Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nová zelená úsporám Light poskytuje poradenství zdarma

Nová zelená úsporám Light eviduje od svého spuštění již více než 20600 žádostí za 2,3 mld. korun. Vyplaceno bylo již 752 milionů. MŽP se nyní zaměří na cílené oslovování potenciálních zájemců o dotaci na zateplení a výměnu oken.

Více zajímavých videí na estav.tvOn-line televize pro architekturu, stavbu a bydlení

Bezplatné poradenství pro žadatele poskytují poradci z Místních akčních skupin (MAS) a konzultanti EKIS. Seznam poradců je k dispozici na stránkách programu. Nově se připravují identifikační průkazy proškolených poradců poskytujících své služby žadatelům zdarma. MŽP tak chce předejít omylům u neinformovaných žadatelů, kdy za zprostředkování dotace žadatel platil firmě provizi. Podle slov ministra životního prostředí Petra Hladíka byly zaznamenány jednotky takových případů.

Přečtěte si také Nová zelená úsporám bude od září přístupnější. Rozšíří se a změní podporovaná opatření Přečíst článek

V rámci technické podpory pro žadatele vydal Státní fond životního prostředí informační příručky s praktickými radami k zateplení jednotlivých konstrukcí domu. K dispozici jsou na webu dotačního programu.

Dotační program Nová zelená úsporám Light byl spuštěn 9. ledna 2023. Díky němu mohou senioři, lidé pobírající příspěvek na bydlení nebo lidé s hendikepem rychle a bez finančních bariér provést jednoduchá opatření s velkým efektem trvalých úspor energií. Na realizaci mají domácnosti jeden rok a žádat lze i zpětně na opatření provedená po 12. září 2022. Na rozdíl od klasické Nové zelené úsporám nemusí mít žadatelé peníze dopředu našetřené, protože dotaci až 150 tisíc korun dostanou zálohově ještě před tím, než se do stavebních prací pustí. Výše dotace může být až 100 %. Program je financován z programu HOUSEnerg Modernizačního fondu, který čerpá prostředky zejména z monetizace 2 % celkového počtu emisních povolenek v systému EU ETS na období 2021–2030.

 
 
Reklama