Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Novostavba rodinného domu v Beskydech - propojení snu s realitou

Titulní tváří prestižního objektového kalendáře Architecture with RHEINZINK 2011 se stal český objekt The Bird. Kalendář je pro vysokou architektonickou úroveň prezentovaných objektů žádaným a oblíbeným kalendářem zejména mezi architekty a projektanty. Publikované stavby vybírá odborná komise ve dvou kolech z objektů celého světa.

V kalendáři pro rok 2011 dominuje na titulní straně český objekt z Beskyd, pro svůj vzhled nazvaný The Bird.

Rodinný dům se svým provedením značně liší od běžné rodinné výstavby. Novostavba je umístěna v malebné krajině pod Beskydy. Architekt byl vystaven nelehkému úkolu. Přáním investora bylo mít rodinný dům, který by splňoval praktické požadavky bydlení, v maximální míře umožnil výhledy na okolní krajinu a propojil tak interiér s okolní přírodou, svým provedením se vymykal běžným standardům, ale zároveň aby zapadl do krásného prostředí beskydské přírody.

 

Tohoto neobvyklého a náročného přání se zhostilo architektonické studio ATELIER SIMONA - projekce a inženýrská činnost s.r.o., Ostrava. Autorem návrhu je architekt ing. arch. Roman Kuba, který se společně s týmem projektantů a architektů a za značné podpory investora pokusil dovést svou vizi do reálné podoby. Už na studii projektu je nepřehlédnutelná střecha ve tvaru ptačích křídel a předem bylo jisté, že realizace bude velmi náročná jak s ohledem na bezpečnost střešní skladby, tak na samotné provedení střešní konstrukce. Realizace se ujala firma RAMSES OSTRAVA spol. s r.o., Ostrava.

Střešní krytina musela být lehká, bezúdržbová a musela mít reprezentativní, barevně stálý a přírodní vzhled. Dále musela splňovat náročné požadavky na zpracování neobvyklých tvarů střechy. Z těchto důvodů padlo rozhodnutí pro kovovou krytinu z pásů RHEINZINK "předzvětralýpro modrošedý", spojovaných technikou krytí na dvojitou stojatou drážku.

 

Při konzultacích projektu, na kterých se podílely všechny zúčastněné strany, byly použity jak standardní, tak atypické detaily RHEINZINK. Protože se objekt nachází v horské oblasti, byla střešní skladba navržena jako větraná s dvěma hydroizolačními pojistnými úrovněmi. Pokládka materiálu RHEINZINK byla provedena na strukturní oddělovací vrstvu, která byla položena na pojistnou hydroizolační vrstvu z asfaltových pásů na bednění z prken o tlouštce 25 mm a šířce cca 140 mm. Pod celoplošným bedněním byla vytvořena vzduchová provětrávaná mezera o tlouštce 80 - 100 mm a položena difuzní kontaktní folie. Po celé ploše krytiny byl použit těsnicí pásek do dvojité stojaté drážky. Odvodnění bylo provedeno atypickým zaatikovým žlabem, který lemuje celý obvod jednotlivých střech a je vyskládán z krátkých segmentů spojovaných letováním s použitím dilatačních prvků.

Ukončení obvodu jednotlivých střech bylo provedeno pomocí výrazné konstrukce napojené na zaatikový žlab a oplechováno atypickými segmenty z materiálu RHEINZINK spojovanými technikou na úhlovou stojatou drážku. Segmenty jsou děleny a doplněny o děrovaný plech RHEINZINK AERO 46 pro přívod a odvod vzduchu do vzduchové mezery střechy. Spodní část ukončovacího lemu, která navazuje na dřevěné podbití střechy, je spojována na jednoduchou ležatou drážku. I když se pokládka krytiny střechy prováděla od února až do prosince roku 2007, při zkušenostech, které klempíři s materiálem RHEINZINK mají, to nemělo na kvalitu zpracování žádný vliv.

Na přiložených fotografiích je vidět, že od vize architekta přes zpracování realizační firmou až po volbu materiálu došlo ke splnění snu investora. Objekt The Bird byl v roce 2009 nominován na titul Stavba roku a v hlasování veřejnosti, jež tuto prestižní odbornou soutěž doprovází, se The Bird hodně líbil a díky tomu se stal nejúspěšnějším.

INVESTOR
soukromá osoba

ARCHITEKT
ATELIER SIMONA - projekce a inženýrská činnost, Ing. arch. Roman Kuba, Ing. arch. Dita Nováková, Ing. Pavel Hynčica, Ing. Michal Boček, Ing. arch. Petr Podgorný, Ostrava - Mariánské Hory

PROVEDENÍ KLEMPÍŘSKÝCH PRACÍ S MATERIÁLEM RHEINZINK
RAMSES OSTRAVA spol. s.r.o., Ostrava - Radvanice

TECHNICKÉ ÚDAJE
Střecha: systém dvojité stojaté drážky
RHEINZINK - "předzvětralý pro modrošedý", 900 m2

REALIZACE
2008

Fotografie: Atelier Simona

 
 
Reklama