Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Foukané izolace pro řešení tepelných i zvukových izolací ekologicky i efektivně

Ucelený systém izolačních výrobků COMPRI® dává uživatelům šanci na řešení tepelných i zvukových izolací ekologicky přátelskými a zcela bezpečnými produkty. Společnost CIUR klientovi obvykle dodává řešení na klíč, návrhem počínaje přes aplikaci certifikovaným dodavatelem až po kontrolní měření po aplikaci. Součástí služeb je i bezplatné poradenství.

Akciová společnost CIUR je předním dodavatelem izolačních materiálů na českém i zahraničním trhu. Portfolio výrobků značky CIUR zahrnuje všechny potřebné typy izolace. „Svým zákazníkům nabízíme v každé situaci optimální řešení pro bezpečné a hlavně zdravé bydlení. Naší nespornou výhodou je, že izolace nejen prodáváme, ale i vyrábíme. Systém vše od jednoho výrobce dává klientovi jistotu spolehlivosti a dlouhé životnosti,“ uvedl v této souvislosti Mgr. Michal Urbánek, generální ředitel CIUR a.s. „Klientovi obvykle dodáváme řešení na klíč. To znamená návrhem počínaje přes aplikaci certifikovaným dodavatelem až po kontrolní měření po aplikaci. Součástí našich služeb je i bezplatné poradenství,“ dodal Michal Urbánek.

Společnost CIUR a.s. je od svého založení specialistou na foukané izolace, které neustále vylepšuje a vyvíjí. „Jedničkou“ mezi foukanými izolacemi je nejznámější produkt vyráběný na bázi celulózy – Climaziter Plus®. Portfolio foukaných izolací dále doplňují izolace na bázi minerálního vlákna (Climastone®), nenasákavého polystyrenu (Climastyren®) a dřevovlákna (Climawood®). Novinkou mezi „foukanými produkty“ je Climaglass®, izolace vyráběná na bázi skelného vlákna. CIUR tak reagoval zejména na poptávku skupiny zákazníků, kteří již skelné izolace v nějaké formě (desek nebo rohoží) mají instalovány a pro doplnění či zvýšení účinnosti preferují shodný materiál.


Foukaná izolace má ve srovnání s konkurencí celou řadu výhod. Aplikace je především rychlá, snadná a zcela bez odpadu a odřezků. Velmi dobře přilne ke všem komplikovaným stavebním detailům. Izolant je foukáním rovněž schopen vyplnit i ty nejmenší skuliny a brání vytváření tepelných mostů. Foukanou izolaci je možné aplikovat i v mnohem vyšší vrstvě než jiné materiály a návratnost investice je velmi krátká (obvykle 3 roky). „Zajímavostí je, že zhruba polovina rekonstrukcí, které provádíme foukanou izolací, se týká relativních novostaveb z posledních 15–20 let. Naše výrobky mohou velmi rychle zhodnotit nemovitost a odstranit problémy s vlhkostí a plísní, zaviněné nekvalitní konstrukcí objektu nebo špatně provedenou izolací při stavbě,“ doplnil Ing. Mojmír Urbánek, ředitel výroby a vývoje CIUR a.s.

Všechny foukané izolace vyrábí CIUR a.s. ve svém výrobním závodě v Brandýse nad Labem, a to již od roku 1991, kdy na základě kanadské licence začala firma produkovat univerzální celulózovou izolaci Climatizer Plus®. Díky kombinaci dobrých tepelně izolačních parametrů, akumulaci tepla a hospodaření s vlhkostí patří u zákazníků mezi nejoblíbenější. V mnoha případech jejím prostřednictvím řeší i dodatečné zateplení konstrukcí, které nejsou vybaveny nejmodernějšími skladebními prvky v souladu s poznatky stavební fyziky.

CIUR byla první firmou nejen v ČR, ale i v Evropě, která začala tuto foukanou izolaci vyrábět s tepelně izolačními parametry na úrovni ostatních běžných izolací. Po celou dobu své existence se firma věnovala intenzivně inovacím s důrazem na bezpečnost, recyklaci a ekologii. Climatizer Plus® je tak již od roku 1994 držitelem známky Ekologicky šetrný výrobek a získal i evropskou variantu této známky – certifikaci Nature Plus.




Výrobní závod v Brandýse nad Labem prošel v loňském roce významnou modernizací (již poněkolikáté v historii), která přinesla další výrobní možnosti. Firma má vlastní sofistikovaný systém třídění papíru a vlastní sběr a svoz surovin, včetně třídící technologie a logistické obsluhy dodavatelů papíru z celé ČR. Ročně firma zajišťuje recyklaci více než 35 000 tun surovin!

CIUR je dlouhodobě průkopníkem osvěty v oboru izolací se zaměřením na zdravé bydlení v létě i zimě. „Chceme, aby si naši zákazníci uvědomovali, že energii, kterou díky kvalitní izolaci nespotřebují, ušetří. A to má zásadní význam nejen pro ně samotné v ekonomické rovině, jelikož návratnost je v mnoha případech do 3 let, ale i pro ekologii,“ řekl Ing. Mojmír Urbánek. Klienti CIUR a.s. se nemusí zrovna angažovat jako zelení aktivisté a přitom svým rozhodnutím zateplit dům velkou měrou přispívají k dlouhodobému omezení emisí. Ne každý si to však dostatečně uvědomuje. „U celulózy se navíc můžeme pochlubit i téměř nulovou emisní stopou, protože je to přírodní produkt s minimální energetickou spotřebou při výrobě a současně dlouhodobě ve stavbě zadržuje uskladněné CO2,“ řekl Mgr. Michal Urbánek, generální ředitel CIUR a.s., a dodal: „Zatímco v zahraničí lidé více přemýšlejí o budoucnosti a kvalitě bydlení, u nás se zákazníci stále orientují zejména jen podle ceny. Nechají se ovlivnit ,obchodníky se zdánlivě snadným řešením‘. Na opravách nebo nekomfortním užívání pak hodně tratí. Až 80 % naší produkce tudíž exportujeme. Ale i u nás se situace neustále mění k lepšímu, což je velmi pozitivní.“ Hodně lidí se již kromě kvality jídla zajímá i o to, v jakém prostředí žijí a jak to mohou pozitivně ovlivnit.

Jednou z posledních novinek je speciální služba pro všechny klienty, kteří si nechají izolovat dům foukanou izolací Climatizer Plus®. V rámci dodávky technici provedou po aplikaci Climatizeru bezplatnou kontrolu vzduchotěsnosti obálky budovy tzv. Blower Door testem.

Video: Blower door test, Wincon test – diagnostika budov, realizace CIUR a.s.

Systém COMPRI® nejsou však jen foukané izolace, ale i další ekologické izolační produkty. Pro správnou funkci a životnost domu nestačí použít jen samotnou izolaci, ale je důležité objekt ochránit před vlivy počasí (vítr, vnější vlhkost) a zajistit také transport vlhkosti, která vzniká užíváním objektu uvnitř. Řešením je kombinace kvalitní tepelné izolace, která se sama umí rovněž vypořádat s vlhkostí, a inteligentní membránami, které umí zareagovat na situaci a distribuovat vlhkost tam, kde neuškodí. Součástí systému jsou proto parobrzdné a parotěsné fólie značky pro clima®, dále různé těsnicí pásky a průchodky, které zabrání nežádoucímu úniku tepla, nekontrolovanému proudění vzduchu i vlhkosti. CIUR svou nabídku těchto velmi důležitých prvků každoročně rozšiřuje. Sortiment COMPRI® doplňují rovněž ekologické izolační dřevovláknité desky Udi.

Foukané izolace byly aplikovány v celé v řadě významných objektů. Byly například použity při rekonstrukci Hrzánského paláce v Praze, na zámku Horšovský Týn, při výstavbě nových terminálů na Letišti Václava Havla v Praze-Ruzyni, při stavbě hotelu Sen na Benešovsku či servisních hal Phoenix Zepppelin v Mostě a také pro zateplení dvouplášťových střech celého areálu Západočeské univerzity v Plzni.


CIUR a.s.
logo CIUR a.s.

CIUR a.s. je firmou, která patří v oblasti výroby kvalitních celulózových vláken z recyklovaného papíru mezi evropskou a světovou špičku. Ve výrobním závodě v Brandýse nad Labem zpracovává 30 tisíc tun druhotných surovin ročně.