Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Lehký vyrovnávací pěnobeton POROFLOW

Rostoucí požadavky na úsporu nákladů a efektivitu stavebních procesů ze strany investorů posouvají vývoj stavebních materiálů a stavebních konstrukcí stále kupředu. Výsledkem jsou materiály, které přinášejí uživatelům nadstandardní přidanou hodnotu, ať již z hlediska funkce nebo zpracování. Takovým příkladem je i litá vyrovnávací izolační směs na bázi pěnobetonu POROFLOW.

Vlastnosti pěnobetonu

POROFLOW patří do skupiny lehkých betonů. Ve vyzrálém stavu lze pěnobeton charakterizovat jako homogenní směs cementu a vzduchových pórů POROFLOW je vyráběn v několika modifikacích, přičemž procentuální obsah vzduchu může přesahovat i 80 % objemu. To znamená, že ve srovnání s běžným betonem má velmi nízkou objemovou hmotnost, která se pohybuje v suchém stavu od 300 do 900 kg/m³. Pěnobeton dosahuje součinitele tepelné vodivosti až (ʎ) 0,069 W/(m.K).

Použití pro vyrovnání a izolaci podkladu

POROFLOW nachází uplatnění v novostavbách i při rekonstrukcích. Pomocí litého pěnobetonu lze velmi snadno a rychle tepelně izolovat i vyrovnat jakýkoliv podklad v podlahových systémech. Pěnobeton je možné použít bez ohledu na rozsah nerovností a výskyt instalačních rozvodů. Výsledná plocha je velmi kompaktní, bez spár, dutin a výškových zlomů. Lehký pěnobeton je logicky náchylný na bodové zatížení a proto nemůže sloužit jako finální nášlapná vrstva. Zcela rovná plocha utvořená pěnobetonem je však dokonalým východiskem pro aplikaci dalších vrstev včetně litých anhydritových a cementových podlah (AnhyLevel a Cemlevel).


Ploché střechy, balkony a terasy

Velmi dobře se POROFLOW uplatní v případě potřeby výplně různých hluchých prostor, kleneb, šachet apod. Stále častěji se také používá v inženýrských stavbách, kde se uplatňuje jako výplňová hmota již nepoužívaných inženýrských sítí. POROFLOW se nehutní, a protože je dostatečně tekutý, vyplní bez problému celý prostor, i když je velmi členitý. Nahrazuje v podstatě obsyp instalací pískem či jiným materiálem. Příkladem může být úprava okolí bazénů nebo jímek. Jedná se o velmi efektivní postup s dokonalým oblitím bazénové nádoby, navíc s tepelně izolačními vlastnostmi. Nutno dodat, že POROFLOW na rozdíl od zemin časem nekonsoliduje (nesedá).

Česká výroba a doprava

Materiály POROFLOW jsou vyráběny přímo na betonárnách společnosti CEMEX. Na stavbu jsou přiváženy v libovolném množství autodomíchavači jako hotový produkt připravený ke zpracování. Zpracovatel tedy nepotřebuje žádnou přípojku elektřiny a vody, což je velká výhoda. Připravená hmota je dopravována na místo aplikace pomocí šnekového čerpadla a to až do vzdálenosti 180 metrů nebo do výšky okolo 80 metrů. Kapacita čerpadla je přibližně 16 m³/h.




Jednoduchá příprava a rychlá pokládka

Aplikace pěnobetonu nevyžaduje žádnou speciální přípravu. Je pouze nutné všechny předměty, které by mohly při zálivce „plavat“, připevnit k podkladu. Rovněž je důležité případné netěsnosti podkladu utěsnit, například pomocí montážní pěny. Savé podklady se doporučuje těsně před realizací pokropit vodou. Pokud by však hrozil průsak do spodního prostoru, použije se těsnící fólie, která se přehne přes boky do požadované výšky. Doporučená minimální výška aplikované vrstvy by měla být od 40 mm.

Jak probíhá nalití a srovnání pěnobetonu

Směs pěnobetonu se postupně nalévá do požadované výšky vrstvy a do roviny se následně srovná lehkým pohybem natřásací, většinou duralové, latě. Dodejme, že POROFLOW nepotřebuje žádné dilatační spáry. Realizaci je dobré provádět při teplotách od 5 do 30 °C. Na pokládku krok za krokem se můžete podívat zde.



Zrání, vysychání a pochůznost

Povrch čerstvě nalité směsi je nutné ochránit před vodou a rychlým nerovnoměrným odpařením záměsové vody. Naopak v horkých letních měsících je dobré druhý den povrch POROFLOW ošetřit jemným proudem vody (mžením), aby se tak eliminoval vznik možných mikrotrhlinek. Položená směs za běžných podmínek je pochůzná do 72 hodin. Vždy je nutné počítat se zvýšenou vlhkostí materiálu v prvních 10 dnech.

Výhody

POROFLOW je lety prověřený materiál, který přináší uživateli celou řadu výhod. Přestože se jedná o mokrý proces, je rychlost pokládky pěnobetonu vysoká – za jeden den lze realizovat až 1500 m² plochy. Kromě toho, že je pěnobeton tvarově snadno přizpůsobitelný a vytváří rovný povrch nezávisle na podkladu, poskytuje ochranu podlahovým rozvodům. Navíc je paropropustný, vykazuje dlouhodobou tvarovou stálost a z pohledu požární odolnosti je zařazen do třídy A1. Ve vyzrálém stavu jde o zdravotně nezávadný výrobek, který je dobře recyklovatelný. POROFLOW tedy nabízí ekonomické, časově nenáročné a k životnímu prostředí šetrné řešení.

Další informace naleznete na www.specialni-produkty.cz a www.cemex.cz. Můžete se obrátit přímo na odborníka prostřednictvím emailové adresy: bronislav.sedlar@cemex.com

 
 
Reklama