Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Řešení společnosti DuPont pro nový Národní stadion ve Varšavě v Polsku

Při stavbě areálu Národního stadionu ve Varšavě, který bude spolu s Ukrajinou hostit účastníky mistrovství Evropy ve fotbale 2012, byly použity tři stavební materiály vyvinuté společností DuPont. Patří mezi ně prodyšná membrána DuPont™ Tyvek®, vzduchotěsná parozábranná fólie DuPont™ AirGuard® a geotextilie DuPont™ Plantex® Geoproma®. Úkolem těchto vyspělých produktů je chránit konstrukci stadionu před nepříznivými atmosférickými vlivy.

materiály DuPont na Národním stadionu ve Varšavě
Fotografie dokumentující průběh prací na Národním stadionu ve Varšavě za použití tří materiálů DuPont pro ekologickou výstavbu; foto: J. Kosnik, svolení Narodowe Centrum Sportu (www.stadionnarodowy.org.pl/about-ncs/ncs)

Stavba nového stadionu byla zahájena 7. října 2008, kdy se na staveništi shromáždilo více než 100 dopravních prostředků a téměř 200 pracovníků. Předpokládaný termín dokončení projektu je 30. listopad 2011. Národní stadion včetně přilehlé infrastruktury zaujímá plochu 18 hektarů a pojme až 58 tisíc lidí. Právě kvůli bezpečí a pohodlí návštěvníků musel být postaven z vysoce kvalitních materiálů za použití nejmodernějších technologií.

Parkoviště u stadionu pro až 1765 aut si vyžádalo asi 4600 m2 geotextilie DuPont™ Plantex® Geoproma®. Tato vysoce pevná, hnilobě odolávající netkaná textilie parkovací plochu nejen zpevňuje, ale také ji trvale odvodňuje, a tím výrazně zvyšuje její kvalitu a životnost. Funguje také jako separační vrstva, která zabraňuje pronikání podkladového materiálu do podloží a zanášení odvodňovacího systému drobnými částečkami půdy. Díky vysoké filtrační schopnosti zajišťuje textilie DuPont™ Plantex® Geoproma® trvalé odvádění vody z celé plochy. Navíc je chemicky inertní (je totiž celá vyrobena z tepelně pospojovaných polypropylenových vláken) a neškodí životnímu prostředí.

materiály DuPont na Národním stadionu ve Varšavě
Fotografie dokumentující průběh prací na Národním stadionu ve Varšavě za použití tří materiálů DuPont pro ekologickou výstavbu; foto: DuPont

Po dokončení elektroinstalace bylo položeno přibližně 14 000 m2 termoizolační fólie DuPont™ AirGuard® Reflective. Její nízkoemisní povrch spolu s nevětraným vzdušným prostorem významně zlepšuje tepelnou izolaci budovy, protože zabraňuje tepelným ztrátám způsobeným prouděním a vyzařováním tepla, a tím zvyšuje tepelný komfort a energetickou účinnost budovy.

Dalším materiálem použitým na stavbě Národního stadionu je DuPont™ Tyvek® Solid. Tato superdifuzní fólie slouží k tepelné izolaci menších staveb a uzavřených prostorů, užívaných stavebními dělníky nebo fanoušky. DuPont™ Tyvek® Solid skvěle odolává všem povětrnostním vlivům, a proto je nejlepším ochranným řešením.

průběh prací na Národním stadionu ve Varšavě za použití tří materiálů DuPont
Fotografie dokumentující průběh prací na Národním stadionu ve Varšavě za použití tří materiálů DuPont pro ekologickou výstavbu; foto: DuPont

O materiálu DuPont™ AirGuard® Reflective – DuPont™ AirGuard® Reflective DuPont™ Tyvek® AirGuard® je metalizovaná, 100% vzduchotěsná a parozábranná fólie, která chrání před pronikáním vlhkosti z interiéru do konstrukce budovy, a tím udržuje všechny izolační materiály v suchu. Díky svému antireflexnímu a nízkoemisnímu povrchu zabraňuje DuPont™ AirGuard® Reflective i ztrátám z prostupu sálavého tepla.

O materiálu DuPontTM Plantex® Geoproma® – DuPontTM Plantex® Geoproma® patří do série špičkových produktů DuPont™ Plantex® pro úpravu krajiny. Je ideálním řešením pro stabilizaci a filtraci teras, odvodňovacích systémů a chodníků. Je to vysoce pevná a hnilobě odolávající netkaná textilie, vyrobená výhradně z tepelně pospojovaných polypropylenových vláken. Jejím hlavním úkolem je separace jednotlivých vrstev podkladového materiálu a tím zvýšení zatížitelnosti terénu. Používá se například při pokládání terasových dlaždic či zpevňování vjezdů a jiných příjezdových cest. Geotextilie DuPontTM Plantex® Geoproma® usnadňuje prostup vody materiálem a také účinně odfiltrovává drobné částečky půdy a zabraňuje ucpávání odvodňovacích trubek či kanálů. Je chemicky inertní, nepodléhá zkáze a je šetrná vůči životnímu prostředí. Dodává se v praktickém formátu, takže se snadno přepravuje a stříhá. Rychle a snadno se instaluje.

O materiálu DuPont™ Tyvek® Solid – DuPont™ Tyvek® Solid je vysoce difuzní membrána s tloušťkou funkční vrstvy rovnající se tloušťce celého produktu. Je robustní, vodotěsná, větrotěsná a paropropustná a představuje skvělé řešení pro odvádění vlhkosti a snižování tepelných ztát v komerčních i obytných budovách.

O DuPont Building Innovations – DuPont™ AirGuard®, DuPont™ Plantex® Geoporoma® a DuPont™ Tyvek® jsou produkty divize DuPont Building Innovations. Ucelená nabídka této divize zahrnuje řadu novátorských řešení od energeticky úsporných systémů až po estetické a trvanlivé řešení povrchů interiérů i exteriérů. Svou bezpečností, trvanlivostí, krásou a energetickou úsporností významně přispívají k rozvoji moderního stavitelství – uplatňují se při výstavbě všech druhů budov a staveb, silnic, mostů a další infrastruktury a též zahrad, ale také při ochraně nebo rekonstrukci současných i historických staveb. K nejznámějším výrobkům a značkám divize DuPont Building Innovations patří DuPont™ Corian® (www.corian.com), DuPont™ Zodiaq® (www.zodiaq.com), DuPont™ Tyvek® (www.construction.tyvek.com), DuPont™ Energain® (www.energain.co.uk), DuPont™ Typar® (www.typargeo.com) a DuPont™ Plantex® (www.plantexpro.dupont.com).

 
 
Reklama