Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Místo kovu skelná vlákna

Společnost Saint-Gobain ADFORS CZ uvedla v roce 2013 na evropský trh výztužnou mříž s obchodním označením Vertex Grid. Její aplikace v potěru zamezuje tvorbě prasklin během jeho vysychání, čímž zvyšuje jeho životnost. Oproti tradičním výztužným stavebním prvkům, je mříž lehká, snadno se s ní manipuluje a má lepší výsledky. Výrobek obstál i v nezávislých zahraničních testech CSTB.



Saint-Gobain ADFORS je jediným výrobcem skelných vláken v České republice. Pod názvem Vertex Grid představil sklovláknitou mříž, která se klade jako výztužný materiál do potěru při jeho aplikaci. Mříž Vertex Grid se klade všude tam, kde se k předcházení vzniku trhlin v potěru používá výztuž ve formě kovové mříže, nebo polypropylenových vláken. Trhliny v potěrové vrstvě se mohou negativně projevit nejen na vzhledu, ale i na trvanlivosti nášlapné vrstvy,“ vysvětluje praktické užití mříže Michal Doubrava, produktový manažer ze společnosti Saint-Gobain ADFORS CZ. K obecné problematice staveb a výztuh podlah dodává: „Lidé při konstrukci podlah kvalitu potěru a jeho výztuže moc neřeší. Potěr totiž není ve finále vidět a často bývá jednou z posledních prací při dokončování hrubé stavby. Pokud ovšem popraská, což se stane snadno, bývá jeho oprava časově i finančně náročná.“

Minerální mřížová tkanina se řeže jednoduše nožem nebo stříhá pomocí nůžek. Není potřeba rozbrušovačky, jako je tomu v případě kovové svařované výztuže. I manipulace je snazší. Skelná vlákna jsou lehká a mříž tak váží téměř desetkrát méně než železná výztuž. Navíc není tak rozměrná, takže při pokládání nedochází k nechtěnému poškození rámů oken a dveří. Polypropylenová vlákna zase vytváří na povrchu potěru nerovnosti, přináší problémy se zaručením jejich stejnoměrného rozmíchání v potěru a nakonec je zapotřebí takto zpevněnou podlahu přebrousit.

Výrobce má nezávislou certifikaci, že řešení ve formě mříže ze skelných vláken je plně srovnatelné s železem. „Unikátní vlastnosti naší mříže ověřil a certifikoval francouzský institut CSTB (Centre scientifique et technique du bâtiment), který je obdobou českého Výzkumného ústavu pozemních staveb. Mechanické vlastnosti sklovláknité výztuže zajistí stabilitu potěru i po jeho počátečním prasknutí. Mříž totiž umožní, aby potěr absorboval více deformační energie, než dojde k jeho kompletnímu prasknutí,“ říká Miloš Pavliš, generální ředitel společnosti Saint-Gobain ADFORS CZ.

Novou technologii prověřil Saint-Gobain například při stavbě nákupního centra v Marseille, kde instaloval výztuž o celkové výměře 17 000 metrů čtverečných, tedy rozlohy srovnatelné s šesti patry pražské obchodní galerie Palladium. Zákazníky očekává výrobce také z oblasti, kde se pracuje se silným elektromagnetickým polem, jako jsou například trafostanice, oddělení CT (počítačová tomografie) v nemocnicích a jiná podobná zařízení, kde není vhodné užívání železných výztuží v podlahách.



SAINT-GOBAIN ADFORS CZ s.r.o.
logo SAINT-GOBAIN ADFORS CZ s.r.o.

Společnost ADFORS je předním výrobcem a zpracovatelem sklovláknitých pramenů v Evropě. Zaměřuje se na stavebnictví a průmyslové obory, kde nabízí řešení založená na kompletním portfoliu textilních technologií a technologií tužení s využitím sklovláknité ...