s trojsklem Solid Comfort od firmy Slavona. Okna mají součinitel prostupu tepla maximálně 0,7 W/m2K. Nezbytnou úpravou připojovací spáry je parotěsná páska na straně interiéru a difuzní a vzduchotěsná páska na exteriérové straně. Záběry z montáže oken naleznete také ve videu.

Dřevovláknitá deska obvodového pláště
Dřevovláknitá deska obvodového pláště
Osazování oken Slavona
Osazování oken Slavona
Osazování oken Slavona
Osazování oken Slavona

Vytápění vodou i vzduchem

Hlavním zdrojem tepla pro dům je tepelné čerpadlo typu vzduch-voda. Zvoleno bylo podlahové vytápění s ohledem na otevřený interiér do střechy. O větrání se tradičně stará větrací a vytápěcí jednotka Atrea, která ještě zvyšuje teplotní komfort uživatelů v zimním období.

Jižní stranu šikmé střechy budou vedle střešních oken pokrývat prakticky ve zbytku celé plochy fotovoltaické panely. Ty budou prioritně pokrývat spotřebu elektrické energie, přebytky budou ohřívat vodu v zásobníku. Teprve po dosažení maximální teploty v  zásobníku budou přebytky posílány do distribuční sítě. Do budoucna investor uvažuje také o bateriovém úložišti, které by bylo předřazeno zásobníku teplé vody.

Další informace o domě naleznete v našem videu. V pokračování se příště budeme podrobněji věnovat vytápění a větrání domu. Jak dopadl blower-door test tohoto domu, se můžete podívat v tomto videu:

Přečtěte si také Redakční návštěva: Jak dopadl blower-door test dřevostavby Přečíst článek

Parametry domu

Vnitřní podlahová plocha: 165 m2
Měrná potřeba tepla na vytápění: 26 kWh/m2a
Měrná neobnovitelná primární energie: 111 kWh/m2a
Průměrný součinitel prostupu tepla Uem: 0,22 W/m2K
Energetická třída budovy: A – velmi úsporná
Průvzdušnost obálky ve fázi výstavby (Blower-Door Test) n50: 0,24 h-1
Nová zelená úsporám: B.0 – výstavba rodinných domů s velmi nízkou energetickou náročností

Autoři řešení domu

Architekt: Ing. Tomáš Krupa (Symbiosa – ateliér architektů)
Projektant: Ing. Stanislav Kroulík (SK ateliér)
Energetické řešení, posudek NZÚ: Ing. Zdeněk Ročárek (EnergySim s.r.o.)
Zhotovitel: Domy Petříček (v licenci DOMY ATREA)
Technický dozor stavebníka: Ing. Petr Marx
Stavební systém: DOMY ATREA

Osazování HS portálů
Osazování HS portálů
Osazování HS portálů
Osazování HS portálů
Parobrzda z OSB desky na straně interiéru
Parobrzda z OSB desky na straně interiéru

Dokončená montáž oken
Dokončená montáž oken
Dům Atrea před dokončením
Dům Atrea před dokončením
Dům Atrea před dokončením
Dům Atrea před dokončením

Rozestavěný dům Atrea
Rozestavěný dům Atrea
Vizualizace zimní zahrady
Vizualizace zimní zahrady
Vizualizace – skleněná stěna oddělující zimní zahradu
Vizualizace – skleněná stěna oddělující zimní zahradu

Vizualizace domu Atrea
Vizualizace domu Atrea
Půdorys domu Atrea
Půdorys domu Atrea

 
 
Reklama