Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nová zelená úsporám bude od září přístupnější. Rozšíří se a změní podporovaná opatření

V dotačním programu Nová zelená úsporám se chystají výrazné změny. Připravuje se financování formou záloh, nebude nutné předkládat faktury. U některých opatření se zmírní kritéria, podpora projektu bude automaticky zahrnuta. Za stávajících podmínek půjde žádat do konce června. Nová etapa NZÚ bude spuštěna v září.

V roce 2022 byl zaznamenán enormní zájem o dotace na snížení energetické náročnosti obytných domů. Vyčleněných 19 miliard korun z Národního plánu obnovy na financování programu Nová zelená úsporám vyčerpali majitelé rodinných a bytových domů o dva roky dříve, než rezort Ministerstva životního prostředí původně plánoval.

„Jen za poslední rok a půl, od října 2021, si o dotaci na úspornější bydlení požádalo rekordních 110 tisíc domácností. To dalece přesáhlo celkový počet přijatých žádostí za předchozích sedm let fungování programu. Strmě rostoucí zájem se logicky projevil u nenáročných opatření s okamžitým efektem, tedy zejména u instalací domácích fotovoltaických elektráren a výměn starých kotlů za tepelná čerpadla. Například u fotovoltaiky jsme zaznamenali trojnásobný meziroční nárůst,“ uvádí v tiskové zprávě ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Pro Novou zelenou úsporám i její verzi Light je připraveno 55 miliard

Ministerstvo životního prostředí na podzim vyjednalo s Evropskou investiční bankou další prostředky z Modernizačního forndu. V programu HOUSEnerg, zaměřeném na energetické úspory v rezidenčním sektoru, je nyní připraveno 55 miliard korun na pokrytí financování Nové zelené úsporám i její verze pro nízkopříjmové domácnosti NZÚ Light.

Přečtěte si také Zelená úsporám na TZB-info Více k tématu

Úpravou Nové zelené úsporám by se podle MŽP měly energetické renovace domů zpřístupnit pro více domácností. Dotační program bude více zaměřen na bytové domy. V těchto dnech česká strana jedná s Evropskou komisí o využití prostředků Národního plánu obnovy pro nízkoúročené půjčky. Připravuje se varianta financování formou záloh, tak jak je tomu v případě seniorů a invalidních občanů v NZÚ Light. MŽP tak chce umožnit čerpat dotace i mladým rodinám, které nemají tolik vlastních úspor, aby mohli renovovat dům ve standardní Nové zelené úsporám.

Od září se zmírní kritéria, ale u novostaveb bude podpora pouze pro nejúspornější budovy

Žadatelům se zjednoduší proces od podání k vyplacení dotace, odpadne povinnost předkládat faktury a ve většině případů i projektovou dokumentaci, zmírní se kritéria u vybraných opatření. Dotace na náročnější úpravy domů budou již automaticky navýšeny o podporu projektu. V oblasti novostaveb bude podpora zacílená pouze na ty nejúspornější budovy, u kterých bude efekt energetických úspor nejvyšší. Nově bude do nabídky dotací zařazena i podpora výměny starých plynových kotlů za tepelná čerpadla. Podmínky budou oznámeny v květnu.


Příjem žádostí ve stávající etapě Nové zelené úsporám bude ukončen 30. června 2023. Po krátké technicko-provozní přestávce, nutné k implementaci zjednodušených postupů, bude spuštěna nová etapa programu a příjem žádostí se opět otevře od září 2023. „Všem žadatelům, kteří mají rozpracované projekty dle stávajících podmínek, doporučuji, aby své žádosti podali do konce června letošního roku,“ nabádá Petr Valdman s tím, že bližší podmínky podpory v nové etapě rezort postupně představí během jara.

Kromě úprav programu Nová zelená úsporám MŽP rovněž avizuje vyhlášení další vlny kotlíkových dotací na začátek dubna. V dubnu bude rovněž rozšířena Nová zelená úsporám Light o dotace na fotovoltaiku, v květnu pak o podporu pro bytové domy. Oznámen bude také avizovaný program „Oprav dům po babičce“, kde se uvažuje o kombinaci dotace a půjčky. Dotační podpora by měla jít především na zateplení objektu, výměny tepelné soustavy a také instalace fotovoltaiky. K tomu by měla být zvýhodněná půjčka dostupná i na běžnou rekonstrukci. MŽP jedná o zapojení bankovního sektoru, ale ve hře je i varianta, která počítá s půjčkou přímo ze strany státu, respektive Státního fondu životního prostředí.

 
 
Reklama