Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jak udržovat, čistit a opravovat fasádu?

Odpovídá Jan Hrdlička ze společnosti Fasádní servis

Jak si lze poradit s poruchami tenkostěnné omítky na zateplovacím systému odpovídá v rozhovoru Jan Hrdlička ze společnosti Fasádní servis. V reportáži Oldřicha Rejla popisuje na příkladu zatepleného bytového domu na pražském Veleslavíně typické problémy starších fasád.

Problémem bytového domu byla soudržnost omítky, tedy pojiva, drobné praskliny, blednutí barvy a výkvěty. Omítka byla navíc bioticky napadena. To se projevovalo zelenáním a černáním povrchu. Od realizace fasády oběhlo dvacet let a stav jejímu stáří odpovídal.

Biotické napadení začíná řasami zelené barvy. „Hlubinné znečištění není vidět na první pohled. První známka je zčernání povrchu,“ vysvětluje Jan Hrdlička. „Proniknutí pod povrch se odhalí z devadesáti procent při čištění fasády.“

Dalším problémem byla degradace pojiva. „Některé projevy degradace pojiva nejsou vidět, některé, když vidíte, tak už je pozdě,“ vysvětluje Jan Hrdlička. „Některé mapy se projevují právě až po vyčištění fasády. Velice viditelná místa už ukazují na poškození omítky. Pouhým okem jsou vidět výkvěty a rozpadání pojiva.

Pokud je po vyčištění fasáda soudržná, lze ji podle doporučení Fasádního servisu lokálně penetrovat, zpevnit, provést tzv. adhezní můstek pro aplikaci dalšího nátěru. „Pokud je fasáda již v horším stavu, opadává a je vidět perlinka. Tam je nutné buď lokální vyspravení, nebo je třeba strhnout krycí vrstvu a zcela ji obnovit,“ uzavírá Jan Hrdlička.

Společnost Fasádní servis zajišťuje údržbu, mytí fasád a technické a znalecké posudky, a to systémem ISIS Professional™ dle kodexu systému ETICS. Technické posudky stanovují vhodné způsoby údržby, jako je mytí fasád, impregnací a nátěrů včetně anti-graffitových. Vyjmenované práce na fasádách zajišťuje společnost Fasádní servis v rámci Prahy a České republiky na základě odborných a profesně způsobilých školení britského institutu IICRC a ISIS System™.

 
 
Reklama