Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Sdružení pro zahraniční investice podporuje návrh stavebního zákona

Sdružení pro zahraniční investice – AFI dlouhodobě upozorňuje na pozitivní dopady schválení současného návrhu stavebního zákona.

Brno, ilustrační obrázek, foto redakce
Brno, ilustrační obrázek, foto redakce

„Jsme si plně vědomi skutečnosti, že návrh nového stavebního zákona není zcela dokonalý, nicméně i současně schvalovaný návrh stavebního zákona umožní výrazně zrychlit a zefektivnit výstavbu v České republice. Schválení zákona povede k odbrždění české ekonomiky, možnosti „proinvestovat se“ z ekonomické krize a modernizace výstavby v České republice a také České republiky samotné,“ říká Kamil Blažek, předseda Sdružení pro zahraniční investice – AFI.

Přečtěte si také MMR: Nový stavební zákon nebere obcím šanci na rozhodování o vlastním rozvoji Přečíst článek
Důvody „pro“ schválení stavebního zákona AFI shrnula do několika bodů:
  • Zrychlení, zjednodušení a předvídatelnost povolovacích procesů – AFI na základě svých analýz a zkušeností dlouhodobě kritizuje zcela nedostatečný stav povolovacích procesů v České republice, který se projevuje v jejich složitosti, délce a nepředvídatelnosti. Z tohoto důvodu ČR v povolování staveb výrazně zaostává nejen za nejvyspělejšími státy, ale rovněž za svými sousedy ve střední Evropě.
  • Transparentní povolovací proces - Kromě samotné délky povolovacích řízení, AFI rovněž kritizuje složitost a náročnost získávání stanovisek dotčených orgánů (zejména jejich nekoordinovanost, mnohdy extrémní požadavky na detail projektové dokumentace nebo častou rozpornost jednotlivých stanovisek), možnost opakovaného napadání jednotlivých rozhodnutí nebo nedostatek digitalizace.
  • Zjednodušení projektové dokumentace - AFI také dlouhodobě vyzývá ke skutečné modernizaci stavebního práva, která by měla spočívat ve zjednodušení a zkrácení povolovacích procesů, zjednodušení požadavků na projektovou dokumentaci s přenesením větší odpovědnosti na stavebníka a se současným posílením vynucovací pravomoci stavebního úřadu, v omezení obstrukčního jednání.
  • Digitalizace stavebních procesů a metodika BIM - AFI dále podporuje důslednou digitalizaci povolovacích procesů tak, aby se digitalizace stala běžnou praxí, aby byl mimo jiné umožněn nástup metodiky BIM, pro kterou je nutné dotvořit standardy, připravit úřady na práci s těmito daty a motivovat stavebníky v BIM pracovat.
  • Vyšší konkurenceschopnost České republiky a nalákání high-tech investic - AFI jako organizace, která se dlouhodobě zabývá řešením problematiky zahraničních investic a potřeb zahraničních investorů, upozorňuje, že nedostatečný stav povolovacích procesů, se stává velkou překážkou v konkurenceschopnosti České republiky, zejména při realizaci investic, a to včetně high-tech investic s vysokou přidanou hodnotou.
  • Zrychlení výstavby páteřní infrastruktury - AFI velice citlivé vnímá, že neutěšený stav povolovacích procesů negativně ovlivňuje nové investice a začíná mít dopad i na celkový chod ekonomiky z důvodu absence nebo zpoždění výstavby páteřní infrastruktury nebo klíčových projektů.
  • Překonání ekonomických následků pandemie COVID – 19 - AFI předpokládá, že nový stavební zákon bude také účinným nástrojem pro překonání ekonomických následků pandemie Covid 19.
  • Realizace opatření v souvislosti s Green Deal – rychlá realizace veškerých environmentálních a jiných opatření v souvislosti se zelenou dohodou.

O Sdružení pro zahraniční investice - AFI
Sdružení pro zahraniční investice – AFI je nevládní neziskovou organizací pro podporu přímých zahraničních investic, rozvoj českého podnikatelského prostředí, export investic a investičních služeb a spolupráci mezi firmami a výzkumnou sférou, které od svého založení v roce 1996 reprezentuje skupinu renomovaných českých a nadnárodních firem poskytujících servis pro investory na českém trhu i při exportu do zahraničí a úzce spolupracuje s agenturou pro podporu podnikání a investic CzechInvest, Ministerstvem průmyslu a obchodu a dalšími veřejnými i soukromými institucemi.

Přečtěte si také Sněmovna schválila nový stavební zákon, má řadu kritiků, nyní ho posoudí Senát Přečíst článek
 
 
Reklama