Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Climatizer Plus® ve střešní konstrukci tělocvičny

CIUR Compri Climatizer Plus izolace střechy
Tělocvična

Objekt dnešní SPŠ stavební navrhl v roce 1891 vídeňský architekt Franz Kachler a do provozu byla uvedena o rok později jako soukromá dívčí škola. Budova v závěru druhé světové války vyhořela a byla opravena až v roce 1954, a to pro potřeby stavební průmyslovky. V roce 1956 byla otevřena nová přístavba tělocvičny.

Původní zastřešení tělocvičny se skládalo z ocelové konstrukce zakryté plechovou krytinou na dřevěném bednění. Pod tímto bedněním byla 120mm větraná mezera a podhled z heraklitu. Tato konstrukce byla samozřejmě velmi problematická, protože se v ní srážela voda a nebyla dostatečně izolovaná. Vedení školy se rozhodlo v roce 1993 celou situaci řešit. Vybudoval se tedy nový podhled, který se zaizoloval celulózovou foukanou izolací – Climatizerem Plus®.

Rekonstrukce po 21 letech

V letošním roce, to znamená po 21 letech, se podhled tělocvičny nacházel v havarijním stavu, který byl způsoben jejím častým provozem. Z toho důvodu se vedení školy obrátilo na firmu ITO TOCAUER s. r. o., která se školou již dlouhodobě spolupracuje, s plánem provézt kompletní rekonstrukci. Podhled byl tedy rozebrán, poškozené části se vyměnily, místo heraklitu se použila zcela nová funkční folie pro clima® SOLITEX Mento (výrobce pro clima®). Nový podhled nyní tvoří sádrokartonová konstrukce s deskami Topas a parobrzdou Intello® PLUS a rozšířená mezera byla opět vyplněna foukanou celulózovou izolací Climatizer Plus®.

„Nejzajímavější na celé rekonstrukci byla skutečnost, že na izolaci nového podhledu se použil původní Climatizer, který se z podhledu nejprve vysál speciálním přídavným zařízením připojeným ke standardnímu foukacímu stroji. Materiál byl ve velmi dobrém stavu, což demonstruje jeho výborné a neměnné vlastnosti i po tak dlouhé době,“ vysvětloval Zbyněk Tocauer, který má s foukanou izolací dlouholeté zkušenosti.

CIUR Compri Climatizer Plus izolace střechy
CIUR Compri Climatizer Plus izolace střechy
CIUR Compri Climatizer Plus izolace střechy

CIUR Compri Climatizer Plus izolace střechy
Tělocvična dnes

Protože nový sádrokartonový podhled byl vyšší, což také znamenalo, že i foukaná izolace bude mít větší výšku, bylo nutné materiál doplnit novým Climatizerem Plus®. Přestože současné složení izolantu je trochu jiné než v roce 1993, jeho základní izolační a požární vlastnosti jsou stejné, tak i odolnost proti škůdcům, houbám a plísním. Patrný rozdíl je například v prašnosti materiálu, měrné tepelné kapacitě a objemové hmotnosti. To však nebránilo kombinaci starého a nového Climatizeru Plus®.

Možnost použití původního Climatizeru v rámci rekonstrukce prokázalo jeho dlouhou životnost a schopnost s ním po delší době cokoliv dělat. Samozřejmě, že tento postup ušetřil investorovi spoustu peněz.

Jak je na tom foukaná izolace?

Climatizer Plus® je unikátní tepelná a akustická izolace, která je vyráběna na bázi přírodního celulózového vlákna firmou CIUR a.s. Jeho měrná tepelná kapacita je 1919 až 2142 J/kg.K, takže funguje v zimě i v létě s dostatečnou tepelnou setrvačností. Tepelný odpor při cca 20cm tloušťce je 5 m2.K/W (součinitel prostupu tepla U = 0,2 W/m2.K). Velkou výhodou je nízká tepelná vodivost (ʎD(23/50) = 0,038 W/m.K) a možná aplikace již při nízké objemové hmotnosti okolo 30 až 40 kg/m3. To znamená, že výborně izoluje, ale nezatěžuje stávající konstrukce střech svoji vahou. Climatizer Plus® je schopný se velmi rychle zbavit vlhkosti, velmi dobře přilne ke všem detailům a tím snižuje riziko tepelných mostů a spárového proudění vzduchu. Díky svému složení vyniká protipožárními vlastnostmi a rovněž zlepšuje akustiku stavby. Climatizer Plus® je vhodný zejména pro izolace obvodových plášťů a stropů suchou nebo stříkanou technologií.

V případě vyšších požadavků na požární odolnost konstrukce (třída A1) je možné Climatizer Plus® nahradit foukanou minerální izolací Climastone®. Tyto požadavky nastávají u některých požárně dělících stěn, v okolí komínových těles, v prostorách s předpokladem vysokého počtu shromažďovaných osob atd.

Naopak v místech, kde hrozí nebezpečí styku s vodou (podlahové konstrukce, předstěny, obezdívky atp.), se uplatní zcela nenasákavý foukaný polystyren s příměsí grafitu – Climastyren®. Jeho součinitel tepelné vodivostí je 0,034 W/m.K. Tento materiál najde využití i při sanacích skutečně problémových konstrukcí.

Svoji nabídku foukaných izolací rozšířil CIUR a.s. nedávno materiálem CLIMAWOOD®, což je unikátní foukaná tepelná izolace vyrobená s čistých volných dřevěných vláken. Je určena pro stavební tepelné a akustické izolace v oblasti vnějších i vnitřních konstrukcí. Materiál je vhodný také pro prefabrikovanou výrobu střešních, stěnových a stropních dílců. Deklarovaný součinitel tepelné vodivosti je λD = 0,040 W/m.K a měrná tepelná kapacita cD = 2100 J/kg.K.

Je také dobré připomenout, že při správné koordinaci zateplovacího postupu lze všechny foukané aplikace provádět přímo na stavbě, tzn. včetně rekonstrukcí starších domů. V případě dodržení správného technologického postupu a díky pečlivě hlídané a sofistikované výrobě těchto materiálů je zaručena 100% spolehlivost.

Zvyšujeme komfort, snižujeme náklady

Climatizer Plus® patří do skladebního systému izolací COMPRI®, který nabízí ucelená řešení pro kompletní tepelnou izolaci všech typů budov, jakož i dosažení akustického komfortu. COMPRI® je synonymem pro přirozeně zdravé bydlení s nízkými náklady na vytápění. Vyrábí a dodává firma CIUR a.s. již od roku 1991.

Další informace naleznete na www.compri-izolace.cz nebo také na www.ciur.cz


CIUR a.s.
logo CIUR a.s.

CIUR a.s. je firmou, která patří v oblasti výroby kvalitních celulózových vláken z recyklovaného papíru mezi evropskou a světovou špičku. Ve výrobním závodě v Brandýse nad Labem zpracovává 30 tisíc tun druhotných surovin ročně.